1. superfood
    Superfood jedzenie, które leczy

Superżywność – dlaczego jest tak popularna?

  1. superżywność

Mianem “superfood” określa się nieprzetworzoną żywność bogatą w cenne dla organizmu witaminy, minerały i antyoksydanty, która na dłużej pozwala zachować młodość i cieszyć się dobrym zdrowiem. Ważnym elementem zdrowej diety są także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są m.in. ryby morskie. Bijące rekordy popularności są m.in. nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), jagody goji czy acai, chlorella i spirulina, czy quinoa. Superżywności nie brak także w naszych polskich ogrodach. To przede wszystkim warzywa - czosnek, dynia, jarmuż, szpinak, kapusta czy brokuły, a także owoce - aronia, jagody, czarna porzeczka, rokitnik


Zdrową żywność warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Śniadanie pod postacią owsianki lub jaglanki z żurawiną, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi dostarczy energii na kilka godzin. Obiad w postaci ryby morskiej pozwoli na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3. Kolacja pod postacią młodego szpinaku z rukolą i kiełkami oraz pieczonym burakiem będzie nie tylko lekkostrawna, ale także superzdrowa!

Najzdrowsze produkty spożywcze

Kiełkownice oraz nasiona na kiełki