Superfood w diecie dziecka

Superfood w diecie dziecka

„Superfood” to termin ostatnio bardzo popularny wśród amatorów zdrowej diety. Mówiąc ogólnie, to żywność niezwykle bogata w składniki odżywcze i mineralne, witaminy oraz antyoksydanty. Lista superfoodów jest bardzo długa i zawiera sporo produktów, których obecność na niej może zaskoczyć. Przyjrzyjmy się bliżej niektórym z nich, aby wzbogacić dietę naszego dziecka.

udostępnij

Magdalena PrzypłataMagdalena Przypłata / 14-10-2016

Suszone daktyle

Suszone daktyle to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, zawierająca sporo dobrze przyswajalnego błonnika, a ponadto cenne witaminy, składniki mineralne, karoteny, białka, tłuszcze, witaminy A, PP, E i C oraz z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. Jeśli dziecko nie chce ich jeść, warto przemycić daktyle do diety malucha w inny sposób. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na słodkości z daktylami w roli głównej. Owoce te można podawać maluchom już od 8. miesiąca życia. Pamiętajmy jednak o ważnej zasadzie dotyczącej suszonych owoców podawanych dzieciom – nie powinny być siarkowane.

Płatki owsiane

Płatki owsiane są źródłem węglowodanów, żelaza, cynku, białka, błonnika, wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B1, B6 oraz E. Świetnie wpływają na pracę układu pokarmowego i mogą być podawane dzieciom od 10. miesiąca życia. Najczęściej płatki podajemy w postaci owsianki, jednak mogą być również idealnym dodatkiem do ciastek, chleba, a także koktajli. Rodzice dzieci na diecie bezmlecznej chętnie korzystają także z mleka owsianego.

Nasiona chia

Nasiona chia, nazywanej także szałwią hiszpańską, mają ogromnie wiele wartości odżywczych. Zawierają kwasy Omega-3, wapń, selen, magnez, żelazo oraz błonnik, a także cynk, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego działają korzystnie na układ trawienny i przeciwdziałają zaparciom. Nasiona szałwii hiszpańskiej pomogą wzmocnić układ odpornościowy naszej pociechy. Nie powinniśmy jednak podawać ich niemowlętom i dzieciom do lat trzech, a późniejsze zalecane dawkowanie to łyżka stołowa dziennie.

Ze względu na właściwości żelujące nasiona chia nadają się idealnie do tworzenia ciekawych deserów, a także np. do zagęszczania sosów.

Kasza jaglana

Kasza jaglana, nazywana królową kasz, ze względu na działanie alkalizujące pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn. Według badań nie zawiera glutenu, ma działanie antydepresyjne oraz wspomagające układ odpornościowy. Zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen. Wpływa również świetnie na pamięć i koncentrację, gdyż w jej skład wchodzi lecytyna. Dodatkowo usuwa nadmiar wilgoci oraz śluzu z organizmu.

Dzieci będą zachwycone, jeśli podamy im kaszę jaglaną w formie koktajlu, budyniu lub ciasta. Ugotowana kasza z bakaliami i świeżymi owocami to idealny sposób na pyszne i zdrowe śniadanie.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to produkt bijący ostatnio rekordy popularności. Ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwgrzybicznie oraz wspiera układ immunologiczny. To źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, E i minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, fosfor oraz kwas foliowy. Świetny jest także jako kosmetyk, po który bez obaw mogą sięgać osoby z wrażliwą skórą i alergicy. W pielęgnacji maluchów sprawdzi się w przypadku zaczerwienionej pupy, pomoże walczyć z ciemieniuchą, a także posłuży jako hipoalergiczny olejek do masażu czy balsam do ciała.

Siemię lniane

Siemię lniane to produkt bogaty w kwasy Omega-3, cynk, kwas foliowy, żelazo oraz cenne witaminy. „Polskie chia” działa przeczyszczająco oraz usprawnia nasz układ trawienny.

Z uwagi na swój neutralny smak siemię pasuje do wielu dań. Używajmy go do muesli, owsianki, dodawajmy do różnego rodzaju wypieków.

Korzystajmy z superproduktów i starajmy się je włączyć do menu naszych pociech. Podane w atrakcyjnej dla dzieci formie sprawią, że chętnie sięgną po takiego rodzaju produkty. W większości przypadków pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna może pozbawić superjedzenie wyjątkowej mocy.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro