Świąteczne wypieki – najciekawsze foremki do ciasteczek

Coraz bliżej święta, a my wraz z upływem dni przygotowujemy się na nadejście tego wyjątkowego czasu. Pachnąca choinka, bogato zastawiony wspaniałymi potrawami stół, ale to nie wszystko. Nie zapomnijmy też o świątecznych wypiekach. Podpowiadamy, które z nich muszą znaleźć się na naszym stole i jakie foremki okażą się niezbędne.

Karina Mączyńska Karina Mączyńska / 04-12-2015

Chyba nie trzeba uświadamiać, jak istotne są świąteczne wypieki w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Jest to czas, kiedy niektóre rodzaje ciast mają swoje „pięć minut” i jak co roku nie możemy doczekać się ich skosztowania. Zanim jednak pojawią się na naszym stole, należy je odpowiednio przygotować. Niezbędne w tym przypadku będą foremki. Poniżej kilka propozycji.

Świąteczne wzory

Zanim zabierzemy się za przygotowywanie świątecznych wypieków, warto pamiętać o motywach, które w tym czasie powinny gościć nie tylko we wnętrzach, ale również na naszych stołach. Gwiazdki, bombki, choinki czy renifery to tylko jedne z wielu świątecznych wzorów. Jeśli zależy nam na pomysłowych słodkościach, warto zaopatrzyć się właśnie w takie foremki.

Świąteczne wypieki – foremki

Na rynku dostępnych jest wiele fasonów i wzorów foremek do ciast i małych ciasteczek. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym producenci wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom i oferują nam produkty komponujące się ze świąteczną atmosferą. Nie tylko chodzi o kształty, ale również o motywy i kolory.

Jaki rodzaj wybrać?

ciastka.jpg

Wybór oczywiście zależy od naszych upodobań i konkretnych preferencji. Całe szczęście dostępnych jest wiele rodzajów, dlatego z pewnością każdy z nas znajdzie idealny model. Zanim jednak zaczniemy poszukiwania, warto zastanowić się nad tym, czy ma być to zakup na lata, czy może jednorazowy? Od tego w dużej mierze zależy jakość materiału, z jakiego będą wykonane foremki.

Stal nierdzewna– najbardziej popularny materiał wykorzystywany do foremek na ciasteczka. Dużą zaletą jest trwałość i wyjątkowa odporność na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Foremki wykonane ze stali nierdzewnej nie wyginają się podczas pieczenia, a ponadto dobrze zachowują pierwotny kształt.

Aluminium – odpowiadając na powyższe pytanie, czemu mają służyć zakupione foremki, ten model niestety zalicza się do wersji jednorazowej. Być może posłuży nam dłużej, jednak ciężko jest to przewidzieć ze względu na jego zbyt niską odporność na rdzę oraz podatność na utratę kształtu. Kiedy jednak zależy nam na taniej alternatywie, warto te foremki wziąć pod uwagę.

Silikon – ostatnimi czasy cieszy się dużym uznaniem. Dzieje się tak dlatego, że silikon jest przede wszystkim praktyczny. Możemy go wkładać do piekarnika, mikrofalówki, myć w zmywarce, a nawet umieszczać w zamrażarce. Ponadto jest bardzo efektowny ze względu na dostępną gamę kolorystyczną oraz różnorodne wzory. Niestety problem jest w przypadku wykrawania ciasteczek. Materiał ten nie jest tak sztywny i twardy jak stal czy aluminium.

Plastik – czy może być więcej zalet w jednym produkcie aniżeli niska cena, praktyczność i wspaniały design? Plastikowe foremki mają wszystkie te cechy i dlatego też cieszą się niesłabnącą popularnością. Co więcej, dostępnych jest wiele świątecznych wzorów, a więc każdy z nas przy ich użyciu z łatwością stworzy wspaniałe wypieki.

Poszukujesz ciekawych pomysłów na wykonanie świątecznych słodkości? Foremki w kształcie choinek, reniferów czy gwiazdek to tylko jedne z wielu ciekawych wzorów. Święta to magiczny czas, dlatego pamiętajmy, że tylko w tym okresie pasują one na naszym stole i nie może ich zabraknąć również u nas.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro