Stylowe naczynia na przetwory

Latem i jesienią cieszymy się świeżymi owocami oraz warzywami, które są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy. Koniec sezonu nie musi jednak oznaczać rozstania z nimi aż do następnego roku. Domowe przetwory i konfitury pozwolą się rozkoszować ich smakiem w każdej chwili, a przy okazji będą się pięknie prezentować w domowej spiżarni.

Olga Śmiełowska Olga Śmiełowska / 11-09-2015

Szykujemy przetwory

Moda na domowe przetwory staje się coraz popularniejsza, zwłaszcza wśród osób prowadzących ekologiczny tryb życia i kierujących się filozofią tzw. slow food. Przygotowując je samodzielnie, mamy pewność, że zostały przyrządzone z najlepszych – dojrzałych i świeżych – składników, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy smaku. Dżemy, konfitury i nalewki osłodzą zimowe dni, sprawdzą się jako prezent, a ponadto będą efektownie wyglądały na kuchennych półkach. Kuszą bowiem nie tylko zawartością, ale również wyglądem.

W sklepie bez problemu znajdziemy dekoracyjne słoiki na konfitury, tradycyjne weki czy szklane butelki z korkiem pałąkowym na nalewki, które przeżywają drugą młodość. Do kompletu możemy dobrać osłonki na zakrętkę+na+sloik&buyNew=1&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-5-0907&search_scope=category-123&order=m), wstążki i zawieszki, na których zapiszemy nazwę oraz datę przygotowanego przetworu, a także dekoracyjne etykiety. W kwiatki, kratę, kropki, z szarego papieru, dla miłośników stylu retro, inspirowane PRL-em lub klasycznie gładkie.

Smaki lata zamknięte w słoiku

Jakość przygotowywanych przetworów zależy nie tylko od jakości produktów oraz talentu kucharza, ale także naczyń, w których zostaną zamknięte. Najpopularniejsze są oczywiście słoiki, które obecnie dostać można w niemal każdym kształcie i rozmiarze. Nie brakuje jednak innych ciekawych rozwiązań. Przedstawiamy kilka najpopularniejszych pojemników, a także niezbędne akcesoria:

  • Słoiki typu twist. Najpopularniejsze, dostępne w każdym sklepie, idealne do wielokrotnego użytku. Przed użyciem należy się upewnić, że gwint nie jest wyszczerbiony, a nakrętka odkształcona, co może prowadzić do przeciekania naczynia.
  • Słoik z systemem Wecka, z gumową uszczelką i metalową klamrą służącą do zamykania słoika. Od nazwiska jego twórcy powstał termin „wekowanie”, czyli pasteryzacja (konserwowanie) przez gotowanie słoików z przetworami we wrzątku.
  • Butelka z korkiem pałąkowym. Najlepsze są korki ceramiczne, koniecznie uszczelniane. Taka butelka jest idealna do przechowywania soków, zapraw, nalewek, octu czy oliwy.
  • Garnuszki ceramiczne. Przechowywane w nich przetwory nie tracą smaku, zapachu ani wartości odżywczych. Uszczelnia się je specjalnym kamieniem dociskowym.
  • Nakrętki metalowe. Wykorzystywane w słoikach typu twist. Nakrętki w słoikach po produktach spożywczych są niezbyt efektowne, dlatego warto wymienić je na ozdobne, np. w kratkę.
  • Etykiety dekoracyjne. Przydatne do oznaczania owoców lub warzyw znajdujących się w słoiku, a także daty ich przygotowania. Ułatwiają późniejsze wyszukiwanie potrzebnych produktów.
  • Osłonki i kapturki na słoiki. Dzięki nim słoiki prezentują się dużo efektowniej, zarówno na kuchennej półce, jak i w formie ciekawego upominku dla najbliższych.

Do dżemów, marmolady i past najlepsze są małe naczynia, do owoców i grzybów średnie, a do warzyw (takich jak ogórki czy papryka) co najmniej litrowe. Należy pamiętać, że przy przygotowywaniu przetworów konieczna jest absolutna higiena, dlatego wszystkie słoiki muszą być jałowe – w tym celu należy je dokładnie wygotować. To samo dotyczy nakrętek, które dodatkowo trzeba sprawdzić pod kątem odkształceń, odbarwień i rdzy.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro