Pieczemy domowy chleb. Co kupić, aby wyszedł jak z piekarni i w czym go piec?

Pieczemy domowy chleb. Co kupić, aby wyszedł jak z piekarni i w czym go piec?

Mało nas, mało nas do pieczenia chleba. Nieprawda! Jest nas coraz więcej. Coraz więcej osób sięga po mąkę, drożdże, ziarna i inne składniki, aby upiec pyszny, domowy i zdrowy chleb, który jest o niebo lepszy od tego, który można kupić w sklepie. Upieczenie własnego chleba wymaga jednak sporo czasu, chęci i sprzętów: od foremek, robotów kuchennych, po maszyny do wyrabiania ciasta i pieczenia. Warto jednak zakasać rękawy, przywdziać fartuch i zabrać się do pracy. Nagrodą za cierpliwość na pewno będzie kromka ciepłego chleba posmarowana masłem. Pycha!

udostępnij

Hanna BaduraHanna Badura / 06-12-2016

Jak zrobić chleb w domu?

Po pierwsze – produkty. Dobór produktów do pieczenia chleba jest niezwykle istotny. Najważniejsze, aby wszystko było świeże. Drożdże i pełnoziarnista mąka to podstawa sukcesu. Reszta zależeć powinna od własnych preferencji. Fanom chleba tradycyjnego wystarczą podstawowe produkty, ci, którzy lubią ziarnisty, powinni sięgnąć po płatki owsiane, sezam, siemię lniane. Warto także urozmaicić smak chleba o orzechy oraz bakalie, takie jak daktyle, rodzynki, żurawinę czy figi. Chleb z takimi dodatkami będzie wilgotny i świeży nawet przez tydzień. Własnoręcznie przygotowany chleb może być także wyjątkowym prezentem dla bliskiej osoby, do której udajemy się w odwiedziny. Jego smak będzie dużo przyjemniejszy niż kolejnej tabliczki czekolady.

Po drugie – forma. I nasza, jako osób wyrabiających ciasto na chleb i ta, w której będzie pieczony. Do pieczenia warto wybrać formy blaszane, które dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu chleb upiecze się równomiernie. Doskonałą opcją są formy do pieczenia chleba w kształcie prostokąta, z których można wyczarować pieczywo wyglądające niczym rasowy razowiec z piekarni. Odpowiednio natłuszczona forma powinna sprawić, że chleb z łatwością się z niej wyjmie. Jeśli istnieją obawy, można sięgnąć po formę silikonową. Miękkie korytko sprawi, że upieczone pieczywo będzie chrupiące. Zaletą takich foremek jest to, że można je wykorzystać także w inny sposób. Nadają się także do pieczenia ciast oraz pasztetów.

Jak wyrobić ciasto na chleb?

Ciasto takie jest dość klejące, a z ilością mąki, która kleistość niweluje, też nie należy przesadzać, ponieważ chleb będzie zbyt twardy. Wytrwałym, do wyrobienia ciasta na chleb, wystarczą dłonie oprószone mąką. Tym, którzy nie są zwolennikami ręcznego ugniatania ciasta, przydadzą się szpatułki, zakończone silikonową łopatką – gwarantuje to, że ciasto nie będzie przywierać. Przy pomocy takiej łopatki można także sprytnie umieścić zagniecione ciasto w formie. Do jego wyrobienia używa się również robota kuchennego, który posiada końcówkę w formie haka, dzięki czemu dokładnie połączy wszystkie składniki. Warto sięgnąć po planetarny robot kuchenny – ma on wbudowaną misę, co znacznie ułatwia pracę. Oczywiście wyrobione ciasto musi swoje odstać, a drożdże zacząć rosnąć, dlatego warto je ustawić w ciepłym miejscu i przykryć bawełnianą ściereczką.

Maszyny do pieczenia chleba

akcesoria_do_wypieku_domowego_chleba.jpg

Opcją dla tych, którzy lubią technikę, nowoczesne rozwiązania i szybkość działania są maszyny do pieczenia chleba. Umożliwiają one wypieczenie chleba bez konieczności ugniatania ciasta, smarowania formy tłuszczem, czy odstawiania gotowej masy do wyrośnięcia. Wszystko robią za nas. Wystarczy wrzucić do pojemnika składniki i włączyć start. Maszyna sama zagniecie ciasto, które pod wpływem temperatury wyroście, a sygnał dźwiękowy da znać, kiedy będzie już gotowe. Dzięki temu nigdy chleb ani nie będzie niedopieczony, ani się nie spali. Maszyny takie kosztują kilkaset złotych, ale można w nich przygotowywać różne rodzaje pieczywa. Warto więc, mając na względzie smak domowego chleba, zainwestować.

Domowy chleb nie ma sobie równych. Jego smak, chrupkość, świeżość są o niebo lepsze od tego, jakie oferuje ten kupiony w sklepie. Ogromną zaletą przyrządzania chleba własnoręcznie jest także fakt, że wiemy, co dodajemy. Bez konserwantów, ulepszaczy smaku i spulchniaczy. Wszystko naturalnie, smacznie i ekologicznie. Warto zatem sięgnąć do książki kucharskiej po przepis i spróbować. Cała rodzina będzie zajadać się twoim wypiekiem.

Czy ten artykuł był pomocny?
podziel się

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro