Olejek jaśminowy nie tylko do aromaterapii. Zastosowanie olejku w kosmetologii

Olejek jaśminowy nie tylko do aromaterapii. Zastosowanie olejku w kosmetologii

Olejek jaśminowy znany jest jako olejek eteryczny stosowany w terapii zapachami, która służy poprawie stanu zdrowia i samopoczucia. Produkt ten jest wykorzystywany również w przemyśle kosmetycznym jako składnik naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Olejek jaśminowy w czystej postaci można stosować też jako składnik domowych maseczek na włosy.

udostępnij

Olejek jaśminowy – najważniejsze informacje

Olejek jaśminowy otrzymuje się z płatków kwiatów rośliny pochodzącej ze wschodniej części Indii o nazwie jaśmin wielokwiatowy (olej stanowi wyciąg z tej rośliny). Co ciekawe, do pozyskania 1 kilograma tego płynu trzeba użyć aż 1 tony kwiatów. Fakt ten decyduje o tym, że koszt zakupu olejku jaśminowego jest dosyć wysoki. Jest to naturalny olejek eteryczny, który wykorzystuje się w aromaterapii dla poprawy samopoczucia i stanu zdrowia. Co więcej, znany jest on jako afrodyzjak (kwiat jaśminu kwitnący w nocy to symbol miłości).

Właściwości prozdrowotne olejku jaśminowego

Olejek jaśminowy wykazuje działanie:

  1. Antyseptyczne – wspomaga proces gojenia się ran, śladów po czyrakach, rozstępów i blizn (warto pamiętać, że może stanowić przyczynę podrażnień i reakcji alergicznych).
  2. Przeciwdepresyjne – łagodzi stres i lęk, ma pozytywny wpływ na stan umysłu, aromat jaśminu pobudza organizm do wydzielania hormonu szczęścia.
  3. Wykrztuśne – można go stosować w chorobie przeziębieniowej, udrażnia również nos; po inhalacji z wykorzystaniem olejku jaśminowego objawy infekcji dróg oddechowych słabną.
  4. Zmniejszające stan napięcia mięśni, dlatego stosuje się go w celu uspokojenia i rozluźnienia.
  5. Pobudzający produkcję mleka – powinny go stosować kobiety karmiące piersią, które mają problemy z laktacją.

Sposoby wykorzystania olejku jaśminowego w kosmetologii

Olejek jaśminowy znajduje zastosowanie w kosmetologii. Wykorzystuje się go w procesie pielęgnacji twarzy i ciała. Stanowi składnik organicznych kosmetyków do pielęgnacji o naturalnym składzie, które przeznaczone są do cery wrażliwej i delikatnej. Ponadto mogą je stosować osoby, które borykają się ze skórą trądzikową. Olejek jaśminowy do ciała kupimy na Allegro już od 6 zł.

W gronie osób, które powinny zainteresować się olejkiem jaśminowym, są te, u których pojawiają się pierwsze zmarszczki. Dlaczego? Olejek ten opóźnia starzenie się skóry. To efekt poprawiania cyrkulacji krwi. Sprawdzi się też jako składnik pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i łuszczącej się.

Ten olejek eteryczny jest najczęściej (obok olejku różanego) wykorzystywany jako składnik perfum. Głównie wzbogaca się nim te o dominujących kwiatowych nutach zapachowych. Które perfumy mają olejek jaśminowy w swoim składzie? Powinniśmy go wyczuć, wąchając buteleczkę m.in. No. 5 Chanel (koszt zakupu od 140 do 600 zł za flakon o pojemności 100 ml).

Olejek jaśminowy może być składnikiem maseczek, które aplikuje się na włosy przesuszone (rezultat częstego stosowania prostownicy i suszarki, korzystania z zabiegów koloryzacyjnych i trwałej ondulacji). Taka forma domowego SPA dla pasm skutkuje tym, że dobrze się układają, są pełne blasku, a na dodatek pięknie pachną. Olejek do włosów z jaśminu w butelce o pojemności 250 ml kupimy w cenie od 8 do 11 zł.

Piękne włosy i nawilżona skóra wielu kobiet to zasługa stosowania olejku jaśminowego. Warto zatem zaopatrzyć w niego kosmetyczkę. Sprawdzi się w pielęgnacji zarówno suchej skóry mamy, jak i trądzikowej cery nastolatki.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro