Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościTaborety gazowe
Ponoć domowe jedzenie smakuje najlepiej i trudno byłoby się z tym faktem nie zgodzić. Jednak pyszne dania można przygotować również poza domem – ot, na przykład podczas pikniku czy na kempingu. Aby to zrobić, poza szczyptą talentu kulinarnego, potrzebujemy jedynie źródła ciepła. Jednym z najlepszych okazuje się taboret gazowy, czyli tanie i wygodne w transporcie rozwiązanie dla każdego polowego kucharza – zarówno samouka, jak i profesjonalisty.
Czas czytania: 5 min
Czym jest taboret gazowy?
Taboret gazowy jest w swej konstrukcji bardzo podobny do klasycznej kuchenki turystycznej – w zależności od modelu, wyposażono go w jeden bądź nawet kilka palników. Medium zasilającym jest butla gazowa podłączana za pomocą specjalnego zaworu, który na ogół dostarczany jest w komplecie z urządzeniem. Tym jednak, co odróżnia taboret od kuchenki turystycznej, są wysokie nogi umożliwiające ustawienie go bezpośrednio na trawie bądź na bardzo nierównym podłożu. Przez to, chociażby podczas kempingu, nie musimy martwić się o wybór miejsca do biwakowania – dosłownie każde powinno okazać się odpowiednie. Dodatkowo, dzięki sprytnie przemyślanej konstrukcji, taborety charakteryzują się o wiele większą mocą od przenośnych kuchenek. Palnik jest poniekąd schowany wewnątrz urządzenia, co sprawia, że możemy wydobyć z niego maksymalną moc grzewczą.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Kupując taboret gazowy, powinniśmy przede wszystkim wybrać model odpowiedni do naszych potrzeb. Na rynku jest sporo różnego rodzaju taboretów, zarówno niewielkich, jak i dużych, kilkupalnikowych. W ofercie łatwo jest się więc pogubić. Oto kilka rad, jak nie wydać niepotrzebnie okrągłej sumy na urządzenie, które nie sprosta naszym wymaganiom.
Osoby wybierające się często na kemping, mające możliwość spakowania urządzenia do samochodu, mogą bez chwili zawahania wybierać modele wykonane z żeliwa, które charakteryzują się dużą trwałością i sporą wagą. Wysokość taboretu również odgrywa dużą rolę – im nóżki będą dłuższe, tym łatwiej ustawimy go na trudnym podłożu. Warto również zwrócić uwagę na ilość palików oraz powierzchnię samego taboretu – im więcej miejsca w bagażniku mamy, na tym większy taboret możemy (i powinniśmy) sobie pozwolić. Oczywiście wiąże się to z kosztami, jednak z pewnością zakup szybko się zwróci w postaci eskpresowo przyrządzonych posiłków dla całej rodziny.
Lekki i mały taboret gazowy to z kolei świetne rozwiązanie dla osób, które marzą o przyrządzeniu ciepłego posiłku podczas jednodniowej wycieczki lub pikniku. Tego rodzaju urządzenie jest przede wszystkim łatwe do przeniesienia – bez trudu spakujemy je do klasycznej reklamówki. Możliwość regulacji długości nóżek to przydatna funkcja, na którą warto zwrócić uwagę wybierając odpowiedni dla nas model. Ilość palników jest w tym wypadku istotna o tyle, że im ich więcej, tym większy będzie nasz taboret i tym trudniej będzie go transportować. Warto więc mimo wszystko wybierać modele wyposażone w jeden, góra dwa palniki.
Profesjonalni kucharze biorący udział w jarmarkach lub większych eventach powinni z kolei zwrócić uwagę na najdroższe modele o dużej mocy grzewczej. Pozwalają one na szybkie gotowanie w nawet kilkudziesięciolitrowych garnkach. Dodatkowo wyposażono je w sporych rozmiarów palnik, na którym bezpiecznie postawimy naczynia o dużej średnicy. W tym wypadku warto sprawdzić czy kupowany taboret posiada wytrzymałe nóżki, zdolne unieść spory ciężar. Producenci często deklarują maksymalne obciążenie w specyfikacji sprzętu, więc wybór odpowiednio trwałego urządzenia nie powinien stanowić dużego problemu.
Pokrętło regulacyjne – luksus, za który słono dopłacisz
Niektóre taborety gazowe – raczej te z najwyższej półki cenowej – wyposażono w pokrętło do regulacji płomienia. To znane nam wszystkim z domowych kuchenek rozwiązanie, sprawdza się jednak w nielicznych przypadkach i na ogół jest źródłem znacznie podwyższonej ceny urządzenia. Zrezygnować z niego mogą z pewnością fani pikników czy kempingu, a zakup taboretu wyposażonego w regulację powinni rozważyć co najwyżej profesjonalni kucharze.
Czy w związku z brakiem pokrętła w naszym urządzeniu jesteśmy skazani na szybsze zużycie gazu i ciągłe gotowanie na największym płomieniu? W żadnym wypadku. Mamy bowiem aż dwie inne możliwości regulowania siły palnika – poprzez zawór na butli gazowej lub opcjonalnie dokupiony za kilkanaście złotych reduktor. Ze względów bezpieczeństwa (bo tego przecież nigdy za wiele) warto pokusić się o zakup urządzenia regulującego ciśnienie i przepływ gazu. Niedużym kosztem możemy w ten sposób znacząco umilić sobie pracę.
Wycieczkowy niezbędnik
Planując dłuższy wypad na łono natury, musimy pamiętać o kilku rzeczach związanych z eksploatowaniem taboretu gazowego. Najważniejszą z nich jest zapas gazu – naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasową butlę, by na co dzień móc korzystać z taboretu bez najmniejszych obaw. Pamiętajmy również, by przed podłączeniem upewnić się co do kompatybilności butli, zaworu i stosowanego gazu z naszym taboretem. Kolejną sprawą jest wyposażenie naszej polowej kuchni w odpowiednie zestawy garnków i patelni. Kupujmy te, które wykonano w całości z aluminium. Gotuje się w nich o wiele szybciej, dzięki czemu pozwalają zaoszczędzić spore ilości gazu. Pamiętajmy też o bezpieczeństwie – gotujmy zawsze w odległości co najmniej kilkunastu metrów od naszego obozowiska i nigdy nie wystawiajmy butli na działanie silnych promieni słonecznych. Pozwoli nam to w pełni delektować się kontaktem z przyrodą bez szkody dla nas, jak i dla niej samej.