Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościParametry
Faktura | Wystawiam fakturę VAT |
Typ | destylator elektryczny |
Pojemność | 30-70 l |
Kod producenta | Kolumna Aabratek 2, fi54 |
Marka | Inna (DobryDestylator) |
Parametry dodatkowe | |
---|---|
Typ destylatora | Kolumna rektyf. typ Aabratek miedziana, fi 54 mm |
Systemy odbioru | OVM, LM |
Dostępne kotły | 30 / 50 / 70 litrów |
Wyposażenie dodatkowe | Papuga, Pomiar Temperatury Wody, Ocieplony Keg |
Opis
DobryDestylator to studio produkujące miedziane destylatory do zastosowań domowych:
- Aparaty do destylacji prostej (tzw. pot stille), przeznaczone do owoców, zbóż, destylatów smakowych i bimbru do 90%
- Kolumny rektyfikacyjne, przeznaczone do spirytusu 96%, oraz wspierająco do produkcji destylatów smakowych
Oferowana nowa miedziana kolumna rektyfikacyjna z głowicą typu Aabratek, ma oba systemy odbioru destylatu: do destylatów owocowych, smakowych i zbożowych posiada zawór odbioru LM, a do spirytusu - zawór OVM.
Kocioł ze stali nierdzewnej, ogrzewany jest elektrycznie - posiada podwójną grzałkę o mocy 1,5 + 2 kW lub 2+2 kW. Na aukcji nr. 12554135260 dokupić można także grzałkę potrójną 6kW. W zestawie jest też ocieplona kolumna i latarka.
Na osobnych aukcjach dostępna jest też wersja podstawowa tej kolumny (uboższa w wyposażenie), a także kolumny z głowicą klasyczną (pionową) zamiast pochylonej (aabratek).
CO ZAWIERA ZESTAW
- Kolumnę rektyfikacyjną miedzianą typu Aabratek fi 54 mm o długości 180 cm (wysokość całego zestawu na kotłach: 30 l: 190 cm / 50 l: 202 cm / 70 l: 214 cm)
- Sprężynki pryzmatyczne HENITOM jako wypełnienie kolumny (około 2.6 l.)
- Ocieplenie kolumny pianką kauczukową
- Latarkę
- Głowicę typu Aabratek ze skraplaczem szczytowym, miedź, fi 8 mm dł. 3 m.
- Zawór precyzyjny igłowy (system LM)
- Papugę wraz z chłodniczką
- Chłodnicę OVM (boczne obniżone odejście) z zaworem, dł. 40 cm
- Kocioł ze stali nierdzewnej 30 / 50 /70 litrów (za kocioł 70 l - dopłata 120 zł)
- Ocieplenie kotła pianką kauczukową z płaszczem aluminowym
- Grzałkę podwójną (2+1,5) kW lub (2+2) kW
- Regulator mocy grzałki
- Termometr w kotle
- Spust z kotła 1 cal
- Dodatkowy wlew do kotła 1 cal
- Tri-Clamp łączący kocioł-kolumnę
- 3 Termometry LCD: z sondą w głowicy, w kolumnie, oraz sondzie wody
- Sondę pomiaru temperatury wody wychodzącej
- Zawór wodny
- Tablicę Kontrolną – wykres temperatury z gniazdami na termometry LCD
- Akcesoria montażowe (uszczelki, przewody, opaski uszczelniające)
- Instrukcję obsługi
Do kolumny dokupić można także kilka elementów dodatkowych, dostępnych na osobnych aukcjach i opisanych w sekcji DODATKI.
KOLUMNA Z WBUDOWANYM OVM I LATARKĄ
Kolumna to najważniejszy element, 'serce' destylatora. Jest miedziana, bo to w aparaturach miedzianych powstają najlepsze destylaty. Miedź to aktywny składnik i bezpośrednio wpływa na destylat – uszlachetnia go, wyłapuje m.in. niekorzystne związki siarki.
Kolumna wypełniona jest najlepszym dostępnym obecnie wypełnieniem - sprężynkami pryzmatycznymi, renomowanej marki HENITOM. Dobre wypełnienie kolumny jest niezbędne do uzyskania wysokiej jakości produktu końcowego (zwłaszcza spirytusu). Na tym elemencie nie można oszczędzać.
Kolumna jest ocieplona matą kauczukową -> proces destylacji jest stabilniejszy i łatwiej go kontrolować + oszczędza się energię.
W kolumnie wbudowane są 3 elementy:
- Zawór do odbioru spirytusu typu OVM - Obniżony Odbiór Boczny
- Latarka - do podglądu procesu 'na żywo'
- Gniazdo sondy termometru - na wysokości tzw. 10 półki teoretycznej
Zawór OVM - do odbioru spirytusu
Do odbioru spirytusu służy osobna, dedykowana chłodnica boczna (tzw. OVM - obniżony boczny odbiór).
Dzięki tej chłodnicy, nie zanieczyszczamy spirytusu przedgonami (przedgony ściągamy górny zaworkiem, są więc one oddzielone od spirytusu).
OVM daje czysty produkt końcowy, jest przy tym łatwy do kontroli i regulacji.
Sonda do pomiaru temperatury
Sonda termometru w kolumnie znajduje się około 30 cm nad zbiornikiem, na wysokości tzw. 10 półki teoretycznej (wg. większości praktyków, to najlepsze miejsce na pomiar temperatury).
Termometry do pomiaru są elektroniczne LCD, z dokładnością pomiaru 0,1 st C.
Temperatura ta jest głównym punktem odniesienia przy produkcji spirytusu (co jest szczegółowo opisane w dołączanej instrukcji).
Latarka
Dzięki latarce możemy na żywo podglądać proces rektyfikacji, tj. skraplania i parowania destylatu.
W latarce widać też ewentualne zalanie kolumny (wtedy, gdy gromadzi się w niej płynny destylat). Zalanie kolumny oznacza, że za bardzo grzejemy nastaw -> musimy wtedy zmniejszyć moc grzania.
KOCIOŁ Z OCIEPLENIEM
Kocioł to kolejny bardzo istotny element destylatora.
Oferujemy kocioł ze stali nierdzewnej, o pojemności do wyboru 30 lub 50 l. Dostępny też kocioł 70 litrów za dopłatą (na aukcji 10997325085).
Kocioł zawiera spust cieczy 1 calowy. Jest ocieplony matą kauczukową (K-Flex 10 mm) z zewnętrzną ochronną warstwą aluminium. Ocieplenie kotła:
- zwiększa szybkość całego procesu
- oszczędza prąd
- poprawia komfort pracy i jest bezpieczniejsze
- zabezpiecza przez uszkodzeniami maty - nawet mocne uderzenie czy zadrapanie nie zostawi śladu.
Kocioł zawiera dodatkowy wlew (1 cal).
Termometr analogowy znajduje się na bocznej ścianie kotła, aby sonda termometru znajdowała się w gotowanej cieczy. Termometr ma możliwość kalibracji (pokrętłem śrubowym z tyłu).
Grzałki są standardowe, wkręcane w mufę - można je samodzielnie, raz na jakiś czas, wykręcić w celu oczyszczenia. Grzałka 2+1.5 kW (optymalna do standardowej elektrycznej sieci domowej). Na życzenie dostępna zamiennie grzałka 2+2 kW lub za dopłatą na aukcji 12554135260 grzałka potrójna 6 kW (2+2+2 kW).
Do kontroli grzałki dołączony jest sterownik mocy. Posiada nadmiar mocy (obciążalność to 3,8kW, czyli prawie 2x więcej niż moc podłączonej grzałki).
ŁĄCZENIE KOLUMNA - KOCIOŁ
Zbiornik i kolumna połączone są za pomocą szybkiego złącza tri-clamp.
Tri-clampy są szybkie, łatwe w montażu/demontażu (dosłownie kilka sekund), dobrze uszczelniają - nie trzeba używać żadnych past czy teflonu, jak przy łączach skręcanych.
ZAWÓR PRECYZYJNY LM
Zawór LM znajduje się w głowicy. Wykorzystywany jest w 2 sytuacjach:
- Przy produkcji destylatów smakowych, gdy jest w pełni otwarty i tylko przez niego odbywa się odbiór.
- Wspierająco przy produkcji spirytusu, gdy jest częściowo otwarty i służy do ściągnięcia przedgonów.
Zawór jest kwasoodporny, 1/4 cala, precyzyjny - igłowy.
Precyzja tego zaworka jest bardzo ważna - bo regulacja przepływu musi być dokonywana z dużą dokładnością, np. 1 kropla na 10 sekund.
PRZYŁĄCZE WODY
Aby ułatwić sterowanie wodą i jej precyzyjne ustawienie, na wejściu wody do destylatora jest dodatkowy zawór.
Dzięki temu, nie trzeba manipulować kranem zewnętrznym doprowadzającym wodę.
Przyłącze wody jest standardowe (popularna szybkozłączka ogrodowa).
TABLICA KONTROLNA
Tablica mieści wyświetlacze temperatury z 3 punktów kontrolnych: z dołu kolumny, z głowicy, oraz miernika wody wychodzącej.
Na tablicy znajduje się dodatkowo wykres temperatury - za pomocą wskazań termometrów i wykresu możemy łatwo określić:
- Ile alkoholu znajduje się w nastawie, który gotujemy. Służy do tego dolna (ciągła) linia, na którą nanosimy temperaturę z termometru w kotle.
- Jaka moc alkoholu aktualnie się skrapla przy destylacji prostej. Służy to tego górna (przerywana) linia, na która nanosimy temperaturę z termometru w głowicy.
AEROMETR DYNAMICZNY (PAPUGA) Z WBUDOWANĄ CHŁODNICZKĄ
Papuga niesamowicie ułatwia destylację prowadzoną poprzez zawór LM, czyli destylację nastawów owocowych czy zbożowych.
Na bieżąco pokazuje moc odbieranego alkoholu. Wbudowana chłodniczka schładza destylat do temperatury pokojowej (niezbędne dla dokładności pomiaru).
Wygodny montaż - Papugę przykręcamy do zaworu LM.
Do papugi pasuje każdy alkoholomierz o średnicy najlepiej do 13-14 mm.
SONDA POMIARU TEMPERATURY WODY
Mierzy temperaturę wody opuszczającej destylator.
Wystarczy odkręcić tyle wody do chłodzenia procesu, aby temperatura w tym miejscu oscylowała między 50-55 st. C. Gwarantuje to odpowiednie chłodzenie, oraz oszczędza wodę.
DODATKI DO APARATURY
Do aparatury można dokupić dodatkowe elementy na osobnych aukcjach:
- Wydłużenie kolumny o 20 cm (do 200 cm, licząc bez kotła)
- Łamanie kolumny
- Wydłużenie latarki
Wydłużenie kolumny
Można powiększyć kolumnę o dodatkowe 20 cm, oczywiście z wypełnieniem pryzmatycznym (tak jak w całej kolumnie). Wówczas, całkowita wysokość kolumny (bez kotła) wzrośnie do 200 cm.
Większa wysokość to jeszcze bardziej czystszy destylat.
Dodatkowa cena: 130 zł.
Dostępne na aukcji nr 12405127964
Łamanie kolumny
Dla zwiększenia wygody, można zastosować dodatkowe łamanie kolumny. Wówczas, demontaż głowicy następuje szybko poprzez łącze triclamp - nie trzeba odkręcać śrub na latarce.
Dodatkowe łamanie sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy często składasz/rozkładasz kolumnę.
Dodatkowa cena: 130 zł
Dostępne na aukcji nr 10581827801
Wydłużenie latarki
Dłuższa latarka (20 cm) to jeszcze lepsze efekty wizualne podczas destylacji.
Wydłużona latarka zwiększa wysokość zestawu o dodatkowe 10 cm.
Dodatkowa cena: 75 zł
Dostępne na aukcji nr 10582240370
MONTAŻ KOLUMNY
Poniżej, w sekcji "DODATKOWE INFORMACJE", pobierz INSTRUKCJĘ MONTAŻU KOLUMNY (format PDF wraz ze zdjęciami)
Montaż kolumny zajmuje przeciętnie 15- 20 minut.
JAK PRZEBIEGA DESTYLACJA
Szczegółowy opis obsługi destylatora znajduje się w instrukcji, wysyłanej w wersji elektronicznej PDF po złożeniu zamówienia (jeśli wolisz formę papierową, prosimy o zaznaczenie przy zamówieniu, wówczas wyślemy z destylatorem). Poniżej przedstawiamy poglądowo proces destylacji nastawu cukrowego na spirytus, w celu zobrazowania jak działa proces i jakie funkcje pełnią poszczególne elementy kolumny.
Sposób obsługi - Produkcja spirytusu
- Zapewnić dojście i ujście wody. Sprawdzić szczelność.
- Podgrzać nastaw w kotle używając obu grzałek.
- Gdy temp. osiągnie 50 st. C, otworzyć obieg wody. Zawory LM i OVM pozostają zamknięte.
- Gdy wsad się zagotuje, poczekać kilka minut (kolumna może sie zalać - zalanie będzie widać w latarce, będzie też słychać bulgotanie w górze kolumny).
- Zmniejszyć moc grzania aby bulgotanie czy zalanie kolumny zanikło - ale nastaw dalej musi się gotować (rekomendowana moc robocza to 2.2-2.4 KW).
- Ustalonej mocy grzania nie zmieniać do końca procesu.
- Trwa stabilizacja kolumny - utrzymywać ten stan przez min. 30 minut, najlepiej 45 min.
- Po stabilizacji, odebrać przedgony - delikatnie odkręcić zaworek LM, aby leciało z niego około 2 krople na sekundę.
- Zebrać 100ml przedgonów na każde 10 l wsadu.
- Zakończyć odbiór przedgonów - ale nie zamykać całkowicie zaworka, ale przykręcić (jedna kropla co kilka sekund).
- Sprawdzić temperaturę na dolnym termometrze (w kolumnie). Zapamiętać. Jest to temperatura którą musimy jak najdłużej utrzymywać.
- Rozpocząć odbiór spirytusu - delikatnie otworzyć zawór OVM.
- Odbierać w tempie, które nie zmienia temperatury z pkt 11 więcej niż 0,2-0,3 st C. Jeśli temperatura wzrośnie o więcej, przykręcić delikatnie zawór OVM (tempo odbioru spadnie, ale temperatura się zmniejszy). Przeciętne tempo odbioru to, zależnie od mocy nastawu i mocy grzania, od 45 do 60 minut na 1 litr.
- Gdy temperatura podskoczy więcej niż 1 st C i nie można jej obniżyć, zakończyć odbiór spirytusu. Zamknąć zawór OVM.
- Zakończyć destylację lub zebrać pogony (do wykorzystania w kolejnych destylacjach)
- Odbiór pogonów poprzez zawór LM - w tym celu należy go mocniej odkręcić.
PRZYKŁADOWE ILOŚCI I MOC OTRZYMYWANEGO DESTYLATU
Zależnie od sposobu wykorzystania kolumny, przy przykładowej destylacji 25 litrów nastawu o mocy 15 %, otrzymamy szacunkowo:
Produkując spirytus (wykorzystanie OVM i wspierająco LM):
- 3.0-3.3 litra, moc >95 %
- Dalsza destylacja i uzyskanie kolejnych 0,5-0,8 litra pogonów o mocy niższej, jest możliwe ale może okazać się nieopłacalne czasowo
Produkując destylat smakowy (wykorzystanie LM):
- Około 6.5-7 litrów:
- 3,5-4 litry serca, moc 75, 70, 65, 60 %
- 3 litry pogonów: moc 57, 51, 40 %
- Dalsza destylacja i uzyskanie kolejnych 2 litrów pogonów o mocy jeszcze niższej, jest możliwa i zależy od własnych preferencji
Zapraszamy do zakupu.
Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego.
Przeglądasz ofertę produktu: Destylator MIEDZIANY Aabratek Premium, Spiryt 96%. Widzisz ofertę innego produktu? Zgłoś nam to