Tłusty czwartek - z czym to się je?

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. To staropolskie przysłowie znakomicie oddaje charakter święta, jakim jest tłusty czwartek. A kto pączka nie zje tego dnia, temu nie będzie się wiodło w bieżącym roku... Warto więc nawet złamać dietę dla tej przyjemności.

Co to za dzień?
Tłusty czwartek to ostatni dzień karnawału, a dla chrześcijan oznacza ostatni dzień przed Wielkim Postem. W czasie przygotowań do Wielkanocy folgowanie jedzeniowym zachciankom nie jest wskazane, warto więc skorzystać z przywilejów tłustego czwartku.

Jak to uczcić?

Tradycyjnie tego dnia zajadamy się pączkami oraz faworkami inaczej zwanymi chrustami. My jednak zachęcamy do przełamania tradycji i zainteresowania się przepisami, które są nie tylko pyszne, ale również i zdrowe. Cukier w wypiekach łatwo zastąpić zdrowszym ksylitolem lub miodem. Sztuczne aromaty możemy zastąpić prawdziwymi przyprawami. Zachęcamy do eksperymentów!

Produkty spożywcze przydatne przy wypiekach