Zastawa deserowa, czyli na czym zaserwować ciasto

Udany obiad musi mieć dopełnienie w postaci apetycznego deseru, zaserwowanego w towarzystwie aromatycznej kawy. Forma, w jakiej go podamy, jest równie istotna, jak sam smak. Podpowiadamy, jaki serwis deserowo-kawowy wybrać, by zachwycić wszystkich gości.

Olga Śmiełowska Olga Śmiełowska / 02-12-2015

Czym się kierować?

Udane przyjęcie, obiad w gronie najbliższych czy spotkanie z przyjaciółmi wymagają wyjątkowej oprawy. Elegancko zaserwowane ciasto oraz kawa tworzą wyjątkowy nastrój, sprawiając, że słodkości wydają się jeszcze smaczniejsze, a napoje bardziej aromatyczne. Wybór odpowiedniego serwisu deserowo-kawowego może być jednak trudny, zwłaszcza wtedy, kiedy poszukujemy modelu wysokiej klasy. Ekskluzywny serwis to wydatek rzędu kilkuset nawet do kilku tysięcy złotych, dlatego jego zakup warto dobrze przemyśleć. Pamiętajmy jednak, że lepiej dopłacić za produkt cenionego producenta, niż kupować coś niewiadomego pochodzenia.

Dobrej jakości zastawa będzie służyła kolejnym pokoleniom przez wiele lat, dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najszlachetniejsza, ale jednocześnie najdroższa, jest porcelana kostna (Fine Bone China). Ten delikatny, niemal przezroczysty materiał – szczególnie w wersji z ręcznymi zdobieniami – wygląda bardzo efektownie. Warto pamiętać, że porcelana wymaga starannej pielęgnacji i nie nadaje się do mycia w zmywarce.

Standardowe serwisy do ciasta i kawy przeznaczone są dla 6 lub 12 osób, co oznacza, że w ich skład wchodzi 6 lub 12 filiżanek ze spodkiem i talerzy deserowych, a do tego w zależności od producenta także dzbanek, cukiernica, mlecznik, łopatka do ciasta i patera na słodkie przekąski. Na rynku nie brakuje zestawów z dodatkowymi elementami, jednak zwykle są one mało praktyczne i zawyżają cenę, więc warto się zastanowić, czy będą nam potrzebne.

Klasyka czy nowoczesność?

Design serwisu kawowo-deserowego jest równie ważny, jak jego jakość. Powinien pasować do stylu, w którym urządzona jest nasza kuchnia lub jadalnia, a także do zastawy obiadowej. Spójna forma wygląda schludnie i świadczy o dobrym guście. Obecnie bez problemu dostaniemy porcelanę w każdym kolorze, dlatego znalezienie idealnej nie powinno stanowić większego problemu.

Serwisy klasyczne lubią subtelną formę i misterne zdobienia, przede wszystkim kwiatowe. Mogą być nanoszone ręcznie lub przybierać formę subtelnych tłoczeń w materiale. Ciasto zaserwowane na talerzyku pomalowanym w róże idealnie podkreśli aranżację w stylu romantycznym lub angielskim. Nowoczesne serwisy mają z reguły wyszukane, nieco „ostre” kształty i wyraziste kolory – np. czerń w połączeniu z czerwienią. Warto pamiętać, że moda na nietypowy design może szybko przeminąć, a wybrana przez nas zastawa, zamiast zdobić stół, będzie wyglądała kiczowato. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór serwisu uniwersalnego, najlepiej w kolorze białym, który będzie pasował do każdego wnętrza i sprawdzi się podczas różnych okazji.

  • Serwis Iwona Chodzież. Serwis na 12 osób, liczący 39 elementów. W jego skład wchodzą m.in. filiżanki ze spodeczkami, talerzyki do ciasta i imbryk. Model klasyczny, w wersji dekorowanej i niedekorowanej, z porcelany I gatunku.
  • Serwis Karolina Karat. Serwis na 12 osób składający się z 39 elementów. W zestawie znajdziemy m.in. filiżanki o pojemności 220 ml ze spodkami, talerzyki i mlecznik. Model nowoczesny, o obłych kształtach, zdobiony subtelnymi tłoczeniami.
  • Serwis Ćmielów Yvonne. Serwis na 12 osób składający się z 41 elementów. W zestawie m.in. czajniczek z podgrzewaczem, filiżanki o pojemności 200 ml ze spodkami i tacka do ciasta. Porcelana w klasycznym białym kolorze ze srebrnymi zdobieniami.
Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro