Polskie Ziarno Czarnuszki 200g
OLEJOWE SMAKI
Składniki: ziarno czarnuszki siewnej 100%
Jesteśmy z Podlasia, kochamy to miejsce, tu się urodziliśmy i tu wytwarzamy nasze produkty. Codziennie w naszą pracę wkładamy, dużo serca, wiedzy naukowej i rzetelności, ponieważ naszym celem jest zdrowa, bezpieczna i wartościowa żywność. Głęboko wierzymy w to, że tylko naturalne produkty wspomagają nasze zdrowie każdego dnia i temu oddajemy się w naszej codziennej pracy.
Dlaczego warto wybrać ziarno czarnuszki z Podlasia Olejowe Smaki?
- polskie ziarno czarnuszki siewnej
- przebadane na zawartość pestycydów
- przebadane na zawartość metali ciężkich
- bogate w timochinon
- bogate w błonnik
- bogate w białko
Nigella sativa czyli czarnuszka siewna nazywana inaczej czarnym kminem, złotem faraonów. Roślinę tę spotkać można w części Afryki, Azji, w basenie Morza Śródziemnego, we wschodniej i południowej Europie, w Indiach, Pakistanie, Syrii, Turcji i Arabii Saudyjskiej. Oczywiście czarnuszka siewna rośnie również w naszym kraju i właśnie z Polski pochodzi nasza czarnuszka. Nie musi w związku z tym pokonywać setek kilometrów podczas transportu, tylko szybko trafia do tłoczenia.
Mówi się nawet, że „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci”. Świadczyć to może tylko o tym jak wiele właściwości ma czarnuszka, iż przypisuje się jej tak mocne twierdzenie.
Tradycyjna medycyna od zawsze interesowała się wykorzystaniem roślin leczniczych w terapii chorób. Ze względu na powszechną opinię, iż rośliny lecznicze są bezpieczniejsze dla naszego zdrowia bardzo chętnie po nie sięgamy w tym również po czarnuszkę. Czarnuszka to przede wszystkim wsparcie organizmu przeciwbakteryjne, przeciwzapalne,
antyoksydacyjne i odpornościowe. To również źródło witaminy E oraz w szczególności Żelaza.
soli mineralnych Żelazo, Wapń, Potas, Cynk, Fosfor, Miedź.
Zastosowanie:
Ziarno czarnuszki jest znane jako dodatek do pieczywa, białego sera, sera koziego, jak
i jogurtu naturalnego. Można nią doprawić także twarożek. Pasuje do potraw z jaj – omletu, pasty jajecznej, jajecznicy. Świetnie komponuje się również do wypieków z ciasta francuskiego. Czarnuszka, podkreśli smak takich mięs jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób. Można ją dodać do gołąbków czy kotletów mielonych. Jest często stosowana jako dodatek do panierki – wzbogaca jej smak. Pasuje do takich warzyw jak kapusta i cukinia, w tym również warzyw pieczonych. Doskonała do surówek i sałatek. Zmielone nasiona czarnuszki mogą zastąpić pieprz w kuchni - smakują podobnie, ale są delikatniejsze, nie zakwaszają organizmu. Zalecane spożycie to 2-3 łyżki dziennie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna (energia): 2368 kJ / 570,01 kcal
- tłuszcz, w tym: 29 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 7 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 6 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 17 g
- węglowodany, w tym: 24 g
- cukry: 0,8 g
- błonnik: 14 g
- białko: 19 g
- sól: 0,2 g
Siedziba i miejsce:
Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy zamieszkaliśmy w małej miejscowości pod Białymstokiem. Zaczęliśmy wolniej żyć, zdrowiej i świadomej jeść, znajdować czas na rodzinę oraz dostrzegać to co jest naprawdę ważne. Pragnęliśmy utożsamiać się z tym czemu poświęcamy sporą część czasu - czyli naszej pracy. Chcieliśmy aby praca, która jest częścią naszego życia była również czymś wartościowym, inspirującym i twórczym – i tak zrodziły się Olejowe Smaki –produkty o unikalnej jakości i smaku. To tu pod Białymstokiem rodzą się pomysły. Natomiast, nasza Manufaktura znajduje się z dala od zgiełku i pośpiechu w małej miejscowości powiatu bielskiego – Rudce, gdzie powoli i z pieczołowitością wytwarzamy nasze produkty.
Z wielką radością dzielimy się z Państwem efektem naszej trudnej ale pasjonującej pracy.