Wpisz czego szukasz

Znajdziemy sprzedawców, którzy mają wszystko czego szukasz.

Wprowadź frazę

Greckie desery: Karpouzopita, Troufakia, Melópita

Znudził ci się już tradycyjny polski sernik i keks? Spróbuj wyśmienitych greckich deserów! Podpowiadamy, jak przygotować Karpouzopitę, Troufakię i Melópitę.

Greckie desery: Karpouzopita, Troufakia, Melópita

Karpouzopita to tradycyjne ciasto arbuzowe z sezamem, którego warto spróbować zanim sezon na ten soczysty owoc dobiegnie końca wraz z wakacjami. Troufakią, czyli czekoladowymi truflami, możesz rozkoszować się przez cały rok. Tradycyjny grecki sernik miodowy, czyli Melópitę, przygotujesz dosłownie w kilka minut. Wybierz deser, który idealnie uderza w twoje upodobania kulinarne i przygotuj go według jednego z poniższych przepisów.

Karpouzopita - przepis na ciasto arbuzowe

Składniki:

Sposób przygotowania:

Umieść mąkę w głębokiej patelni na średnim ogniu. Nie używaj żadnego tłuszczu! Podgrzewaj mąkę, mieszając ją od czasu do czasu, aż uzyska złoty kolor. Odstaw patelnię na bok i pozwól mące wystygnąć. Następnie w dużej misce wymieszaj zmiażdżony miąższ arbuza, mąkę, miód, cukier, sól i cynamon. Posmaruj masłem okrągłą blachę do ciasta (powinna mieć ok. 23-25 cm średnicy) i wysyp na dno połowę ziarenek sezamu. Wylej na nie przygotowaną wcześniej masę i posyp ją resztą ziarenek. Rozgrzej piekarnik do 175 °C i piecz ciasto przez 40-50 minut. Pozwól deserowi wystygnąć, podawaj schłodzony.

Troufakia - przepis na czekoladowe trufle

Składniki:

Sposób przygotowania:

Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść ją w misce do kąpieli wodnej. W dużej misce rozgnieć herbatniki. Wylej rozpuszczoną czekoladę na pokruszone ciastka i wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Dodaj posiekane orzechy laskowe, mleko i śmietankę i wymieszaj ponownie, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dolej wybrany alkohol i umieść w lodówce na godzinę lub dwie. Po tym czasie wyciągnij schłodzoną mieszankę z lodówki. Zmocz ręce wodą i formuj z masy truflowej małe kulki. Gotowe trufle obtocz w kakao lub płatkach czekolady. To wszystko - deser jest gotowy!

Melópita - przepis na miodowy sernik

Składniki:

Sposób przygotowania:

W dużej misce ubij trzepaczką wszystkie składniki: ser, miód, jajka, mąkę kukurydzianą, sól i skórkę z cytryny startą na tarce. Powinnaś otrzymać gładką masę - w tym celu możesz pomóc sobie widelcem, rozgniatając ewentualne grudki. Przygotuj okrągłą formę do ciasta o średnicy ok. 20 cm. Posmaruj ją olejem lub masłem i wlej ciasto do środka. Sernik piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Deser podawaj na ciepło z dodatkiem miodu i cynamonu.

Karpouzopita, Troufakia, a może Melópita? Na który z śródziemnomorskich deserów masz apetyt? Wypróbuj je wszystkie i daj się porwać słonecznym smakom Grecji!

Czy ten artykuł był pomocny?
FacebookTwitter
FacebookTwitter

oferty sponsorowane

Zobacz, co inni regularnie kupują na Allegro

Artykuły z kategorii Supermarket


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro