Spis treści:
Szynkowar to urządzenie do parzenia wyrobów mięsnych. Jest wykonany z metalu – stali nierdzewnej lub aluminium albo plastiku. W klasycznym szynkowarze mieści się kilogram mięsa. Składa się on z pojemnika, do którego wkłada się mięso, pokrywki wyposażonej w blokadę, sprężynki oraz płytki dociskowej, dzięki której dokładnie dociśniemy mięso.
Jak działa szynkowar?
Przygotowanie wędliny w nim nie jest specjalnie skomplikowane. Jego działanie polega na zaparzaniu, a nie gotowaniu, dlatego podczas całego procesu należy kontrolować temperaturę. Do pojemnika wystarczy włożyć zamarynowany wcześniej kawałek mięsa, docisnąć spiralą, by mięso po wyjęciu miało zwartą strukturę, i dokładnie zamknąć pokrywkę. Następnie szynkowar należy wstawić do garnka wypełnionego wodą i podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia. Podgrzana woda powinna mieć 75–80°C. Jeśli niebezpiecznie wzrasta, trzeba podlać urządzenie zimną wodą. W tej temperaturze należy zaparzać mięso przez ok. 2 godz. Po tym czasie należy szynkowar schłodzić (nie wyjmując wędliny), a następnie włożyć, najlepiej na noc, do lodówki. Po kilku godzinach delikatnie wyjąć gotową wędlinę z pojemnika. By ułatwić sobie to zadanie, można na chwilę wstawić szynkowar do gorącej wody. Niektóre szynkowary wymagają użycia woreczka, do którego wkłada się mięso, który ułatwia wyjęcie wędliny.
Jakie wędliny można przygotować w szynkowarze?
Szynkowar to urządzenie uniwersalne, dzięki któremu można zrobić wiele smacznych wędlin, np. szynkę, baleron, schab, wędliny drobiowe, mielonki, rolady mięsne, golonkę, kiełbasy, a nawet pasztety. Jest prosty w obsłudze i ułatwia przygotowywanie domowych wyrobów. Wędliny są soczyste i aromatyczne.
Zalety wędlin z szynkowara
Parzenie mięsa w szynkowarze pozwala uzyskać zdrową i smaczną wędlinę bez użycia tłuszczu i chemii. Wyroby przygotowuje się dość szybko, bo samo parzenie zajmuje 2 godz. Co ważne, domowe wędliny długo zachowują świeżość. Najważniejsze w ich przygotowaniu jest jej odpowiednie zamarynowanie mięsa. Od tego, jakich ziół i przypraw użyjemy, zależy jej smak. Najczęściej do peklowania mięsa używa się czosnku świeżego lub suszonego, majeranku, oregano, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu, tymianku, kolendry, soli peklowej. Można też skorzystać z gotowych mieszanek ziół do peklowania. Do wędlin robionych z kawałków mięsa mozna dodać trochę żelatyny, dzięki czemu będzie ona zwarta i otoczona pyszną galaretką.