Jak grill to z pokrywą – test grilla MG427

Trwają wakacje, więc najwyższy czas na odpoczynek przy grillu i zimnych napojach. Grillowanie może być też dobrą okazją do przygotowania trochę bardziej ambitnych dań niż kiełbaska. Jednak przyrządzenie warzyw, ryby czy soczystego steku wymaga dobrego sprzętu. Dziś testujemy grill firmy Mastergrill o symbolu MG427, który według producenta jest do takich właśnie zadań stworzony.

Dariusz Komorowski Dariusz Komorowski  / 21-07-2015

Budowa i jakość wykonania

Grill jest wykonany z podwójnie emaliowanej stali – dzięki temu pokrywa i misa są odporne na warunki atmosferyczne oraz na wysoką temperaturę podczas grillowania. Wymiary 52x60 cm sprawiają, że powierzchnia do grillowania jest naprawdę duża i będziemy mogli szybko przygotować potrawy nawet dla większej grupy gości. Grill posiada dwa ruszty: pierwszy, podstawowy do grillowania i drugi, umieszczony nad tylną częścią pierwszego, służący do podtrzymywania w odpowiedniej temperaturze gotowych już potraw. Oba są bardzo solidne – wykonano je z grubych drutów ze stali chromowanej. Grill jest także wyposażony w dwie półki. Pierwsza, wykonana w całości z grubej blachy, znajduje się na dole, a druga obok misy do grillowania. Została ona wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i można ją złożyć. Dodatkowo grill posiada praktyczny pojemnik na popiół, sprytny mechanizm regulacji wysokości rusztu, system regulacji dopływu powietrza w popielniku i w pokrywie oraz ruszt węglowy. Jest dosyć wysoki – ma 92 cm wysokości – dzięki czemu dostęp do rusztów jest bardzo wygodny. Posiada również plastikowe kółka transportowe, które niestety nie są wykonane tak solidnie, jak pozostałe elementy.

all_grill5.jpg

Grill w praktyce

Rozpalanie jest bardzo proste i nie przysparza żadnych problemów. Na dole, w popielniku, ustawiamy maksymalny dopływ powietrza i to samo robimy z wywietrznikiem w pokrywie. Dzięki temu tworzy się ciąg i grill praktycznie sam się rozpala – wystarczy tylko położyć rozpaloną podpałkę i przysypać ją brykietem. W grillu z rusztem węglowym grillujemy na brykiecie, ponieważ węgiel jest zbyt drobny i przelatywałby do popielnika przez szczeliny. Po rozpaleniu brykietu możemy przykręcić wywietrzniki w popielniku i pokrywie tak, aby otrzymać pożądaną temperaturę. Samo grillowanie jest przyjemne. Mamy bardzo duże możliwości regulacyjne – zarówno jeśli chodzi o temperaturę grillowania, jak i wysokość rusztu głównego. Regulacja jest bardzo wygodna – wystarczy przekręcić gałkę z przodu grilla, a mechanizm opuści lub podniesie cały ruszt grillowy nad rusztem z rozpalonym brykietem. Drugi ruszt jest idealny do podtrzymywania odpowiedniej temperatury gotowych już potraw, jednak stanowi on też pewne ograniczenie – po zamknięciu pokrywy na ruszcie głównym, w miejscu, gdzie nad nim znajduje się ruszt dodatkowy nie możemy położyć nic grubszego, jeżeli jest on w pozycji najbardziej podniesionej nad rusztem węglowym.

all_grill3.jpg

Jest to spowodowane tym, że ruszt dodatkowy kładzie się na głównym i zostaje pomiędzy nimi niewielka przestrzeń na potrawy. Półka boczna w każdym grillu jest bardzo praktyczna, ale ta zastosowana tutaj jest naprawdę wyjątkowa. Ma sporą powierzchnię oraz zawieszki na akcesoria do grillowania. Dodatkowo można ją jednym prostym ruchem złożyć, dzięki czemu grill zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i łatwiej go przechowywać.

Półka dolna stanowi idealne miejsce na węgiel i podpałkę. Na uwagę zasługuje też popielnik, który jest wsuwany pod misę grillową. Został wykonany z grubej blachy, posiada uchwyt z tworzywa sztucznego, które nie nagrzewa się podczas grillowania. Popielnik wyposażono w regulację dopływu powietrza do grilla od spodu, która jest bardzo prosta w swojej budowanie, ale dzięki temu – funkcjonalna i niezawodna. Po skończonym grillowaniu zamknięcie dopływu powietrza w popielniku i pokrywie spowoduje wygaśnięcie grilla, dzięki czemu nie musimy się martwić o zaprószenie ognia po biesiadzie. Rączki w pokrywie i misie również są wykonane w grubego tworzywa sztucznego, które, odpowiednio izolowane, nie nagrzewa się podczas grillowania.

all_grill1.jpg

Podsumowanie

Grill firmy Mastergrill o symbolu MG427 został wykonany bardzo solidnie, jak na grilla w cenie około 400 zł. Podwójnie emaliowane pokrywa i misą są wielką zaletą, a dwie półki – z czego jedna składana – powodują, że grill jest bardzo praktyczny. Wady to, moim zdaniem, średniej jakości kółka oraz składanie się dodatkowego rusztu na ruszt grillowy. Jednak na te dwa niedociągnięcia można przymknąć oko i ocenić urządzenie na cztery z plusem w skali pięciostopniowej.

all_grill2.jpg

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro