Skąd się bierze pszczeli pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Zbierając pyłek z roślin, pszczoły mieszają go ze śliną oraz nektarem i w postaci uformowanych kulek, zwanych obnóżami, przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach. Taki pyłek jest nazywany pyłkiem pszczelim i służy głównie do bieżącego wykarmienia roju oraz robienia zapasów, gdy pyłku kwiatowego z powodu zmian pór roku w przyrodzie zabraknie. Kolor pyłku różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany, ale najczęściej ma odcienie żółtego. Przyniesiony do ula pyłek pszczoły wzbogacają śliną i miodem, rozdrabniają, ubijają i zamykają w komórkach plastra, gdzie zachodzi proces fermentacji. Tak przetworzony pyłek kwiatowy nazywany jest pierzgą.
Zdrowotne właściwości pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli przechwytywany przez pszczelarza jest najczęściej suszony lub zamrażany. To cenny produkt odżywczy, który ma wszechstronne działanie lecznicze. Zawiera niemal wszystkie niezbędne do życia substancje, których w jego składzie wyodrębniono około 250. Znaleźć w nim można m.in. białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen, witaminy z grupy B oraz witaminy E, C, A i D, olejki eteryczne, enzymy. Dzięki tak bogatemu składowi doskonale uzupełnia niedobory związane z przebytymi chorobami lub nieprawidłową dietą. Wzmacnia organizm i pomaga w jego regeneracji, zwiększa poziom żelaza we krwi, w związku z czym jest polecany w okresie rekonwalescencji. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyoksydacyjnie. Zapobiega i pomaga przy leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Pobudza apetyt, reguluje przemianę materii i procesy trawienne, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wzmacnia system nerwowy, działając uspokajająco. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie powstałe wskutek ciągłego stresu. Wspomaga leczenie depresji i nerwic wegetatywnych. Poprawia krążenie, zapobiegając zmianom miażdżycowym, i chroni przed zawałem serca oraz przyspiesza powrót do zdrowia osobom, które go już miały. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu oraz zmniejsza ciśnienie krwi.
Pyłek pszczeli wykazuje działanie podobne do antybiotyku oraz pomaga zwalczyć grzyby i bakterie. Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Związki zawarte w pyłku pomagają w leczeniu infekcji układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli i płuc, zatok, błony śluzowej nosa, anginy i innych chorób gardła. Profilaktyczne przyjmowanie pyłku zapobiega przeziębieniom i grypie. Sprawia też, że w przypadku zachorowania skraca się czas leczenia, a infekcje przebiegają łagodniej. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, gdyż zwiększa się wydzielanie insuliny. Jest szeroko stosowany w kosmetyce. Kremy i balsamy mające go w składzie odżywiają i wygładzają skórę, przywracają jej elastyczność, opóźniają procesy starzenia i pomagają w walce z trądzikiem. Z kolei szampony zwalczają łupież i zapobiegają wypadaniu włosów, regenerują, odżywiają włosy i skórę głowy.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli powinno się przyjmować 3 razy dziennie około 30 minut przed posiłkiem. Aby kuracja przyniosła pożądane efekty, powinna trwać od 1 miesiąca do 3 miesięcy i być powtarzana co najmniej dwa razy w roku – na wiosnę, by wzmocnić organizm, uzupełnić brak witamin oraz mikroelementów i jesienią, by wspomóc organizm w ochronie przed przeziębieniem i grypą. Pyłek pszczeli można mieszać z miodem, sokami, mlekiem, napojami roślinnymi, dżemami, dodawać do owsianki, koktajli, jogurtu lub twarożku. Powinno się go rozdrobnić, np. zemleć, bo wtedy organizm lepiej go przyswaja. Zalecana dawka dzienna to dla dzieci w wieku 3–5 lat – 10 g, dzieci w wieku 6–12 lat – 15 g, dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g oraz dorośli w trakcie leczenia – 30–40 g. Trzeba pamiętać, że jedna łyżeczka do herbaty to ok. 5 g pyłku.