Idealne garnki do gotowania świątecznych potraw

Idealne garnki do gotowania świątecznych potraw

autor: Olga Śmiełowska, data aktualizacji: 09-11-2017, data publikacji: 23-11-2015

Bez względu na to, czy w kuchni czujemy się jak ryba w wodzie, czy tylko od czasu do czasu wykorzystujemy swoje kulinarne umiejętności, dobre garnki są nam niezbędne. Jakie wybrać, by przygotowywanie świątecznych potraw było łatwe, wygodne i przyjemne?

Wybieramy garnki dla siebie

Prawidłowo dobrane garnki będą służyły domownikom przez wiele lat i pozwolą na przygotowanie wielu doskonałych potraw. Warto zatem dobrze im się przyjrzeć przed zakupem. Przede wszystkim powinny pasować do kuchenki, którą posiadamy. Niektórych z nich nie można używać np. na płytach indukcyjnych. Równie istotny jest materiał, z którego zostały wykonane. Ze stali i pokryte emalią będą tańsze, ale wykonane z granitu lub żeliwa są zdecydowanie bardziej wytrzymałe.

Jeśli decydujemy się na zestaw garnków+garnkow&buyNew=1&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-5-0907&id=49870&search_scope=category-5&order=d), pod uwagę należy wziąć liczbę jego elementów. Singlom wystarczy jeden garnek, rondelek i patelnia, ale duża rodzina powinna pomyśleć o dodatkowych naczyniach. W komplecie obowiązkowo powinny się znaleźć pokrywki, najlepiej z otworami uwalniającymi parę. Wielkość garnków także jest ważna, zwłaszcza wtedy, kiedy gotujemy obiad świąteczny również dla dalszej rodziny i musimy przygotować dziesięć porcji zamiast czterech.

Najlepsze rodzaje garnków

Garnki ze stali nierdzewnej są najpopularniejsze i najczęściej spotykane w naszych domach. Charakteryzuje je wysoka trwałość oraz odporność na zarysowania, dlatego niestraszne są im metalowe sztućce. Garnki stalowe szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło i nie reagują z kwaśnymi substancjami. Co ważne, nadają się do kuchenek indukcyjnych oraz piekarników (o ile nie mają uchwytów z tworzywa sztucznego). Niestety, ze względu na zawartość niklu mogą uczulać, dlatego alergicy powinni rozważyć inne modele.

Garnki żeliwne są niezwykle trwałe, a właściwie niemal niezniszczalne, jeśli odpowiednio się o nie dba. Doskonale przewodzą ciepło i długo utrzymują temperaturę, dzięki czemu idealnie nadają się do przygotowywania potraw, które wymagają długiego duszenia lub gotowania – np. farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Niestety, garnki żeliwne są dość drogie (od ok. 100 zł do nawet 1000 zł) i bardzo ciężkie, więc ich przenoszenie z zawartością może być kłopotliwe.

Garnki emaliowane, jeszcze do niedawna uważane za „babcine”, wciąż pojawiają się w naszych kuchniach. Dostępne w wielu ciekawych wzorach stanowią funkcjonalną dekorację. Są odporne na działanie kwasów, a ich powłoka wykazuje właściwości antybakteryjne – to doskonała propozycja dla alergików i osób o wrażliwym żołądku. Emalia nie ulega uszkodzeniom w zetknięciu ze środkami chemicznymi, jednak dość łatwo ją zarysować. Jeśli powłoka zostanie w którymkolwiek miejscu naruszona, całe naczynie trzeba od razu wyrzucić. Na szczęście garnki te mają niską cenę.

Garnki szklane dopiero niedawno pojawiły się na sklepowych półkach. Ich niekwestionowaną zaletą jest to, że bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu przygotowywane w nich potrawy się nie przypalają. Szkło jest gładkie, nie pochłania zapachów, nie zmienia smaku potraw, nie odbarwia się i łatwo utrzymać je w czystości. Wykonane z niego garnki pokrywa się zazwyczaj różnymi powłokami, które zwiększają ich wytrzymałość. Mimo wszystko nie są one tak trwałe, jak wykonane z żeliwa, stali czy miedzi.