Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę
Zdaniem eksperta

Miód pitny – trunek naszych dziadków i jego lecznicze właściwości

Jest jednym z najszlachetniejszych napojów i, choć to alkohol, zalicza się też do tych najzdrowszych. Na co pomaga i co takiego zawiera miód pitny, że warto po niego sięgnąć?

Iwona Ignatowska
Iwona Ignatowska 11-09-2015 aktualizacja: 15-03-2020

Czas czytania: 6 min

zamknij

Miód pitny – trunek naszych dziadków i jego lecznicze właściwości

Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. W zależności od rozcieńczenia wyróżnia się 4 rodzaje miodu pitnego: półtoraki, w których na litr miodu dodaje się pół litra wody, dwójniaki rozcieńczone w ilości 1:1, trójniaki, gdzie na litr miodu przypadają 2 litry wody, i czwórniaki rozcieńczane w proporcji 1:3, czyli jeden litr miodu i 3 litry wody. Miody te różni również czas dojrzewania. Najdłużej dojrzewają półtoraki, bo muszą leżakować aż 8–10 lat. Dzieje się tak, ponieważ ze względu na duże zasłodzenie fermentacja przebiega bardzo wolno. Im większe rozcieńczenie, tym szybciej miód pitny nadaje się do spożycia. Dwójniki dojrzewają ok. 4 lat, trójniaki są gotowe po roku, a czwórniaki nadają się do picia po 6–8 miesiącach. Inny podział miodów pitnych jest stosowany ze względu na metodę wytwarzania. Jeśli będziemy warzyć, czyli podgrzewać miód i wodę, uzyskamy miód sycony. W tej metodzie produkcji najlepiej sprawdzają się miody o intensywnym wyrazistym smaku, czyli gryczany lub wrzosowy. Tego rodzaju miody pitne zawierają więcej alkoholu i są ciemniejsze, z powodu powolnego podgrzewania. Miody pitne niesycone są produkowane z miodów o delikatnym smaku i aromacie, takich jak lipowy czy akacjowy, a ich wstępna produkcja polega na zmieszaniu przegotowanej przestudzonej do 40°C wody z miodem. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu miody są mniej trwałe. Miody pitne można wzbogacać o różne smaki. Żeby uzyskać miód pitny owocowy, należy część wody zastąpić sokiem owocowym, np. malinowym i wymieszać z miodem. Podobnie postępuje się przy produkcji miodów korzennych czy ziołowych. Podczas wyrobu tego typu miodów często dodaje się cynamon, goździki, pieprz, jałowiec lub wanilię.

Właściwości zdrowotne miodu pitnego

Miody pitne należą do najzdrowszych trunków, a picie ich w niewielkich ilościach ma działanie lecznicze. Składniki, które zawierają, to przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, działające jak naturalny antybiotyk. Oprócz tego miody pitne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zwalczyć infekcje grypowe i przeziębienia. Mogą przyspieszać regenerację organizmu, a także poprawiać funkcjonowanie układu krwionośnego. Regulują procesy trawienne i pozytywnie wpływają na pracę nerek i wątroby. Łagodzą napięcia nerwowe i pomagają się rozluźnić przy długotrwałym stresie. Należy jednak pamiętać, że zawierają dużo kalorii. W 100 ml pitnego miodu znajduje się aż 355 kcal.

Miód pitny w kuchni

Tradycyjnie miód pitny podaje się w temperaturze pokojowej, ale świetnie też smakuje na ciepło pod postacią rozgrzewającego grzańca. Grzane miody pitne zazwyczaj przyprawiane są imbirem, goździkami, kardamonem i anyżem. Do takiego trunku dodaje się także plasterki pomarańczy i cytryny. Na grzańce najbardziej nadają się trójniaki i czwórniaki. Latem, dla orzeźwienia, miody pitne podaje się zazwyczaj z kostkami lodu i sokiem cytryny lub jako dodatek do koktajli. Miód pitny można wykorzystywać również do gotowania. Świetnie sprawdza się do polewania mięsa podczas pieczenia, jako składnik sosów deserowych, sałatkowych i marynat do mięs oraz jako dodatek do sałatek owocowych i lodów. Z powodzeniem można dodawać go do ciast takich, jak miodowniki i pierniki.

Przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

(100 g – ok. 250 kcal)

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml miodu pitnego
  • 150 g śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Umyte i pozbawione włókien polędwiczki pokroić na grubsze kawałki i delikatnie rozbić na kotlety. Mięso oprószyć solą i pieprzem, a następnie natrzeć łyżką musztardy wymieszaną z miodem. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim marynowane mięso. Przyrumienione kotleciki zalać miodem pitnym. Dusić na małym ogniu, aż alkohol odparuje, a polędwiczki zmiękną. Gdy będą gotowe, wlać śmietanę i pozostałą musztardę. Całość wymieszać, dodać bardzo zimne masło i chwilę gotować, aż sos stanie się aksamitny. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Czy ten artykuł był pomocny?

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Artykuły z kategorii Supermarket


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro