Popularne artykuły o czekoladowych wypiekach

Międzynarodowy Dzień Czekolady - dlaczego warto go obchodzić?

Choć jest kaloryczna, ciężko czasem odmówić sobie tej odrobiny słodyczy, jaką jest kostka czekolady. Za najzdrowszą uchodzi czekolada gorzka, która wzmacnia serce, obniża poziom złego cholesterolu, zawiera antyoksydanty chroniące skórę oraz poprawia koncentrację i pamięć, ponieważ zawiera związki pobudzające mózg do pracy.

Czekolada poprawia nastrój, jest także sprzymierzeńcem sportowców, ponieważ szybko dodaje energii podczas męczącego treningu. Ponadto zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, potasu, fosforu i cynku - co przemawia za wprowadzeniem jej do diety. Spożywana w rozsądnych ilościach w korzystny sposób wpłynie na organizm, nie dodając kilogramów.

W rankingu najdroższych czekolad świata plasują się m.in. czekolada To’ak (wytwarzana z ziaren ponad stuletniego kakaowca), czekolada Chocopologie (zawierająca wykwintne dodatki, m.in. trufle i wykonywana tylko na zamówinie klienta), szwajcarskie czekoladki DeLaFee (wytworzone z ekwadorskiej czekolady i jadalnego złota) czy czekoladki ozdabiane złotem i kryształami Swarovskiego (owinięte w jedwab).

Polecane, pyszne czekolady