Choć jabłko od wielu lat jest najpopularniejszym owocem w Polsce, to do niedawna cydr był w naszym kraju prawie nieznany. Dopiero kilka lat temu szturmem wkroczył do naszych domów i szybko zyskał uznanie. Picie go (szczególnie latem) stało się popularne, a jego smakoszy z roku na rok przybywa. Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Charakteryzuje się świeżym aromatem i lekko słodkawym orzeźwiającym smakiem jabłek. Choć zawiera niewielką ilość alkoholu (od 2 do 7%), skutecznie gasi pragnienie. W żadnym wypadku nie można mylić go z winem jabłkowym, które jest mocniejsze i przed fermentacją dosładzane cukrem.
Właściwości cydru
Na początek trzeba podkreślić, że cydr zawiera alkohol, więc nie można przesadzać z jego piciem. Spożywany w niewielkich ilościach wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ponieważ zawiera liczne przeciwutleniacze, które hamują działanie wolnych rodników i chronią przed nowotworami oraz opóźniają starzenie się organizmu. Działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W cydrze znajduje się również potas pozytywnie wpływający na pracę układów nerwowego i mięśniowego. Jest to napój o właściwościach alkalizujących, więc pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Dzięki zawartości błonnika i pektyn, które w dużych ilościach znajdują się w skórce jabłka, cydr usprawnia pracę jelit i oczyszcza z toksyn.
Cydr nie tylko do picia
Dobrze schłodzony latem wspaniale orzeźwia, zimą można z niego zrobić aromatyczny, rozgrzewający grzaniec z dodatkiem cynamonu, goździków i miodu. Wykorzystuje się go również do gotowania. Jego słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z różnymi mięsami, a w szczególności z wieprzowiną, dziczyzną, jagnięciną, drobiem i wątróbką. Podbija smak niektórych zup, np. cebulowej. Z powodzeniem zastępuje wino w risotto czy mleko w naleśnikach. Może być użyty w marynatach do mięs i ryb oprócz musztardy, miodu i ziół, np. tymianku, ziół prowansalskich czy rozmarynu. Sprawdza się też w daniach na słodko. Może być składnikiem ciast i deserów, szczególnie z jabłkami i gruszkami obok wanilii, cynamonu czy przypraw korzennych.