Dzień dobry.
Oferuje Państwu pyłek pszczeli pozyskany z łak oraz pół w opakowaniu 2kg, pakowany termicznie
Właściwości prozdrowotne pyłku pszczelego
- Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania.Podwyższa sprawność psychiczną i koncentrację.
- Dzięki właściwościom detoksykacyjnym działa ochronnie na wątrobę, wspomagając jej odbudowę. Dlatego można go stosować w stanach zapalnych wątroby (ostrym i przewlekłym). Kuracje pyłkowe obniżają w surowicy krwi aktywność aminotransferazy alaninowej i asparaginianowej, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny.
- Pyłek kwiatowy łagodzi i zmniejsza objawy głodu alkoholowego, dlatego też stosuje się go w leczeniu alkoholizmu. Wykazuje działanie uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
- Podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość przeciwciał. Przyjmowanie profilaktyczne pyłku zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych oraz grypy. Dotyczy to szczególnie ludzi starszych. W przypadku zachorowania skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.
- Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
O PYŁKU PSZCZELIM
Pyłek kwiatowy (pszczeli) są to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Każde ziarenko jest otoczone otoczką, wewnątrz ziarenka znajduje się półpłynna plazma, która stanowi całe bogactwo pyłku. Staje się dostępne wtedy, gdy dostanie się do niego woda. Wnętrze pęcznieje, błony pękają, a wówczas zawartość może być wykorzystana.
Pszczoła pobiera pyłek z kwiatów. Poszczególne ziarna zlepia wydzieliną swojego organizmu tworząc kulki, które następnie umieszcza na swoich obnóżach i znosi do ula.
Pyłek pszczeli posiada ponad 200 zbadanych substancji biologicznie aktywnych wyodrębnionych z różnych gatunków roślin.
Do zasadniczych grup związków zawartych w pyłku pszczelim należą białka, aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy, koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. W pyłku występują aminokwasy endo- jak i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm sam wytwarza sam. Egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny zwany argininą. Jak wykazały badania arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa rozkurczowo na tętnice podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega „zlepianiu się” erytrocytów.
W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczne ilości potasu, magnezu, żelaza oraz cynku, jak też w mniejszych ilościach zawiera selen, bor, srebro, pallad, platynę, cyrkon i tytan.