Stara dobrze nam znana piramida żywienia nie jest już aktualna! W 2016 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował nowe i dostosowane do współczesności wytyczne dotyczące żywienia nazwane „Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”.
U podstaw nowej piramidy leży aktywność fizyczna. Sport i ruch w każdej postaci to podstawa zdrowia, a dieta tę aktywność uzupełnia.
Główną rolę, czyli podstawę piramidy, odgrywają warzywa i owoce. Tych produktów powinniśmy spożywać najwięcej. Zalecanym płynem, który również leży u fundamentów odżywiania jest woda.
Kolejną grupą produktów, których możemy spożywać trochę mniej są produkty zbożowe. Pamiętajmy jednak, że wciąż jest to jeden z najważniejszych składników diety zdrowego człowieka. Powinniśmy jednak stawiać na produkty pełnoziarniste - zdrowsze i bardziej sycące.
Kolejne piętra piramidy to odpowiednio produkty nabiałowe oraz mięso, którego spożycie powinno być dość skromne. W przypadku produktów nabiałowych zalecane jest spożywanie 2 szklanek mleka dziennie lub odpowiedników dla tej ilości w innych produktach mlecznych (kefiry, maślanki, twaróg).
Czubek piramidy stanowią tłuszcze. Mimo, że ich udział w naszej diecie jest procentowo najmniejszy, to są one równie ważne co pozostałe składniki odżywcze. Odradza się jednak spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Najwartościowsze są bowiem oleje roślinne i orzechy.
Cukier i sól powinniśmy ograniczyć do mnimum.