Jak dostarczyć sobie witaminę C? Naturalne produkty i suplementy

Witamina o silnym działaniu antyoksydacyjnym (neutralizuje wolne rodniki) i niezbędna do produkcji kolagenu w skórze znajduje się w wielu produktach spożywanych każdego dnia. Dla zwiększenia odporności i zachowania dobrego zdrowia, warto przyjmować suplementy zawierające naturalną witaminę C.

Marta Zych Marta Zych / 13-01-2017

Witamina C i układ odpornościowy

Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka występującego w organizmach ssaków w największej ilości. Kolagen wzmacnia skórę i tkanki, a jednocześnie nadaje im sprężystość. Niedobór witaminy C prowadzi do szkorbutu, czyli choroby powodującej m.in. samoistne krwawienia (brak kolagenu w ścianach naczyń krwionośnych), bóle stawów, osłabienie, zapalenie dziąseł i wypadanie zębów. W dzisiejszych czasach choroba nie stanowi problemu, ponieważ zbilansowana dieta dostarcza wystarczających ilości witaminy C, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych narządów. Kiedy jednak pojawia się przeziębienie, witamina C zgromadzona w komórkach układu odpornościowego jest bardzo szybko zużywana do obrony organizmu. W czasie infekcji wirusowej warto przyjmować naturalne suplementy, żeby złagodzić objawy choroby i zneutralizować powstające w dużych ilościach wolne rodniki.

Witamina C, nadciśnienie i udary mózgu

U osób cierpiących na nadciśnienie występuje podwyższone ryzyko zachorowania na choroby serca. Regularna suplementacja naturalną witaminą C pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co pozytywnie wpływa na krążenie i zdrowie serca. Kwas askorbinowy rozszerza naczynia krwionośne przy miażdżycy, zastoinowej niewydolności serca, wysokim poziomie cholesterolu, dusznicy bolesnej i wysokim ciśnieniu krwi. Witamina C uszczelnia naczynia i skutecznie chroni przed chorobami serca. Dieta bogata w warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C likwiduje wolne rodniki, których nadmierne ilości mogą być przyczyną udarów mózgu.

Witamina C i oczyszczanie z ołowiu

Nagromadzenie ołowiu w organizmie spowodowane jest przebywaniem w obszarach miejskich. Nieprawidłowy rozwój psychiczny i fizyczny obserwuje się szczególnie u dzieci wystawionych na działanie dużych ilości szkodliwego pierwiastka. Dzieci mają trudności w uczeniu się, problemy rozwojowe, a także niższe IQ. Ołów uszkadza również nerki i podnosi ciśnienie krwi u osób dorosłych. Przyjmowanie witaminy C wpływa na zmniejszenie ilości ołowiu we krwi i neutralizuje jego negatywne efekty.

Witamina C, problemy skórne i leczenie ran

Jako że witamina C jest czynnikiem niezbędnym do produkcji kolagenu, zarówno przy mniejszych, jak i większych urazach, zaleca się przyjmowanie jej w większych dawkach. Kwas askorbinowy przyspiesza nie tylko leczenie ran ciętych, ale także oparzeń i złamań. Witamina C doskonale sprawdza się też jako naturalny środek na problemy skórne. W drogeriach dostępne są maski oczyszczające i specjalne kremy rozświetlające skórę twarzy i pomagające zwalczać pierwsze oznaki starzenia. Witamina C chroni też skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Witamina C i walka ze stresem

Ochrona mózgu i układu nerwowego przed negatywnymi skutkami stresu to kolejna właściwość witaminy C. Organizm potrzebuje kwasu askorbinowego do syntezy hormonów stresu takich jak adrenalina i noradrenalina. Hormony te odgrywają rolę w wykorzystywaniu mechanizmu walka lub ucieczka i zwalczaniu stresu.

Witamina C i astma

Chorzy na astmę powinni korzystać z dobroczynnych właściwości witaminy C. Jako przeciwutleniacz i antyhistamina, witamina poprawia funkcjonowanie płuc i dróg oddechowych. Dawka 1000-2000 mg na dzień pomaga zmniejszyć produkcję histamin przyczyniających się do powstawania zapaleń u osób cierpiących na astmę.

Najlepsze źródła witaminy C

W powszechnym przekonaniu najlepszym źródłem witaminy C jest kwaśna cytryna. Jednak wśród pożywienia występuje wiele produktów dużo bogatszych w tę witaminę niż cytryna. Do jednych z najbardziej aktywnych źródeł witaminy C należą owoce aceroli. W tej samej ilości zawierają 65 razy więcej naturalnego kwasu askorbinowego niż pomarańcze. Witaminę przyjmuje się najczęściej w sproszkowanej formie lub tabletkach.

Wyjątkowo bogate w witaminę C są również truskawki, które oprócz ważnego mikroelementu zawierają też duże ilości błonnika i antyoksydantów. Jedna porcja truskawek to połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kwas askorbinowy występuje też naturalnie w papajach, wszystkich owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, kiwi, papryce, brokułach, pomidorach, kalafiorze, natce pietrruszki, jarmużu i wielu innych.

Choć witaminę C można dostarczyć sobie, jedząc owoce i warzywa, warto suplementować ją w okresie wzmożonych infekcji, po każdym uprawianiu sportu i przy wszystkich urazach. Dobroczynne działanie witaminy doceni każda kobieta, bo mikroelement skutecznie chroni przed powstawaniem zmarszczek.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro