Jaką gofrownicę wybrać, aby przygotowane gofry smakowały jak w dzieciństwie

Jaką gofrownicę wybrać, aby przygotowane gofry smakowały jak w dzieciństwie

autor: Tomasz Sadowski, data publikacji: 16-07-2014

Gofry – wspomnienia każdych nadmorskich wizyt, spotkań u babci oraz dzieciństwa. Słodkie wafle najlepiej smakują z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem lub po prostu bez niczego. Chrupiąca, przyrumieniona powierzchnia z tradycyjnym wzorem kratki to rozkosz, której nie da się do niczego porównać.

Czy mając do dyspozycji dobry przepis oraz sklepowe półki w sklepach AGD z gofrownicami, można wyczarować równie pyszne wafle? Na jakie elementy gofrownic zwrócić uwagę oraz co wybrać? O tym – poniżej.

Rodzaje gofrownic

Na rynku dostępnych jest mnóstwo przeróżnych gofrownic. Niestety wybór tej właściwej, z której po upieczeniu można wyjąć chrupiące gofry nie jest taki prosty. Na samym początku warto wybrać rodzaj urządzenia, który powinien zależeć od wymagań kupującego. Do wyboru są:

gofrownice klasyczne – to najprostszy rodzaj. Taka gofrownica składa się z dwóch specjalnych, podgrzewanych płyt. Urządzenie to umożliwia regulację temperatury, a co za tym idzie, stopnia przyrumienienia gofrów. To model, który sprawdzi się u osób poszukujących urządzenia tylko do robienia gofrów.

urządzenia wielofunkcyjne – na rynku jest dostępnych sporo urządzeń z wymiennymi płytkami. Wśród nich znajdują się opiekacze, które w zestawie mają również płytki do robienia gofrów. Opiekacze takie to doskonała propozycja dla osób lubiących sprzęty z wieloma funkcjami.

Płytki gofrownicy

Sukces przygotowywanych gofrów w największym stopniu zależy od przepisu. Odpowiedni dobór składników i ich proporcji to klucz do sukcesu. Drugi taki klucz stanowią płytki gofrownicy. To one mają bezpośrednią styczność z ciastem przygotowanym na gofry. Muszą być zatem wykonane tak, aby ciasto do nich nie przywierało i dobrze od nich odchodziło. Płytki takie muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej. Najpopularniejsze powłoki to Teflon firmy DuPont. Taka powłoka to gwarancja dobrej jakości. Płytki powinny do siebie szczelnie przywierać, aby gotowe gofry były dopieczone.

Kolejną kwestią jest wybór kształtu płytek. To sprawa indywidualna i nie mająca wpływu na jakość upieczonych gofrów. Na rynku, poza tradycyjnymi prostokątami oraz serduszkami, dostępne są także kwadraty oraz płytki w kształcie Myszki Miki. Kształt płytek ściśle wiąże się z ilością przygotowanych jednorazowo gofrów. I tak– prostokąty można przygotować z reguły dwa, a serduszek pięć, choć są one znacznie mniejsze.

Materiał obudowy

Materiał z jakiego obudowa gofrownicy została wykonana wpływa na jej trwałość. Wśród dostępnych na rynku modeli można spotkać te wykonane z tworzywa, najczęściej aluminium oraz gofrownice żeliwne i stalowe. Te drugie odznaczają się niebywałą trwałością. Właśnie taki typ gofrownic można spotkać w nadmorskich kurortach słynących z gofrów. Warto zwrócić uwagę na to, aby obudowa była termoizolowana, co pozwoli na uniknięcie niechcianych i przypadkowych oparzeń. Należy również przyjrzeć się, czy spodnia obudowa wyposażona została w gumowe antypoślizgowe nóżki. Zabezpieczą one urządzenie przed przesuwaniem w momencie wyjmowania gotowej, upieczonej już porcji gofrów. Najlepiej wybrać także model z możliwie długim kablem, dzięki czemu gofrownicę spokojnie ustawisz w wybranym przez siebie miejscu.

Moc gofrownicy

Moc tego typu urządzeń waha się od 700 do 1650W. Im wyższa moc gofrownicy, tym urządzenie zagwarantuje lepsze w smaku gofry – bardziej dopieczone i chrupiące. Takie wafle zapewnią sprzęty o mocy zaczynającej się od 1000W. Wysoka moc urządzenia skraca także czas pieczenia gofrów, co korzystnie wpływa na ilość pobieranego przez maszynę prądu.

Regulacja temperatury

Regulacja temperatury to przydatna funkcja. Pozwala ona ustawić stopień przyrumieniania gofrów. Dzięki modelom z możliwością regulacji gofry będą chrupiące w takim stopniu, jak życzy sobie tego ich przyszły konsumujący. Kontrolowanie temperatury umożliwia termostat, chroniący także przed nadmiernym przegrzaniem płytek.

Dodatkowe funkcje gofrownicy

Warto zwrócić uwagę na sprzęty posiadające dodatkowe funkcje. Urządzenia wielofunkcyjne z wymiennymi płytkami mogą nie tylko piec gofry, ale też opiekać, grillować, a nawet wypiekać ciastka. Wybierając taki sprzęt należy jednak pamiętać o tym, aby moc jego działania wynosiła minimum 1000W.

Producenci i ceny dobrych gofrownic

Wśród producentów gofrownic wymienić należy następujące firmy, takie jak Clatronic, MPM oraz Severin. Koszt dobrej gofrownicy, z której za każdym razem będziesz wyjmować pyszne, chrupiące i idealnie wypieczone gofry, może nie przekroczyć nawet 100 złotych. Dwukrotnie droższe modele posiadają możliwość pieczenia dwóch zestawów gofrów jednocześnie. Takie urządzenia uważa się za dobre jakościowo sprzęty.

Jeśli zatem szukasz gofrownicy, dzięki której będziesz mógł sięgnąć pamięcią do lat dziecięcych lub wakacji spędzanych nad morzem, czym prędzej szukaj dobrego i sprawdzonego przepisu, bo jak wybrać odpowiednią gofrownicę – już wiesz. Postaw na model o wysokiej mocy. W zależności od tego, czy chcesz móc tylko piec gofry, czy też przyrządzać inne przekąski, wybierz model jedno- lub wielofunkcyjny.


podziel się

może Cię również zainteresować