Właściwości oleju rycynowego

Nasi przodkowie używali go jako remedium na niemal każdy problem ze skórą czy włosami. Uważano go za jedno z najlepszych domowych lekarstw. Dzieciom podawano go na przejedzenie, a dorosłym – na uporczywe zaparcia. Dziś jest składnikiem kosmetyków, olejków do masażu, mydeł, odżywek do włosów, farb do tkanin i leków. Olej rycynowy – bo o nim mowa – może zaradzić wielu zdrowotnym i kosmetycznym problemom.

Anna Matraszek Anna Matraszek / 29-09-2016

Olej rycynowy jest robiony z nasion rącznika pospolitego – rośliny występującej w Afryce i Indiach. Znany jest od wieków, a jego właściwości zdrowotne są nieocenione. Uwaga jednak: do celów kosmetycznych stosujemy zawsze oleje nierafinowane, najlepiej bio, natomiast do spożycia (zwłaszcza w przypadku konieczności podgrzewania) warto wybierać oleje rafinowane – pozbawione składników obniżających temperaturę palenia, a zatem – wbrew pozorom – zdrowsze.

Najlepszy dla pięknych oczu i włosów

Olejek rycynowy jest jednym z najgęstszych naturalnych olejków – ma konsystencję świeżego miodu lub żelu. Zawiera dużą dozę witamin, kwasów tłuszczowych i kwasu rycynolowego. Powoduje rozszerzanie naczyń włosowatych, dzięki czemu umożliwia lepsze wchłanianie składników odżywczych do skóry, odżywiając cebulki włosów. Powoduje to szybszy wzrost włosa, który jest mocniejszy i grubszy. Ponadto może aktywować uśpione mieszki włosowe, co owocuje wysypem całkiem nowych włosów na głowie i brwiach. Jednocześnie olej rycynowy zamyka łuski włosa, co daje efekt przyciemnienia, ale również niesamowitej gładkości.

Do pielęgnacji rzęs i brwi najlepiej użyć starej szczoteczki od tuszu. Można też wcierać olejek palcami i wykonywać przy tym masaż. Trzeba jednak uważać, bo można podrażnić oczy.

Pielęgnacja głowy olejem rycynowym jest zdrowa nie tylko dla włosów, ale i dla skóry. Znacznie zmniejsza przetłuszczanie się włosów, łagodzi objawy łupieżu i łojotokowego zapalenia skóry, pomaga przy łysieniu plackowatym i grzybicy. Świetnie nadaje się też do pielęgnacji rozdwajających się i przebarwionych paznokci.

Na zmarszczki, trądzik, choroby skórne, blizny

Olej rycynowy nadaje się dla osób w każdym wieku. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym może wspomagać leczenie infekcji skórnych, stanów zapalnych i trądziku. Może też – dzięki właściwościom rozszerzania naczyń włosowatych i dobrego przenikania – aktywować produkcję kolagenu. To z kolei powoduje zmiękczanie tkanki bliznowatej i jej powolne zanikanie. Sprzyja też spłycaniu zmarszczek mimicznych (zwłaszcza tych głębokich) i zatrzymuje wodę w skórze, co daje efekt odmłodzenia. Stosując olej zamiast kremu przeciwzmarszczkowego, należy przygotować się na długie oczekiwanie na efekty, ale będą one dużo trwalsze i zdrowsze.

Bezwzględną zaletą naturalnego dbania o skórę jest bardzo małe ryzyko podrażnień, uczuleń i niepożądanych reakcji. Jednoskładnikowe i pozbawione konserwantów oleje są bezpieczne i delikatne. W przypadku oleju rycynowego należy zachować ostrożność. Trzeba uważać, aby olej nie dostał się do oka, bo może je dość silnie podrażnić.

Oleju nie powinny używać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z drażliwością jelit – składniki oleju działają drażniąco na błony śluzowe i mięśnie, co może powodować skurcze. Z powodu tych właściwości jest on zalecany jako remedium na zaparcia oraz pomaga w przenikaniu składników przeciwbólowych znajdujących się w maściach wspomagających leczenie artretyzmu, urazów i kontuzji.

Olej rycynowy powinien znaleźć się w każdej kosmetyczce świadomie dbającej o urodę elegantki.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro