Herbaty, które poprawią twój metabolizm

Herbaty, które poprawią twój metabolizm

Wiele osób boryka się z nadmiarowymi kilogramami, narzekając na powolny metabolizm. Sprzyja temu brak ruchu, nieodpowiednia dieta oraz geny, bo to one w dużej mierze odpowiadają za przemianę materii. Ale nie tylko. Domowymi sposobami – a konkretnie piciem odpowiednich herbat – możesz pomóc organizmowi w spalaniu kalorii.

udostępnij

Paulina JóźwiakPaulina Jóźwiak / 09-03-2015 / aktualizacja: 14-09-2018

Długie godziny za biurkiem, brak czasu na sport, ciężkie i tłuste posiłki – wszystko to sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej odkładającej się w obrębie brzucha czy ud. Odpowiednia dieta oraz ruch to kluczowe elementy sprzyjające odchudzaniu. Efektywność spalania kalorii może poprawić także picie herbaty. Ale nie zwykłej, czarnej, wypijanej w hektolitrach, po której nie będziesz mogła zasnąć, ponieważ duża ilość teiny pobudzi cię jak kawa. Sprawdzamy, które herbaty poprawiają przemianę materii i pomagają w odchudzaniu!

Herbata ma w składzie substancję pobudzającą – teinę, która jest podobna do kofeiny. Badania naukowców wykazały, że picie naparów bogatych w te środki stymulujące na około 30 minut przed wysiłkiem fizycznym znacznie poprawia spalanie tłuszczu i sprawia, że uprawianie sportu staje się bardziej efektywne jeśli chodzi o utratę wagi i utrzymanie szczupłej sylwetki.

Wybierając herbatę, która pomoże ci schudnąć, kieruj się jej właściwościami zdrowotnymi oraz smakiem, który ci najbardziej odpowiada. Zbyt cierpkie w smaku herbaty można słodzić niewielką ilością miodu.*

Bogactwo herbat w zasięgu ręki

Historia herbaty sięga prawie trzech wieków przed naszą erą, a w krajach azjatyckich picie herbaty stanowi wręcz rytuał. W Japonii celebruje się specjalny sposób jej parzenia, w Chinach stanowi jeden z elementów zaślubin – kiedy to jej picie staje się wręcz ceremonią. Herbatę podaje gościom panna młoda, rozpoczynając od najstarszego członka rodziny. Do Europy herbata trafiła na początku XVII wieku, a przywieźli ją Holendrzy. Rozpowszechniła się także w Anglii i Francji, skąd trafiła do Polski. Na początku XVII wieku trafiła także na dwór cara Rosji – Michaiła I Romanowa. Z biegiem czasu jej popularność rosła, stając się znanym napojem na każdym kontynencie. Dziś możemy smakować najróżniejszych rodzajów herbat – od klasycznych, czarnych, czerwonych, po delikatne zielone, białe, ziołowe lub owocowe. Oprócz tego, że smakują wyśmienicie, wybrane rodzaje herbat poprawiają także metabolizm oraz chronią przed chorobami nowotworowymi.

Zielona herbata to nie tylko pogromca tkanki tłuszczowej, ale także źródło cennych witamin i mikroelementów. Odpowiednio zaparzona, pobudzi do działania niczym mocne espresso. Polecana jest osobom, które np. ze względu na wrażliwy żołądek nie mogą pić kawy.*

Zielona herbata – naturalny sposób na zdrowie

Zielona herbata uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Zyskuje coraz większe grono zwolenników, którzy właśnie nią często zastępują kawę. Zbierana ręcznie, poddawana jest procesowi suszenia. Liści zielonej herbaty nie poddaje się natomiast procesowi fermentacji, jak to się dzieje podczas produkcji herbaty czarnej. Zielona herbata bogata jest w witaminy (A, B1, B2, B5, C, E, K, P, PP) oraz mikroelementy (m.in. cynk, potas, sód, żelazo, wapń, fluor, krzem, jod). Polecana jest nie tylko w profilaktyce chorób serca oraz nowotworów, ale także podczas odchudzania. Picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – zapobiega otyłości. Warto ją pić przed treningiem fizycznym, ponieważ dzięki zawartym w zielonej herbacie katechinom uwolniony zostaje znajdujący się w komórkach tłuszcz. Napar przyspiesza metabolizm, pomagając szybciej pozbyć się z organizmu produktów przemiany materii.

Do walki z nadmiernymi kilogramami wykorzystaj moc herbat popularnych od wieków w Indiach, Chinach czy Tybecie. Ich skład jest całkowicie naturalny, sprzyja poprawie metabolizmu oraz reguluje pracę układu trawiennego.

Vidanga – herbata ajurwedyjska

Składa się z mieszanki ziół rosnących u podnóża Himalajów. Od tysiącleci stosowana jest przez Hindusów w medycynie ajurwedyjskiej. Składają się na nią: kłącze omanu wielkiego, kora migdałecznika arjuna oraz owoce fałszywego czarnego pieprzu (Embelia ribes). Herbata Vidanga dzięki swym naturalnym składnikom wspomaga proces odchudzania. Poprawia pracę układu trawiennego, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania żołądka oraz jelit. Pita regularnie obniża poziom złego cholesterolu, a także wpływa na zmniejszenie apetytu i zachowanie szczupłej sylwetki.

Hannasaki Ultraslim – naturalna mieszanka

Herbata będąca mieszanką czerwonej herbaty oraz owoców ananasa, papai i mango. Oprócz właściwości oczyszczających i odtruwających organizm z toksyn oraz bakterii, herbata Hannasaki pobudza także trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, pomagających w zachowaniu szczupłej sylwetki.

Czerwona herbata niczym rakieta pobudza organizm do działania, przyspieszając metabolizm. To właśnie dzięki tym właściwościom sprzyja ona odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki.

Czerwona herbata Pu-erh – pogromca tkanki tłuszczowej

Herbata poddawana krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszczy liści, dając ich krawędziom lekko czerwonego zabarwienia. **Herbata Pu-erh znana jest na całym świecie jako pogromca tłuszczu. Wspiera procesy odchudzania, przyspiesza metabolizm, a w związku z tym następuje także szybsze spalanie tłuszczów. Picie czerwonej herbaty poprawia pracę jelit, wpływa na lepsze wytwarzanie soków trawiennych, poprawia krążenie oraz obniża poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa na pracę wątroby** i całego układu pokarmowego.

By mieć pewność, że kupujemy herbatę wysokiej jakości, najlepiej wybierać odmianę liściastą. Herbata w torebkach często nie jest napojem z wysokiej półki, a chodzi przecież o to, by korzystnie wpływała na zdrowie oraz cieszyła smakiem.

Herbata biała – źródło antyoksydantów

Najmniej przetworzona z herbat, powstaje w wyniku suszenia nierozwiniętych jeszcze, pozbawionych chlorofilu liści. To właśnie dzięki takiemu procesowi produkcji zachowuje tyle walorów zdrowotnych. Biała herbata zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Jest też bogata w witaminę C oraz kofeinę, która – jak wiadomo – skutecznie wspomaga odchudzanie, stymulując i przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej. Naturalnie występujące w białej herbacie substancje zapobiegają powstawaniu i gromadzeniu się komórek tłuszczowych. Białą herbatę kupisz zarówno w formie liści, jak i w formie kwitnącego pąka, który rozwija się podczas zaparzania. Zarówno zieloną jak i białą herbatę należy zalewać wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.

Herbata Oolong (ulung) – sojusznik w odchudzaniu

Podobnie jak poprzedniczki, odchudzaniu sprzyja również herbata Oolong. Jest to odmiana herbaty częściowo poddanej fermentacji, czyli utlenianiu (herbaty zielona i biała nie są poddawane temu procesowi, natomiast herbata czarna jest całkowicie utleniana). Stopień fermentacji zależny jest od sposobu produkcji, najlepiej jednak wybierać herbaty o niskim wskaźniku procentowym fermentacji. Choć w Azji nazywana jest herbatą niebieską, u nas traktowana jest jako jedna z odmian herbaty czerwonej. Delikatny, słodkawy smak herbaty Oolong może być alternatywą dla osób, które nie przepadają za naparem z zielonej herbaty. Łagodny smak zawdzięcza dodatkowo procesowi prażenia, dzięki któremu traci cierpki posmak, staje się też łagodniejsza dla żołądka. Naturalne składniki herbaty ulung przyspieszają i regulują przemianę materii, a bogactwo polifenoli zmniejsza poziom trójglicerydów, tym samym zmniejszając ilość odkładanego w ciele tłuszczu.

Wiadomo, że bez wysiłku fizycznego i zmiany nawyków żywieniowych nie pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów, ale wraz z podjęciem decyzji o odchudzaniu warto także na kartkę z zakupami wpisać herbatę, która pomaga regulować trawienie, przyspiesza metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Zastąpienie czarnej herbaty zieloną, białą lub czerwoną powinno korzystnie wpłynąć na działanie całego organizmu. Herbaty te bowiem nie tylko rozprawiają się z tłuszczem, ale także korzystnie wpływają na organy wewnętrzne oraz ogólne samopoczucie.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?