Gotowa pasta z trawy cytrynowej to tajna broń każdego szefa kuchni. Dzięki niej w mig przygotujesz najpopularniejsze tajskie i orientalne dania. Pastę wystarczy podsmażyć lub dodać bezpośrednio do zupy. Pasta służy również do tworzenia sosów i marynat.
Tajska, gotowa pasta z trawy cytrynowej, podobnie jak inne pasty (czosnkowa, imbirowa itp.), stosowana jest do podstawowych i najpopularniejszych dań tej kuchni. W sytuacji, gdy w naszej szerokości geograficznej trudno o świeżą trawę cytrynową, jej zamiennik w postaci pasty będzie idealnym rozwiązaniem..
Tego typu past używają nie tylko zwykli mieszkańcy Tajlandii, lecz również zawodowi kucharze oraz cały tajski „street food”. Dzięki gotowej paście zyskujemy czas podczas przygotowywania lokalnych posiłków.
Zatem, nasza pasta zyskuje zastosowanie jako zamiennik świeżej trawy cytrynowej w zupach, sosach, marynatach do mięs i warzyw, jako starter wielu dań kuchni tajskiej, chińskiej czy południowo - azjatyckiej.
Trawa cytrynowa posiada świeży, cytrusowy zapach i lekko imbirowy posmak. Bardzo dobrze współgra z przyprawami np. kurkumą, mieszanką curry, czosnkiem, imbirem czy też kaffirem.
Gotową pastę najczęściej podsmaża się, aby uzyskać głębię smaku i zapachu. Nasza pasta posiada w składzie olej słonecznikowy, tym samym nie musimy używać innego tłuszczu. Wystarczy, że podsmażymy ją w Woku lub patelni, dodamy ulubione mięso, warzywa, mleczko kokosowe, makaron lub ryż i danie gotowe.
Składniki:
- trawa cytrynowa
- woda
- olej słonecznikowy
- sól
- regulator kwasowości: E330
- substancja stabilizująca: E415
- substancje konserwujące: E211, E223
W 1 łyżeczce produktu:
- energia: 308 kJ / 75 kcal
- tłuszcz: 4,9 g w tym kwasy nasycone 0,6 g
- węglowodany: 2,4 g w tym cukry: 2,2 g
- białko: 0,7 g
- sól: 3,05 g
Poza zastosowaniem w kuchni, trawę cytrynową wykorzystuje się w medycynie. Posiada ona właściwości tonizujące, odżywcze, poprawiające trawienie, czy uspokajające. Dodatek pasty z tej rośliny podczas przygotowywania potraw orientalnych nadaje im lokalnego kolorytu, jak również odżywia organizm.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent: Lucky Brand
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 17/11/2022
Tajskie zielone curry z tofu
Składniki:
- Gotowa Pasta Green Curry
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 limonki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 malutkie tajskie lub 1/2 dużego bakłażana
- 1 szkl. groszku cukrowego lub mrożonej fasolki szparagowej
- 300g świeżych grzybów shitake
- 8 mini kukurydz
- 6 liści limonki kafir
- 1/2 szkl. liści tajskiej bazylii
- 2 kłącza młodego pieprzu
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 3 cm świżego imbiru
- 4 cm świeżego galangalu
- 2 papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. wody lub bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Tofu odsączamy z nadmiaru wody, następnie kroimy w dużą kostkę lub inny ulubiony kształt
Na woku lub w garnku rozgrzewamy olej kokosowy, na który wrzucamy kawałki tofu. Smażymy do uzyskania złotej skórki z każdej strony, następnie dodajemy posiekane papryczki chilli, liście limonki kafir, zielony pieprz oraz posiekane: imbir, galangal i czosnek.
Całość chwilę smażymy następnie dodajemy cukier, pokrojonego w kawałki bakłażana oraz pokrojone grzyby. Dodajemy wodę i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu
Dodajemy kukurydzę oraz groszek cukrowy, mleko kokosowe, pastę curry i pastę z trawy cytrynowej.
Curry gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje, następnie dodajemy sok z limonki i sos sojowy
Podajemy z ryżem i posiekaną tajską bazylią