Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę

Pięć przepisów na sałatki, które zabierzesz ze sobą na plażę

Z reguły na plaży spędzamy kilka godzin. Warto więc zabrać ze sobą coś do przegryzienia, by nie rzucać się na niezdrowe przekąski, gdy dopadnie nas głód.

Iwona Ignatowska
Iwona Ignatowska 24-07-2017 aktualizacja: 31-05-2019

Czas czytania: 6 min

zamknij

Pięć przepisów na sałatki, które zabierzesz ze sobą na plażę

Nie wszyscy podczas plażowania mają ochotę na jedzenie, które oferują budki przy plaży. Dobry pomysłem są przygotowane samodzielnie lekkie sałatki, które mogą być pełnowartościowym zdrowym posiłkiem. Odpowiednio skomponowana sałatka powinna zawierać bazę, czyli sałatę, warzywa lub owoce; białko, czyli mięso, ryby, rośliny strączkowe, jajko, nabiał; tłuszcze – oliwy, awokado, orzechy, ryby i ewentualnie węglowodany, czyli ryż, makaron, komosę ryżową, kaszę.

Sałatki na plażę najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach, a dressingiem lub oliwą polać tuż przed podaniem. Warto też zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną, by sałatkę podać lekko schłodzoną.

Sałatka z quinoa, awokado i ogórkiem

Składniki

(100 g – ok. 180 kcal)

Przygotowanie

Quinoa opłukać w zimnej wodzie, aż przestanie się pienić. Odcedzić na sitku. Do gotującej się, lekko osolonej wody wsypać komosę ryżową (2 porcje wody na 1 porcję quinoa). Gotować pod przykryciem 12–15 minut. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami”. Ugotowaną quinoa odstawić na 10 minut, by „odpoczęła”, i całkowicie wchłonęła płyn. Przestudzoną przełożyć do miski. Sałatę poszarpać. Awokado obrać, pokroić na półplasterki i skropić cytryną, by nie ściemniało, cebulę pokroić w wiórki, a truskawki i ogórek na małe kawałki. Dodać groszek. Całość delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić octem balsamicznym.

Sałatka ze świeżym szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki

(100 g – ok. 130 kcal)

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 awokado
  • ½ piersi z kurczaka
  • 100 g truskawek
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Smażyć 3–4 minuty z każdej strony na patelni grillowej. Przestudzić. Liście szpinaku opłukać i wysuszyć. Awokado obrać i skropić sokiem z cytryny. Pokroić na półplasterki. Truskawki podzielić na cząstki. Do miski przełożyć liście szpinaku, awokado, truskawki, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Ozdobić małymi kleksami z jogurtu i posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

Sałatka z tuńczyka w tortilli

Składniki

(100 g – ok. 140 kcal)

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Tuńczyka odcedzić z zalewy. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki. Awokado obrać, pokroić na półplasterki. Do miski przełożyć tuńczyka, papryki, awokado, pomidory pokrojone w ćwiartki i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać posiekaną natką pietruszki i skropić sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Przed wyjściem na plażę zawinąć w tortillę.

Ryżowa sałatka z gotowanymi warzywami

Składniki

(100 g – ok. 90 kcal)

  • 100 g ryżu
  • 100 g brokułów
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ugotować ryż. Przestudzić. Brokuły podzielić na różyczki, a marchewkę pokroić w słupki. Wrzucić na 10 minut do posolonego wrzątku. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na części. Warzywa wymieszać z ryżem, doprawić do smaku sola i pieprzem.

Sałatka owocowa z jogurtem

Składniki

(100 g – ok. 50 kcal)

  • 1 brzoskwinia
  • ½ szklanki malin
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie

Owoce umyć i osuszyć. Jogurt wymieszać z syropem z agawy. Brzoskwinie podzielić na cząstki. Owoce delikatnie wymieszać. Skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem polać jogurtem. Uwaga: do sałatki owocowej możemy użyć dowolnych owoców.

Czy ten artykuł był pomocny?

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Artykuły z kategorii Supermarket


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro