Warzywne pasztety – sprawdzone przepisy

Jeśli choć raz zrobisz domowy, warzywny pasztet, już zawsze zostanie on w stałym wyposażeniu lodówki. Warto raz na kilka dni pokusić się o upieczenie foremki. To doskonały dodatek do kanapek, pożywna przekąska, a krojony na grube plastry i smażony na patelni, również danie obiadowe!

Alicja Kamińska Alicja Kamińska / 27-12-2016

Pasztet warzywno-ziemniaczany

Jeśli zdarza ci się mierzyć z dylematem, co zrobić z warzywami pozostałymi po gotowaniu bulionu lub rosołu, pasztet to świetne rozwiązanie. Wystarczy wyłowić ugotowane smakołyki, dodać kilka składników i cieszyć się dodatkową przekąską.

Składniki na dwie keksówki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 200 g selera
  • 200 g świeżej kapusty
  • 1 batat
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku ugotuj pokrojone na spore kawałki warzywa. Bulion odlej do wykorzystania w innych przepisach. Ziemniaki i bataty gotuj oddzielnie. Na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Ziele angielskie i liście laurowe rozdrobnij na pył w młynku do kawy lub moździerzu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub blendera zmiel wszystkie warzywa i dopraw przyprawami. Próbuj czy smak spełnia twoje oczekiwania. Możesz zrobić ostrzejszą lub łagodniejszą wersję. Zagęść mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj rękami. Wysmarowane olejem formy do pasztetu wykładaj masą tak, aby dobrze przylegała do dna. Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

Pasztet fasolowy z pieczarkami

Pasztety na bazie fasoli są bardzo pożywne i sycące. Taka przekąska, goszcząca na stałe w twojej lodówce, uchroni cię przed podjadaniem niezdrowych pokarmów. Przepis wymaga namoczenia ziaren dzień wcześniej.

Składniki na dwie keksówki:

  • 200 g namoczonej przez noc białej fasoli
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Namoczoną fasolę odsącz, wypłucz i zalej litrem wody. Gotuj przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Na oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę i czosnek. Jabłko i pieczarki pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Duś około 10 minut, następnie dodaj fasolę i pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Przełóż całość do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Lekki pasztet z cukinii

Mnogość zastosowań cukinii zachwyca, choć na polskich stołach dopiero zyskuje ona popularność. Jej miąższ jest soczysty i orzeźwiający. Można z niej robić aromatyczne leczo, warzywne makarony, a także grillować czy wreszcie: piec przepyszne pasztety.

Składniki na dwie keksówki:

  • 500 g cukinii
  • 250 g ziemniaków
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. W misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki wraz z dodatkiem płatków ryżowych i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do formy i piecz przez godzinę w 180 stopniach.

Warzywne pasztety to bogactwo smaków, aromatów oraz składników odżywczych i witamin. To świetny sposób na pyszne kanapki, dania obiadowe czy kolacje. Można się nimi zajadać na ciepło, jak i na zimno. Warto mieć foremkę zawsze w lodówce. Znika w mgnieniu oka!

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro