Jak zrobić biszkopt na roladę?

Jak zrobić biszkopt na roladę?

Rolada biszkoptowa to wbrew pozorom wcale nietrudne, ale bardzo efektowne ciasto. Doskonale sprawdzi się zarówno jako lekki letni podwieczorek, jak i przysmak serwowany np. podczas uroczystości rodzinnej.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 28-06-2019

Największym problemem, który zniechęca do przygotowania tego rodzaju ciasta, jest jego upieczenie, tak by podczas zwijania nie popękało lub co gorsza nie połamało się. Ale są na to sposoby. Biszkopt przeznaczony na roladę nie może być przede wszystkim zbyt mocno wypieczony, bo będzie za suchy. Takie ciasto trudno zwinąć w roladę. Najlepiej piec go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub olejem. Papier powinien być tak ułożony, żeby delikatnie zachodził na ścianki foremki lub blachy. W ten sposób zabezpieczymy ciasto przed przyklejeniem się do krawędzi. Blacha na biszkopt do rolady powinna być dość spora (można użyc blachy z piekarnika), a ciasto – raczej płaskie i niezbyt grube. Nie powinno się też nastawiać w piekarniku termoobiegu, który dodatkowo wysusza.

Trzeba też kontrolować proces pieczenia. Jeśli wierzch lekko się zarumieni, a ciasto będzie sprężyste, to znak, że można je wyjąć z piekarnika. Po upieczeniu biszkopt na roladę należy od razu wyjąć z piekarnika, ułożyć spodnią warstwą do góry na wilgotnej ściereczce lub papierze do pieczenia oprószonym cukrem pudrem. Chodzi o to, by papier, na którym piekł się biszkopt, znalazł się na górze. W przypadku, gdy jednak ciasto przylepiło się na krawędziach do blachy, należy ostrym nożem je odciąć. Następnie trzeba delikatnie odkleić od ciasta papier, na którym piekł się biszkopt, i razem ze ściereczką biszkopt zawinąć w roladę. Należy pamiętać, że skutecznie zwinąć można tylko ciepłą, a najlepiej bardzo ciepłą roladę. Zwiniętą roladę odłożyć na 30–40 minut do wystygnięcia. Po upływie tego czasu delikatnie i powoli rozwinąć roladę. Odłożyć ściereczkę, a ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia.

Prawidłowo upieczona, nieprzesuszona rolada zwija i rozwija się bardzo łatwo, ponieważ ciasto jest sprężyste. Jeśli postępujemy z nim delikatnie, nic złego nie powinno się stać. Na rozłożone ciasto należy wyłożyć nadzienie, pozostawiając około 2 cm od krawędzi, by nie wypływało po ponownym zawinięciu. Roladę ponownie zwinąć, starając się robić to równomiernie na całej jej szerokości. Można dodatkowo owinąć ją na zewnątrz papierem do pieczenia. Po około 30 minutach rolada jest gotowa i zachowa swój kształt.

Osoby będące na diecie bezglutenowej również mogą cieszyć się smakiem pysznych rolad. Muszą jednak mąkę pszenną wymienić na mieszankę mąk bezglutenowych, mąkę ryżową, kukurydzianą, migdałową lub na inną niezawierającą glutenu.

Przepisy

Rolada biszkoptowa z truskawkami, borówkami i bitą śmietaną

  1. rolada pieczenie
  2. rolada zwijanie
  3. rolada z kremem
  4. zwinięta rolada z kremem
  1. rolada pieczenie
  2. rolada zwijanie
  3. rolada z kremem
  4. zwinięta rolada z kremem

Składniki

(100 g – ok. 220 kcal)

Nadzienie

Przygotowanie

Jajka o temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i ubijać kilka minut. Gotowa masa powinna być jasna, puszysta i znacznie zwiększyć swoją objętość. Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Dodawać ją partiami do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby się nie przesuwał, blachę można posmarować lekko masłem i przykleić do niej papier. Papier też należy posmarować masłem. Ciasto ostrożnie przelać na papier, delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 20 minut. Następnie ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, odlepić papier, na którym się piekło i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietanę. Truskawki i borówki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Truskawki przekroić na pół. Owoce rozłożyć na bitej śmietanie i delikatnie ponownie zwinąć roladę. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do lodówki, by się nieco schłodziła, a śmietana stężała.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro