Trzy superdania z kociołka myśliwskiego

Masz ochotę na pyszne dania z mięsa lub warzyw ugotowane na świeżym powietrzu? Musisz przygotować je w żeliwnym kociołku. Postawiony bezpośrednio na palenisku lub zawieszony nad otwartym ogniem pozwala przygotować proste, jednogarnkowe dania o niebywałym smaku i aromacie.

Agata Misiurewicz-Gabi Agata Misiurewicz-Gabi / 21-06-2017

W kociołku myśliwskim możesz przyrządzić w tradycyjny i zdrowy sposób wyjątkowe potrawy, od warzywnych i mięsnych począwszy, przez bigos i gulasz, na zupach kończąc. Ponieważ jest on przeznaczony do warunków plenerowych, okaże się świetną propozycją na wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu z rodziną lub przyjaciółmi. Oto pomysły na przygotowanie pysznych i łatwych posiłków z kociołka w wersjach mięsnych i wegeteriańskich.

Zupa z soczewicy

trzy superdania z kociolka mysliwskiego 1

Ta zupa podbije serce niejednego smakosza. Jest rozgrzewająca, zdrowa i pełna białka roślinnego. Do jej przygotowania potrzebne są:

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz soczewicę, którą najpierw przemyj i odcedź, a potem usmaż. Całość zalej wodą. Jeśli dasz jej za dużo, zupa będzie za rzadka, więc lepiej dolewaj ją systematycznie w trakcie gotowania, które powinno trwać ok. 45 minut. Pod koniec gotowania przypraw zupę solą, pieprzem i natką pietruszki.

Kociołek bałkański

trzy superdania z kociolka mysliwskiego 2

To danie smakuje zwłaszcza osobom lubiącym potrawy mięsne. Do jego wykonania potrzeba:

  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 3 papryki
  • 4 pomidory
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • kostka rosołowa bio
  • 1 puszka cieciorki konserwowej

Pokrój w kostkę ok. 300 g mięsa wołowego i tyle samo wieprzowego oraz 3 papryki. Z 4 sparzonych pomidorów zdejmij skórkę lub przygotuj puszkę pomidorów. Kilogram ziemniaków i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż w kociołku mięso na tłuszczu, dodaj warzywa i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Przypraw danie łyżką koncentratu pomidorowego, papryką ostrą i słodką. Zalej 2 szklankami wody i wrzuć kostkę rosołową. Wszystko duś wpierw pod przykryciem, następnie bez niego przez min. pół godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec dodaj odcedzone ziarna cieciorki z puszki.

Kociołek wegeteriański

Osoby będące na diecie wegeteriańskiej mogą spróbować ugotowanych w kociołku warzyw. 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebule, 200 g pieczarek, 2 ząbki czosnku pokrój w drobną kostkę. Podsmaż wszystko na tłuszczu i zalej wodą, którą możesz dolewać w trakcie gotowania. Dodaj puszkę pomidorów, pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Duś potrawę ok. 15 minut pod przykryciem i przypraw papryką, solą, pieprzem, tymiankiem i natką pietruszki.

Niezbędne akcesoria

Aby przygotowanie potraw w kociołku przebiegało sprawnie, zaopatrz się w odpowiednie akcesoria. Przede wszystkim potrzebny jest stojak, na którym stawia się kociołek, grube rękawice, chroniące ręce przed poparzeniem, a ponadto: długa, drewniana łyżka szwedzka do mieszania potraw, widelce ogniskowe, szpikulce, łopatki, szczypce oraz chochla do nalewania zupy czy gulaszu.

Odpowiednio użytkowany kociołek myśliwski z pewnością posłuży przez lata. Pamiętaj, że przed pierwszym użyciem należy go wypalić, a przed przygotowaniem potrawy natrzeć wewnątrz tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Możesz też na dno położyć kawałek skóry wieprzowej, by zabezpieczyć go przed przypaleniem. Na miejsce ogniska wybieraj płaski i poziomy teren, w osłoniętym od wiatru miejscu. Przyda ci się też podpałka. Do czyszczenia kociołka, pod żadnym pozorem nie używaj detergentów, jedynie piasku i wody, a po umyciu i wysuszeniu wnętrze naczynia starannie zakonserwuj olejem. Wtedy będziesz się cieszyć kociołkiem przez długie lata.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro