Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę

Jak przygotować marynowane grzyby?

Sezon grzybiarski wciąż trwa! Polacy kochają przetwory, a marynowane grzyby to doskonały dodatek do dań, szczególnie mięsnych. Jak się zabrać za ich marynowanie i o czym należy pamiętać?

Jak przygotować marynowane grzyby?

Zanim zamarynujesz…

Marynowanie grzybów to nic trudnego. Trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych rzeczach. Po pierwsze – słoiki powinny być czyste! Należy je sparzyć we wrzątku przez ok. 15 minut (razem z zakrętkami) lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C z opcją termoobiegu. Boki słoika nie mogą być uszkodzone. Zakrętka również nie może być wygięta. Słoik powinien być szczelny, inaczej twoje grzyby się zepsują.

Same grzyby także trzeba umyć i dobrze oczyścić. Jeśli będziesz gotować je w wodzie z octem, solą i dodatkiem soku z cytryny, nie sczernieją. Pamiętaj także, że możesz marynować ze sobą kilka rodzajów grzybów, nie musisz ograniczać się wyłącznie do jednego. Do marynowania świetnie nadają się młode borowiki, opieńki, koźlarze, rydze, niektóre gąski, maślaki oraz inne grzyby o twardym miąższu.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na pyszne, grzybowe przetwory!

Grzyby marynowane z cebulką

grzyby marynowane z cebulka

Jednym z najpopularniejszych rodzajów marynowanych grzybów, są właśnie te z cebulką. Jak je przygotować?

Składniki na 10 słoików (200 ml):

  • 1 kg dowolnych grzybów;
  • 1 łyżeczka soli.

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Do dużego rondla wlej wodę i zagotuj ją. Dodaj grzyby oraz sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź grzyby i pozostaw je do wyschnięcia.

W oddzielnym garnku przygotuj solankę. Do 600 ml wody wlej ocet, wsyp sól oraz cukier. Gotuj przez około 10 minut. Przygotuj 10 czystych, sterylnych słoików o pojemności 200 ml. W każdym z nich ułóż warstwami: grzyby, marchewkę, 2 cebule, jeden liść laurowy i kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego oraz pieprzu. Następnie słoiki zalej solanką i mocno zakręć.

Do dużego garnka wlej wodę. Tyle, aby zakryła słoiki do ¾ ich wysokości. Włóż do garnka słoiki, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj całość przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij garnek z palnika i pozwól słoikom ostygnąć.

Marynowane grzyby z czosnkiem i ziołami

Jeśli masz ochotę na bardziej intensywny smak marynowanych grzybów, wybierz wersję z czosnkiem i ziołami.

Składniki:

  • 6 szklanek różnego rodzaju grzybów (możesz także użyć jednego rodzaju);
  • 4 gałązki świeżego tymianku;
  • 1 szklanka białego octu winnego;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka cukru granulowanego;
  • 10 ziaren pieprzu;
  • 1 liść laurowy;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 1 mała suszona papryczka chilli;
  • sól koszerna.

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlej 4 litry wody i wsyp ⅓ szklanki soli. Zagotuj. Następnie zanurz słoik i wieczko w wodzie, aby stały się czyste i sterylne.

Gotuj grzyby w wodzie przez ok. 10 minut, następnie wyjmij je i osusz. Włóż do słoika razem z gałązkami tymianku.

Do małego rondla wlej ocet i olej, wsyp cukier, pieprz, liść laurowy, czosnek, chilli, łyżkę soli i wlej ½ szklanki wody. Gotuj mieszankę na średnim ogniu. Gdy wszystko dobrze się połączy, wlej zalewę do słoika z grzybami. Mocno zakręć słoik, a następnie ostudź go do temperatury pokojowej. Trzymaj w lodówce przez ok. 2 tygodnie przed spożyciem.

Marynowane grzyby po włosku

Co powiesz na porzucenie tradycyjnych przepisów i mały eksperyment w kuchni? Włoskie marynowane grzyby będą najprawdopodobniej jednym z najlepszych przetworów, jakich miałeś okazję spróbować.

Składniki:

  • 1 ⅓ kg mięsistych grzybów;
  • 900 ml octu winnego;
  • sól koszerna;
  • skórka cytryny, pokrojona w paski;
  • 4 suszone papryczki chilli;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 szklanka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Pokrój grzyby na średnie kawałki. Małe grzyby wystarczy przekroić na pół, duże pokrój w plastry. Posól je solidnie. Na blacie rozsyp sól i rozłóż na niej grzyby. Małe grzybki połóż przekrojoną stroną do dołu. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Nie martw się, gdy grzyby zaczną wydzielać wodę – o to chodzi! Po tym czasie osusz grzyby przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotuj grzyby w occie przez około 5 minut. Kiedy będą chciały „wypływać”, przytrzymaj je tak, aby pozostały na dnie. Gdy minie już określony czas, wyjmij je i włóż między papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar octu. Następnie rozłóż je na suchej ściereczce. Powinny być suche, ale nadal miękkie – uważaj, aby ich nie przesuszyć! Proces osuszania grzybów będzie trwał od 12 do 24 godzin, w zależności od tego, jaki poziom wilgotności panuje w twoim domu.

Do miski wlej oliwę, dodaj skórkę cytryny, oregano i papryczki chilli. Do środka wsyp grzyby. Tak powstałą mieszankę przelej do słoików przy pomocy dużej łyżki. Schłodź słoiki i zaczekaj przynajmniej tydzień, zanim spróbujesz przetworów. Włoskie grzyby marynowane można przechowywać w lodówce przez 6 miesięcy.

Czy ten artykuł był pomocny?
FacebookTwitter
FacebookTwitter

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Może Cię także zainteresować


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro