1. koszyk kawy
  1. Koszyk kawy

Koszyk kawowy - zobacz TOP produkty

Najchętniej kupowane

zobacz więcej produktów

zobacz więcej produktów

zobacz więcej produktów

zobacz więcej produktów

zobacz więcej produktów

Przeczytaj o kawie i herbacie

czytaj więcej



Francuska kawiarka - french press, to urządzenie, które w domowych warunkach pozwoli w szybki sposób zaparzyć aromatyczną kawę bez fusów. Urządznie wyposażone w tłok z sitkiem pozwala na zatrzymanie fusów na dnie zbiornika, dzięki czemu po zaparzeniu otrzymujemy czysty napar. Kawę do francuskiej prasy mielimy dość grubo, by zapobiec wydostawaniu się fusów przez sitko.

zamknij

 

Drip - to akcesorium, które powinno znaleźć się w domu każdego wielbiciela małej czarnej (kultowy model drippera japońskiej marki Hario Glass Corporation, to Hario V60). Zaparzanie kawy odbywa się metodą przelewową, przy czym należy pamiętać o tym, by przed parzeniem przelać filtr oraz ogrzać drip. Kawę do drippera mieli się dość grubo (koniecznie w młynku żarnowym, grubiej niż do kawiarki). By wydobyć jak najwięcej smaku, zaparzając kawę w dripie, warto zaopatrzyć się w kawę jednorodną (single-origin) - pochodzącą z jednego obszaru geograficznego, najlepiej jednej plantacji.

zamknij

 

Aeropress - wyglądem przypomina wielką strzykawkę, składa się z rury, tłoka, sitka z filtrem oraz mieszadła. Należy do rodziny urządzeń do przelewowego parzenia kawy. Kawa do aeropressu powinna być zmielona nieco drobniej niż do drippera, chociaż tu warto eksperymentować - grubość ziaren wpływa na ostateczny smak. Areopress wydobywa z kawy owocową głębię smaku. Niewielkich rozmiarów, jest na tyle poręczny, że można go zabrać ze sobą w plener. Bariści mają nawet zawody - Mistrzostwa Polski Aeropress oraz Mistrzostwa Świata Aeropress.

zamknij



Chemex - zaparzacz przypominający kształtem klepsydrę, w Insytytucie Technologii w Illinois, uznano go za 1 ze 100 najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej. Używając Chemex, mamy gwarancję uzyskania aromatycznej i klarownej kawy, ponieważ proces parzenia trwa kilka minut i odbywa się poprzez powolne zalewanie średnio zmielonej kawy umieszczonej w filtrze.