Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościOpis
Anchois (z hiszp. anchova, ang. anchovy, wym. pol. ãszuạ) –francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku.
W różnych krajach jest różnie podawana: świeża, surowa, wędzona, suszona i solona, w postaci przetworów: filetów, koreczków lub pasty, często konserwowana z dodatkami. Spożywana może być bezpośrednio lub dodawana do farszów mięsnych, rybnych, past, oliwek, pizzy i sałatek. W Hiszpanii dodawana do oliwek.
waga: 600g
Anchois są często używane jako dodatek do past, takich jak pasta puttanesca czy pasta alla puttanesca, która jest tradycyjnym włoskim daniem z makaronu, pomidorów, cebuli, czosnku, oliwek i anchois.
Mozesz ich użyć jako składnika w pizzy, jako składnik w sałatkach, jako przyprawa do mięsa, ryb, czy jako składnik w sosach.
Anchois są również często używane w kuchni meksykańskiej, jako składnik w różnych potrawach z kukurydzy, takich jak tamales, czy enchiladas. użyjesz go też do potraw z grilla, w szczególności w połączeniu z mięsem czy warzywami.
Jest to ciekawy składnik w różnych dipach czy pastach jako przyprawa, która daje potrawom wyrazisty, również lekko słony smak. Można je również używać jako składnik w różnych potrawach na ciepło, takich jak zapiekanki, casseroles, risotto, w potrawach z jaj, takich jak frittaty, czy quiches, z makaronu, takich jak spaghetti alla puttanesca, czy spaghetti alle vongole.
Wspaniale smakują z rybą.
Możesz je dodać do grzanek lub kanapek.
Tarta też będzie bardziej aromatyczna!
Prosta przekąska? Np. z pomidorem!
Pizza z anchois - pycha!
Przeglądasz ofertę produktu: Sardynki w oleju Kier 0,6 kg. Widzisz ofertę innego produktu? Zgłoś nam to