Jak estetycznie podać ciasto?

Spotkanie z przyjaciółmi oraz rodziną to doskonała okazja do przygotowania ciasta. Przedstawiamy eleganckie akcesoria do krojenia, nakładania oraz serwowania domowych słodkości.

Olga Śmiełowska Olga Śmiełowska / 27-12-2016

Patera – królowa stołu

Patera to płaskie naczynie przeznaczone do serwowania ciast, tortów, babeczek oraz innych wypieków. Podane na niej słodkości prezentują się wyjątkowo apetycznie, a przy okazji można je łatwo przenieść w dowolne miejsce. Patery najczęściej wytwarzane są ze szkła oraz ceramiki, ale bez problemu znajdziemy wersje porcelanowe, drewniane lub z tworzyw sztucznych. Bogactwo wzorów, kształtów i kolorów jest zachwycające, ale warto pamiętać, że wybrany model powinien komponować się z serwisem obiadowym oraz kawowym, a także z wystrojem wnętrza. Dobrym rozwiązaniem jest zakup patery o uniwersalnym designie lub zaopatrzenie się w kilka egzemplarzy na różne okazje, np. z kolorowymi ilustracjami na urodziny dziecka, a ze złoconymi brzegami na Boże Narodzenie. Producenci oferują patery na krótkich nóżkach lub zupełnie płaskie, wielopoziomowe do serwowania ciasteczek i czekoladek, a także wyposażone w praktyczny klosz. Przykryte nim ciasto nie będzie wysychało, a przy okazji ochronimy je przed owadami. Patera to niezbędny element zastawy stołowej każdego miłośnika porządku i elegancji.

  • Patera Kitchen Craft. Model wykonany ze stali węglowej z uchwytem ze szczotkowanej stali nierdzewnej. Element kolekcji Living Nostalgia w eleganckiej pastelowej tonacji. Do wyboru kolor kremowy, miętowy i szary. Podwyższone dno ułatwia porcjowanie ciasta, zakrzywiony rant zapobiega zsuwaniu się okruchów na blat, a praktyczny klosz z silikonową uszczelką chroni zawartość przed wysychaniem. Średnica: 29 cm. Cena: od 185 zł.

Łopatki do nakładania

Serwowane gościom ciasto trzeba również pokroić, a następnie przełożyć na talerzyki. Możemy to oczywiście zrobić nożem kuchennym, ale trudno to rozwiązanie nazwać eleganckim (nie wspominając nawet o przenoszeniu pokrojonych kawałków rękami). Na szczęście w sklepach bez problemu znajdziemy estetyczne akcesoria do podawania wypieków. Największą popularnością cieszą się wielofunkcyjne łopatki z lekko zaostrzonym brzegiem służącym do cięcia ciasta oraz proste komplety składające się ze szpatułki do nakładania oraz noża. Akcesoria te wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, rzadziejz tworzywa sztucznego oraz ceramiki. W limitowanych kolekcjach pojawiają się modele złote i srebrne z rączkami z kryształowego szkła, kości słoniowej oraz drewna, ale ich ceny mogą przyprawić o zawrót głowy. Może się wydawać, że wszystkie łopatki są do siebie podobne, jednak nic bardziej mylnego. Pośród wielu wzorów znajdziemy m.in. takie, których uchwyt inspirowany jest łodygą bambusa czy różanym krzewem, a także modele z ażurowymi wycięciami oraz kolorowymi nadrukami. Ten kuchenny gadżet naprawdę cieszy oko.

  • Zestaw BergHOFF Nuance. W komplecie nóż do tortu (33 cm) oraz łopatka do nakładania ciasta (27 cm) wykonane ze stali szlachetnej 18/8. Na rękojeści znajduje się dekoracyjna złota obwódka. Całość jest zapakowana w efektowne pudełko. Cena: od 68,90 zł.

Talerze i widelczyki

Jak wiadomo, deserowe pyszności w pierwszej kolejności jemy oczami. Właśnie dlatego nawet najpiękniejszy kawałek ciasta podany na tekturowym talerzyku nie będzie wyglądał zachęcająco. Jeżeli często przyjmujemy gości, powinniśmy kupić eleganckie talerze deserowe. Często są one elementem serwisu obiadowego lub kawowego, dzięki czemu harmonijnie komponują się z nim na stole. Warto jednak zaopatrzyć się w dodatkowy komplet na specjalne okazje. Najchętniej wybierane są zestawy porcelanowe, ceramiczne oraz szklane w neutralnym kolorze lub z delikatnymi zdobieniami, np. falistym brzegiem albo kwiatowym tłoczeniem. Dzięki neutralnej stylistyce pasują do wielu wnętrz. Popularnością cieszą się również awangardowe modele z ręcznie malowanymi pejzażami, zwierzętami i geometrycznymi deseniami. Jednym z najnowszych trendów jest tworzenie kompletów, w których każdy talerzyk jest zupełnie inny, jednak tworzy spójną całość z pozostałymi (np. za sprawą koloru albo motywu przewodniego). Nie można zapomnieć także o widelczykach, koniecznie z trzeba ząbkami, pasujących stylem do akcesoriów do krojenia oraz nakładania ciasta.

  • Talerzyk deserowy Taika Iittala. Oryginalny talerzyk z kolekcji zaprojektowanej w 2007 roku przez Klausa Haapaniemi. Wykonany z porcelany wysokiej jakości, odpornej na wysokie i niskie temperatury, którą można myć w zmywarce, podgrzewać w piekarniku i zamrażać. Średnica: 15 cm. Jeden wzór dostępny w trzech kolorach. Cena: 49 zł.

Ciasto podane w elegancki sposób będzie ucztą nie tylko dla ciała, ale również dla oczu. Wyszukana patera, efektowne talerzyki i gustowne sztućce sprawią, że wspólne pałaszowanie słodkości stanie się wyjątkowym przeżyciem. Przekonaj się o tym osobiście!

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro