Kuchnia zero waste, czyli pomysły na czerstwe pieczywo
Zdaniem eksperta

Kuchnia zero waste, czyli pomysły na czerstwe pieczywo

Jak wynika z badań firmy Deloitte, Polacy rocznie marnują około 230 kilogramów jedzenia na osobę. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 24-05-2019

Kuchnia zero waste to odpowiedź na ten problem. Przestrzeganie jej głównych zasad obejmuje gotowanie oszczędniej, a co za tym idzie wytwarzanie mniejszej ilości śmieci i znaczne ograniczenie marnowanego jedzenia, które można jeszcze wykorzystać. A ponieważ najwięcej wyrzucamy pieczywa, podpowiadamy smaczne i proste dania, które można wyczarować z czerstwego chleba.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Składniki

(100 g – ok. 260 kcal)

  • 4 kromki pieczywa tostowego lub innego pszennego dowolnego chleba, bułki lub chałki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • garść borówek amerykańskich
  • 3–4 truskawki

Przygotowanie

W misce roztrzepać jajka z dodatkiem mleka i cukru. Pieczywo tostowe lub inne pokrojone na kromki moczyć chwilę w jajku z mlekiem. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć łyżkę masła, rozprowadzić po całej powierzchni. Gdy masło zacznie skwierczeć, włożyć kromki pieczywa i smażyć dwie minuty z każdej strony (do zarumienienia). Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe tosty polać miodem, posypać truskawkami i borówkami.

Chlebowy pudding

Składniki

(100 g – ok. 300 kcal)

  • 1 czerstwa chałka lub inne dowolne pieczywo
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Chałkę pokroić na kromki, a te przekroić na cztery części. Całe jajka ubić z cukrem do białości. Dodać śmietanę i ponownie przez chwilę ubijać. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wsypać do niego bułkę i zalać jajkami ze śmietaną. Odstawić na co najmniej pół godziny. Gdy bułka zmięknie i częściowo wchłonie płyn, posypać rodzynkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 40 minut.

Panzanella – włoska sałatka z czerstwym chlebem

Panzanella – włoska sałatka z czerstwym chlebem

Składniki

(100 g – ok. 124 kcal)

Przygotowanie

Pieczywo pokroić na małe cząstki. Polać jedną łyżką oliwy. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wsypać na nią chleb i smażyć do zarumienienia się grzanek. Trzeba pamiętać o mieszaniu, by chleb przyrumienił się z każdej strony. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec kilka minut z każdej strony. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjąć z piekarnika i przełożyć do woreczka foliowego. Poczekać, aż przestygnie. Pomidory pokroić w ósemki, a cebule w piórka i przełożyć do miski. Przestudzoną paprykę wyjąć z woreczka i obrać ze skóry. Pokroić na małe kawałki. Grzanki i paprykę dodać do pomidorów z cebulą. Oliwę i ocet wymieszać. Sałatkę polać dresingiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec (jeśli ktoś chce) posypać startym parmezanem.

Knedle chlebowe

Knedle chlebowe

Składniki

(100 g – ok. 170 kcal)

Przygotowanie

Chleb porwać na małe kawałki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć do zarumienienia na łyżce oleju. Do chleba dodać jajka, cebulę, gałkę muszkatołową, natkę, sól i pieprz i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. W garnku zagotować wodę. Z ciasta uformować niewielkie kule. Knedle obtaczać w mące i gotować ok. 20 minut od momentu włożenia. Można je podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro