Jak ćwiczyć na orbitreku?
Chcesz zgubić kilka kilogramów, wzmocnić i wymodelować mięśnie oraz poprawić kondycję organizmu? Orbitrek to idealny sprzęt dla ciebie! To popularne urządzenie przeznaczone do ćwiczeń aerobowych…
Zima trwa w najlepsze, a wraz z nią sezon przeziębień i grypy. Zła dieta, przemęczenie, brak aktywności fizycznej oraz używki sprawiają, że organizm nie jest w stanie skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami. Jak wzmocnić odporność zimą?
Dieta bogata w witaminy i minerały pozwala skutecznie wzmocnić system odpornościowy, który będzie w stanie samodzielnie odeprzeć atak zarazków. Wraz z nadejściem pierwszych chłodnych dni powinniśmy wzbogacić jadłospis w produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, orzechy i nasiona.
Potrzebujemy witamin A, C, D, E oraz minerałów, takich jak selen i cynk. Ważne są też kwasy omega-3, których najlepszym źródłem są tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki), siemię lniane i orzechy włoskie. W zimowym menu warto uwzględnić probiotyki, czyli produkty zawierające bakterie, które pobudzają do pracy układ immunologiczny. Naturalne probiotyki to produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka), a także kiszone ogórki oraz kiszona kapusta.
Witamina C zimą powinna być naszym najlepszym przyjacielem. Najwięcej tej cennej witaminy zawierają owoce cytrusowe, kiwi, żurawina, dzika róża, papryka. Z kolei witamina A aktywizuje komórki systemu odpornościowego do pracy, dlatego w tym okresie dobrze jeść jajka, ryby oraz zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. W okresie zimowym warto suplementować witaminy, które pomogą w zachowaniu zdrowia i wzmocnią ochronę przed wirusami. Szczególnie popularne i polecane są zestawy witamin A, D, E i K.
Babcie się nie myliły – czosnek pomaga uniknąć infekcji. Nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Zimą powinniśmy jeść też jak najwięcej miodu, który działa antybakteryjnie, nie pozwalając na rozwój chorób. W zimowych daniach nie może też zabraknąć przypraw wzmacniających odporność – imbiru, czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kurkumy, curry i pikantnego chili.
Aby wzmocnić odporność, należy jeść produkty bogate w witaminy, ale nie zapominajmy o nawodnieniu organizmu. Woda transportuje komórki układu odpornościowego, dlatego odwodnienie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli chcemy dodać sobie trochę witamin, pijmy wodę mineralną z cytryną. Poza tym warto pić dużo zielonej herbaty, herbat ziołowych oraz owocowych. Unikajmy kawy i alkoholu, ponieważ odwadniają i osłabiają organizm.
Sama dieta nie wystarczy, by uniknąć przeziębień. Jesienią i zimą należy zwrócić szczególną uwagę na higienę. Pamiętajmy o dokładnym myciu rąk, unikajmy zatłoczonych miejsc i ograniczajmy kontakty z chorymi osobami. Nie zapominajmy o śnie! Kiedy śpimy, nasz organizm się regeneruje i odzyskuje siły, by aktywnie walczyć z atakującymi ze wszystkich stron wirusami i bakteriami. Lekarze zalecają, by spać ok. 7–8 godzin dziennie.
Chociaż zimowe dni nie zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu, to właśnie ruch wzmacnia organizm i poprawia odporność. Ćwiczenia na zewnątrz hartują organizm. Wykorzystujmy zimę – to dobry czas, by spróbować typowych dla tego okresu sportów. Jazda na łyżwach, bieganie na nartach, zjazdy na sankach, nordic walking to świetne dyscypliny do uprawiania właśnie teraz. Jeśli mamy mało czasu na aktywność fizyczną, postarajmy się chociaż codziennie maszerować. Wystarczy spacer w energicznym tempie z przystanku autobusowego do domu, by pobudzić system odpornościowy do wzmożonej pracy.
Wzmacnianie odporności zimą warto uzupełnić o kurację naturalnymi środkami. Echinacea to jedna z najbardziej znanych roślin stymulujących system odpornościowy. Można ją przyjmować w czasie choroby, by szybciej wrócić do zdrowia, ale także profilaktycznie, kiedy chcemy uniknąć sezonowych infekcji. Odporność organizmu można wzmocnić również innymi preparatami, takimi jak sok z czarnego bzu, spirulina czy żeńszeń. Kuracja wzmacniająca naturalnymi środkami powinna trwać około 3–4 tygodni.
Zimowych infekcji można uniknąć, jeśli odpowiednio przygotujemy organizm do sezonu przeziębień i grypy. Kluczowa jest dieta, zachowanie higieny, wypoczynek oraz regularna aktywność fizyczna. Jeśli chcemy dodatkowo pobudzić komórki systemu odpornościowego do pracy, zastosujmy terapię naturalnymi środkami, które działają skutecznie, a przy tym są bezpieczne dla zdrowia.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu