Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościOpis
Oferujemy podłoże zaszczepione grzybnią Shiitake (Lentinula Edodes) dedykowane uprawie w domu.
Shiiteka, Twardziak jadalny uprawiany jest w Japonii od stuleci z uwagi na swoje właściwości lecznicze, co zostało potwierdzone w licznych badaniach. W warunkach naturalnych występuje w Azji, na martwych lub zamierających drzewach liściastych, szczególnie dębach, bukach lub gatunkach do nich zbliżonych.
Kapelusz tego gatunku ma średnicę 5-12cm. Jego zabarwienie jest zmienne- od jasnobrązowego, przez czerwonobrązowe do szarobrązowego. Skórka kapelusza z kosmatymi łuskami o barwie od białej do brązowej. Kapelusz młodych grzybów ma kształt przypominający dzwon. Podczas dojrzewania wyprostowuje się. Brzeg jest lekko podwinięty, często filcowaty. Trzon białoszary do brązowego ma długość 3-10cm i grubość do 1,5 cm. Pokryty jest delikatnymi brązowymi łuskami.
Podstawowa charakterystyka uprawy Shiitake:
- miejsce uprawy: chłodne miejsce w domu
- temperatura uprawy: +12ºC - +22ºC ;
- nakład pracy: niewielki;
- waga zestawu: ok. 2,5 - 3 kg;
Więcej szczegółó znajdzie się w dołączonej do produktu instrukcji uprawy.
Twardzik jadalny korzystnie wpływa na nasz organizm, między innymi:
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- wzmacnia system odpornościowy;
- pomaga w zwalczaniu stresu;
- pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych;
- opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Shiitake nadaje się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, grzyby nadają się do marynowania. Grzyby Shitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko, gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Twardziak po wysuszeniu zachowuje nadal właściwości lecznicze.
Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego.
Przeglądasz ofertę produktu: Shitake Grzybnie Planto. Widzisz ofertę innego produktu? Zgłoś nam to