Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i jaką wybrać?

Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i jaką wybrać?

Moda na zdrowy styl życia i dietę sprawiła, że coraz częściej szukamy rozwiązań na to, jak przygotować ulubione dania w lepszy, mniej kaloryczny sposób. W tym pomoże ci nowoczesna frytkownica beztłuszczowa.

udostępnij

Igor NowińskiIgor Nowiński / 15-01-2016 / aktualizacja: 09-04-2018

Moda na jedzenie w stylu fit sprawiła, że coraz chętniej sięgamy po zdrowsze alternatywy popularnych, tłustych przekąsek. Jeżeli więc nie chcesz rezygnować z klasycznych frytek, a pragniesz obniżyć liczbę spożywanych kalorii i ilość tłuszczu w diecie, świetnym rozwiązaniem będzie frytkownica beztłuszczowa. Podpowiadamy, co to jest i jak wybrać najlepszy model.

Jak działa frytkownica beztłuszczowa?

Ten rodzaj frytkownicy swoim działaniem przypomina popularne piekarniki konwekcyjne. Oznacza to, że frytki nie smażą się tu w wysokokalorycznym oleju, lecz pieką w gorącym powietrzu. Ten proces sprawia, że ziemniaczane słupki nie tylko mają mniej kalorii, ale w dodatku są chrupkie na zewnątrz i idealnie miękkie w środku. Co więcej, urządzenie to pozwala na przygotowywanie nie tylko frytek, ale również innych warzywnych przekąsek, a nawet mięsa.

Frytkownica beztłuszczowa: jak ją wybrać?

Decydując się na zakup nowoczesnej frytkownicy, warto pamiętać o kilku ważnych parametrach, które ułatwią podjęcie decyzji.

  • Moc – należy pamiętać, że im większa jest moc, tym urządzenie szybciej się nagrzewa. To jednak oznacza, że frytkownica zużywa więcej energii. Najpopularniejsze modele to takie, których moc wynosi 1200 W. Jednak w sklepach dostępne są również typy, których moc waha się od 900 do nawet 2500 W.
  • Metoda grzania – we frytkownicach jest kilka metod grzania. Coraz większą popularnością cieszą się frytkownice beztłuszczowe halogenowe, które posiadają grzałkę na podczerwień rozgrzewającą potrawy. To świetny pomysł w przypadku, gdy poza samymi frytkami będziemy chcieli w urządzeniu przygotowywać też inne potrawy i wykorzystać ją jako kombiwar.
  • Programy – we frytkownicy powinny znajdować się różne programy pracy. Przydatne mogą okazać się choćby funkcje delikatnego pieczenia albo rozmrażania.
  • Pojemność koszyka – koszyk jest podstawowym elementem wyposażenia każdej frytkownicy. Najpopularniejsze modele to takie, których pojemność wynosi od 0,5 do nawet 1,5 kg. Im większa rodzina, tym większy pojemnik będzie potrzebny.
  • Zakres temperaturowy – dobra frytkownica powinna umożliwiać pieczenie w przedziale temperaturowym od 50 do 230 stopni Celsjusza. To pozwala na dopasowanie odpowiedniej temperatury w zależności od rodzaju przyrządzanej w urządzeniu potrawy. Termostat zapewni nam możliwość przygotowania zarówno mocno chrupiących frytek, jak i mięs czy delikatnych ryb.

Frytkownice beztłuszczowe – polecane modele

Blaupunkt AFD601 – nowoczesna frytkownica beztłuszczowa o maksymalnej mocy 1500 W, najwyższej temperaturze pracy 200 stopni Celsjusza i pojemności koszyka 2,5 l. Koszyk pokryty nieprzywierającą powłoką ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Posiada 4 programy pracy oraz dźwiękowy sygnał gotowości.

Adler AD 6307 – urządzenie wykorzystuje ciąg wirującego gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne przygrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie – aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Można w nim podgrzewać, piec, smażyć i grillować, jest więc uniwersalnym urządzeniem kuchennym pomagającym w codziennym przyrządzaniu zdrowych posiłków.

Camry CR 6306 – intuicyjne w obsłudze urządzenie wielofunkcyjne, które poza przygotowywaniem frytek można wykorzystać również do pieczenia, smażenia i grillowania. Niewielkie urządzenie kryje koszyk o pojemności aż 2,5 l.

Eldom MFC1000 – frytkownica pozwala na przygotowanie potraw w szybki i zdrowy sposób. Gorące powietrze krążące w urządzeniu sprawia, że przyrządzanie różnorodnych dań jest szybkie i łatwe, ponieważ składniki podgrzewane są jednocześnie ze wszystkich stron. Do większości przygotowywanych potraw nie trzeba dodawać oleju.

Overmax Freat Teflon Max – można w niej nie tylko smażyć, ale także grillować, piec, podgrzewać, opiekać i dusić. Frytkownica wykorzystuje unikalną technologię cyrkulacji gorącego powietrza bez potrzeby używania oleju. Silnik Eco zużywa do smażenia około 30 proc. mniej energii niż tradycyjne frytkownice przy zachowaniu tego samego smaku potraw.

Frytkownica beztłuszczowa to rozwiązanie przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie zdrową i niskokaloryczną dietę. Przyrządzane w niej potrawy są delikatniejsze w smaku, a proces pieczenia lub grillowania jest zwykle trochę dłuższy niż przy użyciu tradycyjnej frytkownicy.

oferty sponsorowane

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro