Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz wigilijny?
Zdaniem eksperta

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz wigilijny?

Jednym z najbardziej popularnych wigilijnych dań jest czerwony barszczyk z uszkami, którego podstawą jest zakwas z buraków.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 25-11-2019

Klasyczny wigilijny barszczyk powinien być postny, czyli przygotowany bez dodatku mięsa. Tradycyjnie należy więc ugotować go na wywarze warzywnym lub warzywno-grzybowym z dodatkiem zakwasu buraczanego. Taki zakwas najlepiej zrobić samemu. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Co prawda na efekt końcowy trzeba trochę poczekać, bo domowy zakwas z buraków gotowy jest po około dwóch tygodniach, ale w tym czasie praktycznie robi się sam. Domowy zakwas na barszcz nie tylko jest smaczny, ale też zdrowszy. Nie jest pasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów. Na pewno doda wigilijnemu barszczowi charakterystycznego kwaśnego smaku, ciemnoczerwonego koloru i aromatu. Jeśli przy okazji świąt przygotujesz go trochę więcej, warto pić go na surowo.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to nasz rodzimy superfood, który zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia związków oraz probiotycznych bakterii i jest naturalną bombą witaminową, którą warto włączyć do codziennej diety. Burak to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera witaminy A, C. E, K, PP oraz z grupy B, a także żelazo, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Polecany jest przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu i anemii. Powinny go pić osoby po leczeniu antybiotykami. Sok z buraków jest też świetnym lekarstwem na kaca, wspomaga odchudzanie, gdyż reguluje metabolizm, ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wspiera nerki w oczyszczaniu organizmu.

Jak zrobić zakwas z buraków na barszcz wigilijny?

W najprostszej wersji potrzebne są jedynie buraki, ciepła woda oraz łyżka niejodowanej soli na litr wody. By jednak otrzymać bardziej aromatyczny zakwas, przydadzą się przyprawy. Warto do słoja z burakami włożyć świeży czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona kopru, kminek. Jeśli ktoś chce, by barszcz miał lekko pikantną nutę, może też dodać ziarna kolendry, kawałek imbiru, korzeń chrzanu. Co prawda użycie przypraw nie jest konieczne, ale oprócz tego, że dodają one zakwasowi smaku, to zapobiegają powstawaniu pleśni, wspomagają rozwój bakterii kwasu mlekowego oraz sprzyjają fermentacji. Choć ilość przypraw zależy tak naprawdę od indywidualnych upodobań, to najczęściej na kilogram buraków potrzebujemy mniej więcej: 1 litr przegotowanej i przestudzonej posolonej wody, główkę czosnku, 2–3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren kopru, łyżeczkę ziaren kolendry i łyżeczkę kminku.

Buraki należy pokroić w plasterki lub kostkę. Jeśli nie chcemy ich obierać ze skórki, należy je dokładnie wyszorować. Na dno słoja włożyć połowę ziół i połówkę główki czosnku (nie trzeba jej obierać z łupin). Włożyć część buraków. Dodać resztę ziół i drugą połówkę główki czosnku. Całość zalać posoloną wodą. Przykryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka lub kilkanaście dni. Gotowy zakwas na barszcz należy przecedzić przez gęste sitko i przelać do wyparzonych słoików lub butelek i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Od razu można go też dodać do barszczu.

Na co trzeba uważać przy nastawianiu zakwasu na barszcz?

Najczęściej popełnianym błędem przy robieniu domowego zakwasu na barszcz jest dodanie zbyt małej ilości wody do słoika z burakami. Trzeba pamiętać, że wszystkie buraki muszą być zanurzone w wodzie. Jeśli wypływają, należy obciążyć je talerzykiem lub dolać nieco przegotowanej wody. Jeśli buraki będą wystawać ponad powierzchnię wody, może pojawić się pleśń, a wtedy zakwas trzeba wylać.

Podczas fermentacji na powierzchni zakwasu może pojawić się piana, którą należy zebrać wyparzoną łyżką i wyrzucić. Piana ta to efekt działania bakterii. Na początku może być jej sporo, ale z czasem jej ilość się zmniejszy. Im dłużej zakwas stoi, tym ma lepszy smak. Najbardziej aromatyczny będzie po 2–3 tygodniach.

Proces fermentacji można znacznie przyspieszyć. By skrócić czas oczekiwania, należy do słoja z burakami włożyć kromkę chleba razowego na zakwasie lub łyżkę soku z ogórków kiszonych czy kiszonej kapusty. Wtedy zakwas będzie gotowy do użycia już po 4–5 dniach. Buraki z zakwasu można wykorzystać do surówek, jako dodatek do wigilijnych śledzi czy sałatki ziemniaczanej.

Czy ten artykuł był pomocny?
podziel się

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro