Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościOpis
Pirosiarczyn Potasu BROWIN 100g
Producent: Browin
Pirosiarczyn Potasu BROWIN 100g
Pirosiarczyn potasu (PP) - środek chemiczny stosowany do stabilizacji moszczów i win. Może być również używany do płukania sprzętu winiarskiego i piwowarskiego. Opakowanie zawiera 100 g krystalicznego pirosiarczynu potasu.
Stosowanie:
W zależności od zastosowania środka, zaleca się różne jego dawki: -do stabilizacji moszczu (aby zabezpieczyć go przed rozwojem bakterii i dzikich drożdży podczas fermentacji), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do nastawu i dokładnie miesza.
-do stabilizacji wina (zatrzymania fermentacji, zabezpieczenia wina przed utlenieniem, ustabilizowania jego barwy i klarowności) przed zlaniem wina w butelki, aby nie było tzw. wtórnej fermentacji (czyli by nie powstało wino musujące), zaleca się stosowanie 1g pirosiarczynu potasu na 10 L wina. Odpowiednią porcję rozpuszcza się w 50-100 ml wody, następnie dodaje do wina i dokładnie miesza.
-do płukania sprzętu rozpuszcza się 10 g pirosiarczynu potasu w 2 L wody i tak przygotowanym roztworem płucze balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po użyciu PP nie używa się ponownie wody.
Pirosiarczyn potasu przechowywać należy w chłodnym, suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu i stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
UWAGA: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji moszczu, spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina, zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstawanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Tym symbolem wyróżniamy najlepsze sklepy w Allegro. Gdy kupujesz od Super Sprzedawcy, masz pewność doskonałej obsługi klienta i udanych zakupów.
Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego.
99,7%
Wszystkie przedmioty sprzedającego
Sklep sprzedającego