Jak zrobić biszkopt czekoladowy?

Jak zrobić biszkopt czekoladowy?

Prawidłowe upieczenie ciasta biszkoptowego, by nie opadało, było równe i sprężyste, to nie lada wyzwanie dla każdego domowego cukiernika. Na szczęście, gdy pozna się zasady pieczenia biszkoptu, nie jest to już trudne.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 06-08-2019

Biszkopt to uniwersalne ciasto, które można przełożyć kremem, polać z wierzchu galaretką z owocami, zwinąć w roladę bądź wykorzystać jako bazę do tortów. Ciasto w klasycznej wersji składa się z niewielu składników, bo do jego upieczenia potrzebne są tylko jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana i cukier. Do tego rodzaju ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Jego jakość, czyli puszystość, prawidłowe wyrośnięcie i zachowanie kształtu po upieczeniu, zależy od ubitych jajek i niezniszczenia struktury ciasta podczas dodawania mąki do masy jajecznej. W praktyce wygląda to tak, że należy bardzo dokładnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać do niej żółtka, a na koniec partiami bardzo ostrożnie wmieszać przesiane mąki.

Ten podstawowy przepis można uzupełniać różnymi dodatkami, które wzbogacą smak biszkoptu: skórką cytrynową, aromatem do ciasta, mielonymi orzechami czy wiórkami kokosowymi. Najbardziej popularnym dodatkiem do biszkoptu jest kakao. To właśnie dzięki niemu powstaje wyjątkowy w smaku biszkopt czekoladowy. Często zdarza się jednak, że w porównaniu do biszkoptu jasnego, ten czekoladowy wychodzi bardziej zbity i niższy. By temu zapobiec, wystarczy do ciasta dodać kilka łyżek zimnej wody.

Przepisy

Biszkopt czekoladowy – przepis podstawowy

Składniki na tortownicę 24 cm

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Pod koniec, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż piana będzie błyszcząca i sztywna, a kryształki cukru niewyczuwalne. Łyżka po łyżce dodawać zimną wodę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli mieszając, dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie gotowa, ostrożnie partiami przesiać mąkę wymieszaną z kakao. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić bez smarowania. Przelać ciasto do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucić gorący biszkopt w foremce na blat z wysokości ok. 40 cm, po czym zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, nożem oddzielić biszkopt od brzegów tortownicy, ostrożnie wyjąć i pokroić na blaty.

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną

Składniki

Biszkopt

Krem

Polewa z czekolady

Przygotowanie

Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić bez smarowania. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Gdy piana zrobi się sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej partiami przesiać mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie wymieszać, by nie uszkodzić jej struktury. Ciasto od razu wlać do foremki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie zrzucić go na podłogę. Ostudzić.

Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, przekroić biszkopt na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i chwilę jeszcze ubijać. Blaty nasączyć, skrapiając herbatą – 3 łyżki na blat. Na jeden wyłożyć śmietanę (część zostawić do dekoracji) i przykryć drugim.

Na koniec przygotować polewę z czekolady. Czekoladę posiekać na małe kawałki, dodać olej kokosowy i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Uzyskaną masą posmarować wierzch tortu. Gdy czekolada zastygnie, udekorować resztą bitej śmietany, wyciskając ozdobne kleksy szprycą do ozdabiania tortów. Torcik wstawić do lodówki, by się schłodził, a śmietana stężała.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro