Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę
Serowe i czekoladowe fondue

Serowe i czekoladowe fondue

Fondue to wspaniały pomysł na romantyczny wieczór, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na późny obiad. Możesz przygotować wykwintny, serowy poczęstunek albo słodką ucztę dla swoich bliskich. Jeśli organizujesz przyjęcie z okazji okrągłych urodzin lub wesele, zastanów się też nad podaniem fontanny czekolady.

Magdalena Szymkuć
Magdalena Szymkuć 16-12-2015

Czas czytania: 5 min

Fondue – skąd się wzięło i jak je przygotować?

Fondue (nazwa pochodzi od franc. fondre, czyli roztapiać się) to potrawa wywodząca się ze Szwajcarii, która na tamtejszych stołach pojawiła się po raz pierwszy przed pięcioma wiekami. Dzisiaj znamy wiele jego odmian i komponujemy serowe lub czekoladowe fondue z określonych składników, mieszanych w wyznaczonych proporcjach, jednak danie powstało po to, aby wykorzystać to co zostało w domu do jedzenia. Poza Szwajcarią, fondue jest też bardzo popularne we Włoszech i Francji, choć coraz częściej gości też na polskich stołach. Według najpopularniejszej obecnie szwajcarskiej receptury, do przyrządzenia serowego fondue potrzeba co najmniej dwóch rodzajów sera, wódki kirsch przygotowanej na bazie czereśni, białego wina i mąki ziemniaczanej, której zadaniem jest zagęszczenie masy serowej. Całość należy doprawić czosnkiem, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Aby przygotować słodką wersję szwajcarskiego specjału, czekoladę należy rozpuścić w śmietanie. Czekoladowe fondue możesz doprawić skórką pomarańczową, a nawet dodać do niego likier.

Jak jeść fondue serowe lub czekoladowe?

Nie ma jednego sposobu na jedzenie fondue, nawet sami Szwajcarzy nie wypracowali takiej etykiety. Najwygodniej jest podać każdemu z biesiadników niewielki talerzyk, nad którym będzie mógł jeść serowy lub słodki smakołyk, a potem odłożyć na niego pusty widelczyk. Fondue podgrzewa się w specjalnym garnkuzwanym caquelon, który stawia się na stole. Kawałki warzyw lub czerstwe pieczywo (mogę być też małe grzanki) nakłuwa się na specjalny długi widelczyk, najlepiej z drewnianą rączką, a potem zanurza się je w serowej masie.

Czekoladowego fondue kosztuje się z kolei, nakłuwając ulubione owoce na widelce. Warta zauważenia jest fontanna czekolady, która jest jeszcze bardziej efektowną wersją słodkiej odmiany fondue. Taka fontanna, marzenie wszystkich dzieci i dorosłych łasuchów, jest ogromną kulinarną atrakcją najróżniejszych przyjęć i wesel. Bawiąc gości miłą rozmową, warto zdradzić smakoszowi ciekawostkę – ogromne, bo aż trzymetrowe fontanny czekolady są eksponatami w Muzeum Czekolady w niemieckiej Kolonii.

Serowe albo czekoladowe fondue – lista zakupów

fondue_serowe.jpg

  1. Garnek, najlepiej w zestawie z widelczykami – naczynie może być elektryczne, wykonane z kamionki, żeliwne albo ceramiczne. Rondelek nieelektryczny podgrzewa się za pomocą maleńkich świeczek lub paliwa. Kiedy nie masz ochoty na fondue, może on posłużyć też jako garnek do prostych dań jednogarnkowych albo naczynie, które utrzymuje ciepło dania podanego w trakcie długiej rodzinnej biesiady. Zwróć uwagę także na funkcjonalne urządzenia typu 2w1, na przykład nafrytkownicę z funkcją fondue.

  2. Fontanna czekolady – niezwykle efektowna alternatywa dla czekoladowego fondue. Gadżet do domu i świetny pomysł na prezent, na dodatek nie tak drogi, jako mogłoby się wydawać – ceny zaczynają się już od około 50 zł. Najsmaczniejsza czekolada to oczywiście ta belgijska, ale uatrakcyjnienie dziecięcego przyjęcia nie musi przecież kosztować krocie – wybierz po prostu gorzką, mleczną albo białą czekoladę, którą uwielbiają kilkuletnie urwisy.

  3. Składniki do czekoladowego fondue, takie jak czekolada, śmietana, likier, skórka pomarańczowa albo kilka ziarenek z laski wanilii.

  4. Składniki do serowego fondue, takie jak szwajcarski ser – Gruyère, Emmentaler czy Appenzeller, białe wino, kirsch, mąka ziemniaczana, czosnek, biały pieprz, gałka muszkatołowa. Co ważne, wybierając sery szwajcarskie, pamiętaj, że młode mają łagodny smak, a dojrzałe nadadzą masie wyrazistości. Zarówno ser, jak i czekolada rozpuszczą się szybciej, kiedy rozdrobnisz je przed wsypaniem do garnuszka.

  5. Jeśli nie masz czasu albo ochoty na przygotowanie własnego fondue, możesz sięgnąć też po gotowe mieszanki. Wybrane fondue wystarczy wówczas podgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu i raczyć podniebienie szwajcarskim specjałem.

Fondue to nie tylko świetny sposób na podanie romantycznej kolacji albo spędzenie zimowego wieczoru z najbliższymi. Pozwól innym cieszyć się pysznym szwajcarskim daniem – przecież fondue to doskonały prezent na rocznicę ślubu albo walentynki.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro