Najzdrowsze rodzaje miodów

Miód to znane od starożytności lekarstwo dla ciała i duszy. Dziś jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk, skutecznie wspomagający chorego w walce z przeziębieniem. Warto wspomnieć, że miód miodowi nierówny, a jego rodzaje różnią się nie tylko smakiem, ale też właściwościami.

udostępnij

Kornelia Ramusiewicz Kornelia Ramusiewicz / 07-11-2016 / aktualizacja: 31-07-2018

Jakiego miodu nie kupować?

To, co często znajdujemy na półkach sklepowych pod etykietą z napisem „miód”, nie zawsze należy do wartościowych produktów. Na rynku dostępnych jest wiele artykułów miodopodobnych, które nie pochodzą z pasieki, lecz z fabryki, gdzie są wytwarzane z cukru – podgrzewa się go, dodaje do niego kwasy, aromaty, barwniki i substancje, które nadają smak. Taki miód to „puste kalorie”, bez wartości odżywczych. Dlatego przed zakupem warto sprawdzić etykietę i przestudiować skład miodu.

Warto wiedzieć, że miód jest produktem, który się nie psuje, mimo to zwróćmy uwagę na jego datę produkcji – powinna być nie dłuższa niż kilka miesięcy od momentu, gdy go kupujemy.

Surowy miód – złote zdrowie

Bez wątpienia najzdrowszy dla człowieka jest surowy miód. To bogactwo wielu składników odżywczych, w tym witamin A, C, K i witamin z grupy B. Miód zawiera także enzymy, białko, węglowodany i substancje bakteriobójcze, dlatego jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Surowy miód cenimy także za propolis, czyli kit pszczeli. Ta niezwykle cenna substancja to mieszanka wydzielin gruczołów pszczelich oraz żywicy drzew.

Miód surowy jest polecany w leczeniu przeziębienia i infekcji, a poza tym przyniesie ulgę przy chorobach żołądka i jelit. Surowy miód wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, dlatego warto spożywać go w chłodne dni, kiedy spada nasza odporność. Za słoik surowego miodu (500 g) zapłacisz na Allegro ok. 100–200 zł.

Miód spadziowy na poprawę odporności

Swoją nazwę miód spadziowy zawdzięcza spadzi, a więc lepkiej substancji, która występuje na drzewach. Może być wytwarzany z lip, dębów, klonów oraz drzew iglastych, jak sosna, świerk czy jodła. Miód spadziowy działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ma działanie wykrztuśne i łagodzi objawy astmy. Warto nim wspomagać leczenie infekcji i przeziębienia. Prawdziwy naturalny miód spadziowy kosztuje ok. 45 zł za słoik.

Miód gryczany na problemy z ciśnieniem

Pachnie gryką i ma mocny, lekko ostry smak. Miód gryczany to skarbnica magnezu i żelaza, dlatego jest polecany osobom zestresowanym, które mają skurcze mięśni, a także kobietom w ciąży. Jeżeli masz problemy z układem moczowym i potrzebujesz oczyszczenia pęcherza i nerek, jest to miód właśnie dla ciebie – działa moczopędnie i skutecznie usuwa zbędne produkty przemiany materii. Poza tym jest bezpieczny dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Słoik miodu gryczanego kupisz już za 35 zł.

Miód rzepakowy wzmocni wątrobę i serce

Na problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym jest polecany miód rzepakowy. Składa się on głównie z glukozy, dlatego jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a to przyspiesza jej detoksykację. Ponadto miód z rzepaku doskonale sprawdza się jako naturalna odżywka wzmacniająca serce i układ krwionośny. Dobry miód rzepakowy kupisz już od 25 zł.

Słoiki z miodem powinniśmy przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Z czasem może on ulec krystalizacji, ale nigdy się nie popsuje.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro