Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę
, , ,

Wędzarnia WD-M Elektro+ suszarka do grzybów i owoc

od
wedzarniacompl - 100%
95,19 zł x 11 rat ()

Dostawa od 25,00 zł
Czas wysyłki zwykle w ciągu 24 godzin
14 dni na odstąpienie od umowy

Liczba sztuk
z 5 sztuk
7 dni do końca 
Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy
Otrzymasz kupiony przedmiot albo zwrócimy Ci pieniądze. Sprawdź szczegóły.

Parametry

    • Stan:
    • Faktura:
      Nie wystawiam faktury
    • Waga (z opakowaniem):
      25 kg

Opis

Wędzarnia Domowa WD-M Elektro

Dane techniczne

Wymiary:

- szerokość 30 cm

- głębokość 30 cm

- wysokość 100 cm

- wysokość górnej komory wędzarniczej 93 cm

- wysokość haka dużego: 230 mm

- wysokość haka małego: 160 mm

- waga: 19kg

Rodzaj materiału: Blacha czarna o grubości 1 mm lakierowana proszkowo w kolorze czarnym z zewnątrz.

- Napięcie zasilania 230V, 50Hz, moc grzałki 2000W.

UWAGA! Wędzarnia WD-M elektro jest urządzeniem elektrycznym przeznaczonym do użytkowania wyłącznie przez osoby dorosłe. Wędzarnię należy podłączyć do gniazda wyposażonego w bolec uziemiający. Stosowanie innych gniazd może doprowadzić do porażenia prądem elektrycznym.

Miejsce produkcji: Zielona Góra

Słowo wstępu

Wędzenie w Polsce od kilku lat nabiera ogromnej popularności. To tradycja oraz chęć spożywania zdrowych i smacznych potraw sprawia że coraz więcej ludzi zaczyna samodzielnie wędzić. Świeżość i smak, to również nowa droga do wspólnych rodzinnych spotkań. Dlatego miłośnicy domowych wędzonych potraw poszukują prostych sposobów na uzyskanie pierwszych, własnych jak najsmaczniejszych wędzonek.

Postanowiliśmy ułatwić Państwu pierwsze kroki w realizacji planu jakim jest wędzenie. W naszej ofercie znajdziecie gotowy produkt i kilka jasnych wskazówek dotyczących pierwszego wędzenia.

Trochę teorii.

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności: mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp. za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

Metody wędzenia:

- wędzenie zimne: 16-22°C

- wędzenie ciepłe: 22-40°C

- wędzenie na gorąco: 40-90°C

Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych: bukowego, dębowego i olchowego. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Wędzenie ma na celu: nadanie charakterystycznego, cenionego zapachu i smaku, pochodzącego z różnorodnych (w przewadze fenolowych) składników dymu otrzymanego w wyniku powolnego spalania (suchej destylacji) trocin uzyskanych z odpowiedniego gatunku drewna (buk, olcha, jałowiec, grusza, grab, jabłoń, klon); obsuszenie, zwłaszcza powierzchniowe i w ten sposób zwiększenie wartości pokarmowej i trwałości produktów wędzonych; impregnację różnorodnymi składnikami dymu wędzarniczego (np. krezolami) o działaniu bakterio- i grzybobójczym, dzięki temu przedłuża trwałość produktów.

Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor produktu, szczególnie uwędzonej ryby. Grusza nadaje barwę czerwoną, robinia akacjowa i olcha - cytrynową, lipa, buk, jesion i klon - złocistożółtą, dąb - brązową. Drewna z drzew iglastych nie stosuje się, gdyż ich żywica paląc się nadaje wędzonkom smak terpentyny i powoduje oblepianie mięsa sadzą. Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem. Drewnem rozpala się ognisko, trociny natomiast służą do zagęszczania dymu.

Skład chemiczny dymu wędzarniczego jest bardzo złożony i w dużym stopniu zależy od: stosowanego drewna (łącznie z dodatkami w rodzaju jałowca, wrzosu lub liści laurowych), sposobu spalania drewna, warunków tlenowych, wilgotności itp. Dym wędzarniczy jest swego rodzaju aerozolem i w powietrzu, o różnym nasyceniu parą wodną, zawiera zawieszone produkty niepełnego spalania drewna w postaci cząstek o średnicy 10-8 do 10-7 ěm. Zdolność dyfuzji jego składników w dużym stopniu zależy od wielkości cząstek, gęstości dymu, struktury materiału wędzonego, istnienia warstwy osłaniającej, kąta przepływu dymu w stosunku do powierzchni materiału, prędkości przepływu dymu, jego temperatury, wilgotności itd. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.

INSTRUKCJA OBSŁUGI

Pierwsze kroki

Wędzarnia elektryczna WD-M elektro jest produktem wolnostojącym przeznaczonym wyłącznie do użytku zewnętrznego. Wędzarnia posiada specjalnie zaprojektowaną podstawę, która zwiększa stabilność i zapobiega wywracaniu się. Należy jednak pamiętać, aby wędzarnia została posadowiona na odpowiednio utwardzonym podłożu (kostka brukowa, utwardzona gleba) z dala od zbiorników z cieczami lub czynnikami łatwopalnymi. Zaleca się, aby wędzarnię umiejscowić w odległości kilku metrów od budynku mieszkalnego. Nie wolno palić w wędzarni drewna, aby nie przekraczać temperatury 80°C. Zrębki wędzarnicze (trociny) mają się tlić. Przekroczenie temperatury 70°C może spowodować uszkodzenie powłok lakierniczych bez zmniejszenia właściwości użytkowych wędzarni.

Wędzarnia elektryczna WD-M elektro

podzielona jest na dwie części funkcjonalne . Część pierwsza "Palenisko" znajduje się w dolnej części wędzarni, w której umieszczamy materiał palny trociny (najczęściej z drzewa olchy). Palenisko wyposażone jest w koryto, które umieszczamy bezpośrednio na grzałce. Część górna jest komorą roboczą wędzarniczą i suszącą. Komora ta wyposażona jest w zawiesia do mocowania haków, na których wieszamy przygotowane produkty spożywcze przeznaczone do wędzenia oraz półki do wędzenia na leżąco lub suszenia. W górnej części WD-M elektro zamontowany jest termometr do pomiaru temperatury wędzenia. Część wędzarnicza oraz palenisko zamykane jest wspólnymi drzwiami.

Palenisko

Przed pierwszym użyciem wędzarni należy wyposażyć się w materiał palny (trociny). Najczęściej używamy trocin z drzewa olchy. Do jednorazowego wędzenia potrzebne będzie zapełnienie koryta na trociny do 1/3 wysokości. Koryto umieszczamy bezpośrednio na grzałce, ustawiamy włącznik WĘDZENIE w pozycji ”I”, włącznik SUSZENIE w pozycji ”O” i pokrętło termostatu grzałki w pozycji MAX. Od momentu zamknięcia drzwi szybkość spalania trocin ustalamy za pomocą pokrętła termostatu i regulatora dopływu powietrza znajdującego się w dolnej części drzwi (obracając zgodnie ze wskazówkami zegara - zamykamy dopływ powietrza, co spowoduje że zmniejszymy żarzenie w palenisku; przekręcając regulator w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara - otwieramy dopływ powietrza zwiększając siłę żarzenia się trocin) w niektórych przypadkach można całkowicie zamknąć dopływ powietrza.

Regulator ujścia dymu

W górnej tylnej części WD-M elektro zwanej częścią kominową znajduję się regulator ujścia dymu. Podczas wędzenia musimy pamiętać, aby utrzymywać stałą ilość dymu oraz zalecaną temperaturę 60-65°C (nie przekraczać 70°C).Temperaturę ustawiamy za pomocą pokrętła termostatu grzałki, a odpowiednią ilość dymu utrzymujemy za pomocą regulatora znajdującego się w części kominowej.

W skład wyposażenia wędzarni wchodzi:

1. Termometr

2. 6 haków (ze stali nierdzwenej)

3. Siatka do wędzenia na leżąco

4. Pojemnik na drewno

5. Rozpraszacz dymu

6. Karta gwarancyjna z instrukcją

Przepis na pierwsze wędzenie mięsa

Składniki na 1 litr zalewy:

- 1 litr wody,

- 50 gram soli peklowej,

- 1 łyżeczka soli,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 łyżka majeranku, liście laurowe, ziarna pieprzu.

Według powyższego przepisu należy wykonać tyle zalewy, aby zakrywała mięso. Całość odstawiamy na 6-10 dni. Po 6-10 dniach opłukać w zimnej wodzie. Suszymy około 2 godzin. Zawijamy w cienkie płótno pojedyncze kawałki mięsa i wieszamy w wędzarni lub suszymy 24 godz. i nie zawijamy w płótno. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 60°C. Dymu nie powinno być zbyt dużo, tylko lekka mgiełka. Aby to osiągnąć podkładamy po 2-3 małe kawałki olchy.

Wędzenie ryb, np. pstrągów

Ryby należy wypatroszyć, wypłukać. Następnie nacieramy solą i pozostawiamy na około 2 godziny. Płuczemy. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60°C.

Dla osób posiadających firmę: wędzarnia na fakturze figuruje jako "Obudowa WD-M mini"!

Oferty sponsorowane, które mogą Cię zainteresować

Dostawa i płatność

od 25,00 zł

Dostawa i płatność


Wysyłka z: Zielona Góra, Polska
Kupujesz więcej niż jedną sztukę?
Na adres
koszt dostawy
przewidywany czas dostawy
Na adres
Kurier
25,00 zł
śr. 15 lip. - czw. 16 lip. u Ciebie
śr. 15 lip. - czw. 16 lip. u Ciebie
Na adres za pobraniem
koszt dostawy
przewidywany czas dostawy
Na adres za pobraniem
Paczka pocztowa priorytetowa pobranie, Paczka48
32,00 zł
śr. 15 lip. - pt. 17 lip. u Ciebie
śr. 15 lip. - pt. 17 lip. u Ciebie

Czas wysyłki: zwykle w ciągu 24 godzin.

Podczas tworzenia tej oferty, sprzedawca zadeklarował, że wyśle towar w ciągu 24 godzin.

Płatności

Reklamacja

Reklamacja


Czas na reklamację z tytułu rękojmi

1 rok
rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców

Adres do reklamacji

Sypniewski Sp. z o.o.
Dębowa 41
65-124 Zielona Góra

Zwroty

14 dni na odstąpienie od umowy

Zwroty


Czas na odstąpienie od umowy
14 dni
Koszt zwrotu
Koszt zwrotu zależy od tego, jaką metodę dostawy wskażesz podczas zakupu.
dostawa
zwrot
Wszystkie metody dostawy dostępne w ofercie
na własny koszt
Adres do zwrotu
Sypniewski Sp. z o.o.
Dębowa 41
65-124 Zielona Góra

O sprzedającym

wedzarniacompl

O sprzedającym


100,0%

kupujących poleciło tego sprzedawcę
w ostatnich 12 miesiącach

Zgodność z opisem

4,7/5star

Obsługa kupującego

5,0/5star

Koszt wysyłki

4,5/5star
Nie wyświetlamy już oceny za czas wysyłki. Przewidywany czas dostawy zobaczysz na stronie oferty.

Na allegro

od 7 lat i 4 miesięcy

Ostatnie logowanie

9 lipca 2020 o 7:46

Dane firmy

Sypniewski Sp.z o.o.
Dębowa 41
65-124 Zielona Góra
REGON: 971286792
NIP: 973-067-92-79

Kontakt

  • 68 *** ** ** ()
poniedziałek - piątek
07:00 - 15:00
sobota - niedziela
zamknięte

Informacje o sprzedającym

Firma H. Sypniewski istnieje na polskim rynku od 1979 roku. Przez te wszystkie lata przechodziła wiele transformacji, zawsze dążąc do podnoszenia jakości obsługi klienta i wprowadzania nowoczesnych rozwiązań energetycznych. Obecnie firma H. Sypniewski to rozpoznawana marka wśród producentów urządzeń energetycznych w Polsce i za granicą. Firma zatrudnia 120 osób w dwóch zakładach produkcyjnych. Asortyment produkcyjny to obudowy metalowe z blachy czarnej, aluminiowej i nierdzewnej oraz obudowy z tworzyw termoutwardzalnych. Firma posiada około 3000 skatalogowanych rozwiązań obudów i złączy kablowych. Obecnym właścicielem marki H. Sypniewski jest spółka Sypniewski Sp. z o.o..


Numer oferty: 9443854563

Inni klienci oglądali również

 

Ostatnio przeglądane


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro

Dodałeś przedmiot do koszyka

przejdź do koszyka