Jak upiec chleb na zakwasie?
Zdaniem eksperta

Jak upiec chleb na zakwasie?

Pieczywo jest jednym z produktów spożywczych codziennie obecnych na naszym stole. Powinno więc być najlepszej jakości. Domowy chleb jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy.

udostępnij

Iwona IgnatowskaIwona Ignatowska / 17-10-2019

Najzdrowszym rodzajem pieczywa jest oczywiście chleb na zakwasie, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest wypiekany. Ta metoda polega na dodaniu do ciasta chlebowego zakwasu, czyli mieszanki wody i mąki, która została poddana fermentacji. Wyhodowane w ten sposób kultury bakterii działają podobnie jak drożdże. W chlebie na zakwasie występuje kwas mlekowy, którego bakterie korzystnie wpływają na układ trawienny, chronią przed rakiem i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chleb na zakwasie ma też niższy indeks glikemiczny od chleba pieczonego na drożdżach. Pieczywo takie jest bardziej zbite i dłużej zachowuje świeżość.

Z jakiej mąki piec chleb na zakwasie?

Najpopularniejszy i uważany za najzdrowszy jest chleb z mąki żytniej, ale ważniejszy jest sposób uzyskania mąki. Do takich wypieków z powodzeniem można wykorzystać mąkę orkiszową, graham czy razową. Za najmniej wartościową uznaje się mąkę pszenną, a najbardziej – razową, która jest mąką z pełnego przemiału, nieoczyszczaną i zawierającą najwięcej błonnika. Jest polecana osobom dbającym o linię, ponieważ dzięki błonnikowi syci na długo. Mąkę razową robi się z żyta i pszenicy.

Inne dodatki

O smaku i wartościach odżywczych pieczywa decydują też różnego rodzaju dodatki, które dodajemy do ciasta. Są to przede wszystkim ziarna, pestki, przyprawy czy suszone owoce, które oprócz walorów smakowych dostarczają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Do najpopularniejszych dodatków należą: pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, prażona cebula, czosnek niedźwiedzi, kozieradka, czarnuszka, kminek, sezam, mak, żurawina, suszone pomidory, orzechy, oliwki, a nawet suszone śliwki i morele.

Ogólne zasady pieczenia chleba na zakwasie

Pieczenie chleba na zakwasie nie jest trudne ani pracochłonne, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Efekt końcowy wart jest jednak tych zabiegów, a smak ciepłej, chrupiącej kromki z masłem nagrodzi wszelkie trudy i niedogodności. Jeśli nie mamy zakwasu, pieczenie chleba trzeba zacząć od jego wyhodowania. Proces ten trwa 4–5 dni.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Najlepszy będzie zakwas żytni z mąki żytniej razowej typ 2000. W skrócie wygląda to tak, że do 100 gramów mąki dodajemy 100 ml przegotowanej letniej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy 50 g mąki i 50 ml wody, mieszamy i znów odstawiamy. I tak przez kolejne dni.

Zakwas jest aktywny, czyli gotowy do użycia, gdy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Przed dodaniem zakwasu do ciasta chlebowego należy odłożyć 2–3 łyżki na następne pieczenie i schować do lodówki. Przed następnym pieczeniem chleba, zakwas trzeba wyjąć, ocieplić i nakarmić, czyli dodać mąkę i wodę i poczekać, aż zacznie pracować (ok. 12 godzin).Im częściej zakwas będzie dokarmiany, tym szybciej zwiększy się jego moc. Gdy zakwas jest gotowy, można przygotować ciasto i upiec chleb. Na tym etapie najważniejszy jest proces wyrastania ciasta. Niestety, chleb na zakwasie rośnie kilka godzin. Trzeba też pamiętać, że młody zakwas czasem nie ma wystarczającej mocy, aby podnieść ciasto. W takim wypadku warto dodać odrobinę drożdży do ciasta chlebowego.

Proces rośnięcia powinien się odbywać w ciepłym miejscu. Zimą np. w pobliżu kaloryfera lub w uchylonym i nastawionym na 35°C piekarniku. Wyrośnięty chleb zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika. By zapewnić mu odpowiednią wilgotność, można wstawić naczynie z wodą, by podczas pieczenia parowała i nawilżała wypiek. Po upieczeniu chleb trzeba wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze wypieczony, po postukaniu w niego od spodu wyda głuchy odgłos.

Przepis

Łatwy chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 400 ml letniej wody

Przygotowanie

Wymieszać oba rodzaje mąk. Dodać sól, siemię lniane i ziarna słonecznika. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać aktywny zakwas. Ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Keksówkę nasmarować olejem lub masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 7 godz. (można na całą noc). Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 15 minut (program „góra, dół”, bez termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 45 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i studzić na kratce.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?
podziel się

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro