Kołacz konopny, India zawiera 100% otrębów konopnych w swoim składzie. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika i dużą zawartością białka roślinnego. Może stanowić zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba czy pożywnej pizzy.
Nazwa "kołacz konopny" pochodzi od staropolskiego określenia takiego posiłku, wytwarzanego podczas tłoczenia oleju konopnego ciężkim, kamiennym kołem. Otrzymywano w ten sposób dwa produkty spożywcze - tłoczony na zimno olej z konopi oraz kołacz konopny, który dziś moglibyśmy nazwać również otrębami konopnymi. Kołacz spożywany był chętnie na różne sposoby, przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze zawarte w konopiach.
Spośród wielu wartości odżywczych kołacza konopnego India wymienić można:
- bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego (38,2g w 100g) - ma on nie tylko zbawienny wpływ na perystaltykę naszych jelit, jest to również naturalny środek wspomagający odchudzanie, gdyż odpowiada za uczucie sytości w żołądku;
- duża zawartość białka (18,5g w 100g, węglowodanów (61,5g w 100g) i zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9;
Składniki: 100% OTRĘBY KONOPNE (CANNABIS SATIVA L.)
Sposób użycia:
- doskonały dodatek do posiłków - m.in. smoothie, jogurtów, świeżych i mrożonych owoców czy płatków śniadaniowych.
- może stanowić również zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba czy pożywnej pizzy.