Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościKup razem
- 1× Domowy Jogurt BIFIVIT ZAKWASKA Żywe Kultury 2szt 17,99 zł
- 1× Naturalne ZARODKI PSZENNE na zdrowe śniadanie 200g 7,99 zł
- 1× KASZA JAGLANA 1 kg Czysta Naturalna Wysoka Jakość świeża sypka proso Green 7,89 zł
- 1× Naturalny świeży SŁONECZNIK ŁUSKANY ziarno 1kg 8,49 zł
- 1× DAKTYLE 1kg bez pestek BEZ SIARKI naturalne 13,49 zł
- 1× MIGDAŁY Naturalne CAŁE DUŻE 1kg 1000g XXL Smaczne Spore maxi 34,99 zł
- 1× Domowy Jogurt BIFIVIT ZAKWASKA Żywe Kultury 2szt 17,99 zł
- 1× Olej Żywokostowy z Gojnikiem 100ml Astron GOJNIK + ŻYWOKOST do ciała 16,99 zł
- 1× Herbamedicus CZARCI PAZUR DIABELSKI 250ml na Stawy 9,89 zł
- 1× Krem z Glukozaminą 250ml Herbamedicus Glucosamin Creme z Arnika Shea Oliwa 9,49 zł
- 1× MSM - SIARKA organiczna 500 g 30,99 zł
Opis
Żywe kultury bakterii Bifivit 1 g (2 fiolki) Zakwaska - Vivo
Zakwaska Bifivit VIVO – to żywe kultury bakterii, które służą do przygotowania domowego jogurtu, zawiera połączenie pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej).
Bifivit, co to takiego?
Bifivit używany jest głównie jako pierwszy fermentowany produkt spożywczy dla dzieci od 6 miesiąca życia. Smak takiego jogurtu jest delikatny, mało kwaśny, dlatego też to od Bifivtu warto rozpocząć "przygodę" dziecka z produktami mlecznymi.
Jogurt na bazie zakwaski mogą spożywać także dorośli, ze względu na bogactwo żywych kultur bakterii. Bakterie, które wchodzą w skład produktu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.)
Składniki
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii:Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Streptococcus thermophilus, Lactobacillus paracasei
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna -242 kJ /58 kcal
Tłuszcz -2,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone -1,4 g
Węglowodany -5,9 g
- w tym cukry -5,6 g
Białko -4,0 g
Sól - 0,13 g
Informacje dodatkowe
Przechowywać od +2 do +8°C. Produkt wegański, wegetariański, bezglutenowy.
Masa netto: 1 g - 2 fiolki po 0,5 g
Jakie właściwości zawierają bakterie wchodzące w skład Bifivit?
Bifidobacterie
- zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis -obecne w mleku kobiety karmiącej;
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
- przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
- syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 – kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
- sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D.
Laktobakterie (pałeczki kwasu mlekowego)
- wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus,
- podczas normalnego metabolizmu, są zdolne wytwarzać kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin,
- lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej flory,
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów.
Komu polecana jest zakwaska Bifivit?
polecana przy infekcjach grzybiczych i bakteryjnych
polecana młodzieży, dorosłym, seniorom i dzieciom od6 miesiąca życia
polecana osobom, które chcą wprowadzić do swojej diety bifidobakterie i laktobakterie
Lactobacillusy iBifidobacterie - czyli pożyteczne bakterie w organizmie człowieka
Częste infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych, nosa, gardła, czy zatok wynikają z osłabionej odporności dorosłych i dzieci. Przyczyną takiego stanu jest min. osłabienie flory bakteryjnej w jelitach, która jest ważnym czynnikiem przy utrzymaniu prawidłowej odporności. Osoby, które często są przeziębione wykazują brak pożytecznych bakterii w jelitach (dysbakterioza w jelitach).
W jelicie występują pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillusy) oraz Bifidobacterie, które odpowiedzialne są za stan naszego zdrowia. Gdy jednak dochodzi do zaburzenia ich "działania" (zbyt mała ilość) zaczynają mnożyć się niepożądane szczepy bakterii np. bakterie Coli, bakterie przeziębieniowe, paciorkowce itd. Poważne infekcje bakteryjnie leczy się antybiotykami, które działają negatywnie na florę bakteryjna w jelitach. Antybiotyki niszczą złe bakterie, przy czym zwalczają także korzystne bakterie znajdujące się w jelicie cienkim. Przez to odporność organizmu zostaje osłabiona.
Po, jak i w trakcie kuracji antybiotykowych zaleca się spożywanie nabiału, w którym zawarte są żywe kultury bakterii. Do takich produktów zalicza się mleko acidofilne, które zawiera pozytywne szczepy bakterii mające zdolność do przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogenom. Mleko acidofilne można stosować z lekami i produktami spożywczymi.
Dlaczego warto jeść domowy jogurty?
Po pierwsze
jogurt domowej roboty jest smaczny - domowe jogurty posiadają szerokie zastosowanie w kuchni. Wystarczy mieć w domu owoce, orzechy, musli, płatki owsiane, jaglane itd. co tylko chcemy!Zdrowa alternatywa słodzonych i sztucznie barwionych jogurtów. Gęsty, aksamitny i naturalny w smaku, najlepszy!
Po drugie
jogurt domowej roboty jest w 100% naturalny -robiąc własny, domowy jogurt mamy 100% pewność, że nasz wyrób nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, cukrów i innych E... Widząc, jak mleko zmienia się w jogurt, mamy dowód, że w takim produkcie są malutkie, żywe, aktywne kultury bakterii. To duża satysfakcja dla nas, jak i dla domowników. Taki jogurt to: zero cukru, zero mleka w proszku i skrobi, zero barwników! Za to: tylko mleko i bakterie, maksymalna świeżość, tradycyjnie kwaszony.
Po trzecie
jogurt domowej roboty to samo zdrowie -taki jogurt to świeżo namnożona flora bakterii z witaminami powstającymi w wyniku fermentacji, niskokaloryczny i lekkostrawny posiłek, który może być jedzony w każdej chwili, o każdej porze, codziennie.
Po czwarte
jogurt domowej roboty to tylko 10 minut pracy -tak, 10 minut tyle potrzebujemy na wymieszanie składników plus około 6-10 godzin to czas oczekiwania na własny, domowy, zdrowy jogurt! Taki produkt jest ekonomiczny i tańszy od "sklepowych" odpowiedników.
Robimy domowy jogurt
- mleko: krowie, kozie, owcze itp. Od 1 do 3 litrów, w zależności od potrzeb. Można wykorzystać napoje roślinne: migdałowe, kokosowe, sojowe itd,
- bakterie: zakup specjalnego starteru do jogurtu lub bakterie z jogurtu ze sklepu,
- naczynie, jogurtownica, termos: naczynie szklane z pokrywką, garnek, słoik, naczynie gliniane, termos (nie aluminiowy) jogurtownica (jej zaletą jest to, że sama pilnuje odpowiedniej temperatury). Nie używamy naczyń aluminiowych!
- termometr: przydaje się do mierzenia temperatury mleka,
- koc, ręcznik, kaloryfer - do utrzymania temperatury 37-43°C.
Jak użyć zakwaski?
1. 1-3 l mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43°C.
2. Do mleka dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
3. Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - jogurt dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry mleka.
Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego.
Kup razem
- 1× Domowy Jogurt BIFIVIT ZAKWASKA Żywe Kultury 2szt 17,99 zł
- 1× Naturalne ZARODKI PSZENNE na zdrowe śniadanie 200g 7,99 zł
- 1× KASZA JAGLANA 1 kg Czysta Naturalna Wysoka Jakość świeża sypka proso Green 7,89 zł
- 1× Naturalny świeży SŁONECZNIK ŁUSKANY ziarno 1kg 8,49 zł
- 1× DAKTYLE 1kg bez pestek BEZ SIARKI naturalne 13,49 zł
- 1× MIGDAŁY Naturalne CAŁE DUŻE 1kg 1000g XXL Smaczne Spore maxi 34,99 zł
- 1× Domowy Jogurt BIFIVIT ZAKWASKA Żywe Kultury 2szt 17,99 zł
- 1× Olej Żywokostowy z Gojnikiem 100ml Astron GOJNIK + ŻYWOKOST do ciała 16,99 zł
- 1× Herbamedicus CZARCI PAZUR DIABELSKI 250ml na Stawy 9,89 zł
- 1× Krem z Glukozaminą 250ml Herbamedicus Glucosamin Creme z Arnika Shea Oliwa 9,49 zł
- 1× MSM - SIARKA organiczna 500 g 30,99 zł
Przeglądasz ofertę produktu: Kultury bakterii do jogurtu Vivo 1 g. Widzisz ofertę innego produktu? Zgłoś nam to