Przyprawy korzenne w kuchni

Są niezwykle aromatyczne i nadają potrawom wyrazisty smak. Mowa o przyprawach korzennych, które dzisiaj są obecne niemal w każdej kuchni, dawniej zaś stanowiły niezwykle cenny produkt eksportowy. Pochodzą z Wysp Korzennych (dzisiejsza grupa wysp Moluki należąca do Indonezji) i to ich właśnie poszukiwał Ferdynand Magellan.

Agnieszka Gotówka Agnieszka Gotówka / 11-09-2015

W XV i XVI wieku przyprawy były traktowane jako skarb porównywalny do złota i srebra. Za ich nielegalny wywóz lub kradzież można było stracić życie. Dzisiaj przyprawy korzenne można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Ich cena nie jest wysoka, choć niektóre z nich, np. szafran czy laska cynamonu, nadal są uważane za produkty ekskluzywne i nie każdy wie, z jakimi potrawami dobrze się komponują.

Najpopularniejsze przyprawy korzenne

Gotując zupę lub przyprawiając rybę, by wzbogacić smak, często dodajemy ziele angielskie. To najpopularniejsza przyprawa korzenna w Polsce. W naszej kuchni pojawia się najczęściej w postaci ziaren, choć z łatwością można je zmielić lub rozdrobnić, np. w moździerzu. Ziele angielskie ma właściwości rozgrzewające, pomaga również w walce z trądzikiem. Wspomaga ponadto przyswajanie witamin z grupy B.

Cynamon to kolejna znana Polakom przyprawa korzenna, którą najczęściej łączymy z jabłkami. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza procesowi suszenia, w czasie którego zwija się, tworząc rodzaj podwójnych rurek. Dobrze jest przechowywać cynamon właśnie w takiej postaci, ścierając go dopiero wówczas, gdy będzie nam potrzebny. To pozwoli zachować jego aromat.

Anyż gwiazdkowy, inaczej określany jako badian, jest najczęściej kupowany w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ma niezwykle efektowny wygląd, a do tego doskonale wzbogaca smak kompotów z suszu i pierników. Anyż jest również znany od wieków jako lek na niestrawność, działa też moczopędnie i pobudza apetyt (w tym celu można podawać go dzieciom).

Goździki to kolejna przyprawa korzenna, po którą sięgamy zwłaszcza w okresie zimowym. Mają słodki, korzenny zapach i lekko piekący smak, przez co dobrze komponują się z grzanym winem, ponczem i kompotami. Dodaje się je również do mięs (zwłaszcza wieprzowiny, dziczyzny, baraniny), niektóre gospodynie domowe nie wyobrażają sobie rosołu bez tej przyprawy. Z powodzeniem można je użyć, przygotowując potrawy rybne (np. śledzie w marynacie) oraz przetwory (np. gruszki w occie lub konfitury).

Gałka muszkatołowa to jedna z ciekawszych przypraw, jaka znalazła zastosowanie w polskiej kuchni. Może być dodawana zarówno do deserów (lodów, kremów, ciast), jak i dań bardziej wykwintnych (cielęciny lub pasztetów). Bardzo często wzbogaca smak zupy kalafiorowej. W swoim składzie gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę – substancję o działaniu narkotycznym, dlatego spożyta w dużej ilości może prowadzić do wystąpienia omamów, zaostrzenia stanów depresyjnych i zaburzeń psychicznych. Istotne jest, aby przyprawę tę dodawać do potraw z umiarem, ponieważ w małych ilościach jest nieszkodliwa.

Przechowywanie przypraw korzennych

Aby przyprawy korzenne zachowały swój aromat i właściwości smakowe, powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szklanym słoiczku. Można z powodzeniem ustawić go na półce w kuchni lub blacie, by zawsze mieć je pod ręką. Ważne jest, by nie narażać ich na działanie promieni słonecznych. Co istotne, przypraw korzennych nie powinno się kupować na zapas.

Dekoracje z przypraw korzennych

Przyprawy korzenne ze względu na swój charakterystyczny wygląd mogą stanowić doskonałą dekorację domu, zwłaszcza w okresie zimowym. W tym celu można wykorzystać anyż, goździki lub laski cynamonu. Warto ułożyć je na szklanej paterze lub wokół świecznika. Po przyprawy korzenne warto sięgać z wielu powodów. Nadają potrawom specyficzny smak i wyglądają niezwykle efektownie. Mają też wiele walorów zdrowotnych. Dobrze jest zwrócić się ku nim zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, by swoim korzennym aromatem wypełniły cały dom.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro