French press – wszystko, co musisz wiedzieć o parzeniu w nim kawy
Zdaniem eksperta

French press – wszystko, co musisz wiedzieć o parzeniu w nim kawy

French press to bardzo proste i funkcjonalne urządzenie do parzenia aromatycznej kawy, doskonale znane wśród miłośników czarnego trunku. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnie parzonej kawy z fusami.

udostępnij

Monika KrzyśkówMonika Krzyśków / 12-03-2019

Na smak napoju wypływa nie tylko prawidłowy sposób parzenia kawy we french pressie, ale również wybór produktu wysokiej jakości i właściwe jego zmielenie. Podpowiadamy, dlaczego warto i jak używać prasy francuskiej, i w jaki sposób utrzymywać urządzenie w czystości. Warto również poznać różnice między french pressem a równie popularnym aeropressem.

Czym jest i jak działa french press?

French press, inaczej nazywane press pot, coffee press, cafetiere czy cafetiere a piston, to urządzenie do klasycznego parzenia kawy, znane od początków XX wieku. Wynalezione we Francji, ale opatentowane przez Włocha Attilio Calimani, największe uznanie zyskało w Wielkiej Brytanii i Danii. W Danii do tej pory funkcjonuje znana z produkcji french pressu i innych akcesoriów do parzenia kawy fabryka Bodum. Na popularność francuskiej prasy składa się prostota procesu parzenia kawy i jego efekt – pyszny w smaku czarny trunek. Urządzenie charakteryzuje się dużą funkcjonalnością, jednak może mieć również elegancki design, co sprawi, że będzie oryginalnym elementem kuchni.

Budowa każdego french pressu jest taka sama. Urządzenie wykonane jest zazwyczaj ze szkła i stali nierdzewnej. Składa się ze szklanego lub metalowego cylindra z tłokiem, na którego końcu znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Jak można zauważyć, francuska prasa charakteryzuje się prostą konstrukcją i łatwym użytkowaniem. Przygotowanie przy jej pomocy kawy nie wymaga stosowania żadnych filtrów lub innych dodatków. Właściwie potrzebujemy jedynie dobrej kawy i wrzątku. Dzięki konstrukcji french pressu, wyposażonego w tłok i sitko, fusy z kawy zostają na dnie, a do filiżanek rozlewany jest tylko czarny aromatyczny trunek.

Jak przygotować kawę we french pressie – krok po kroku

Proces przygotowania kawy we french pressie jest zadziwiająco mało skomplikowany. Będziemy do niego potrzebować jedynie francuskiej prasy, ziarnistej kawy, młynka do kawy i czajnika.

  • Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody w czajniku, a następnie wlanie jej do french pressu do ¼ pojemności urządzenia. Należy zamknąć pokrywkę, opuścić tłok z sitkiem, potrząsać zaparzaczem przez około 10 sekund i wylać wodę. Taki zabieg opłucze i ogrzeje urządzenie, a także sprawi, że kawa będzie w nim dłużej ciepła.
  • Ziarna kawy należy zmielić w młynku do kawy, wybierając stopień mielenia ziaren nieco wyższy niż średni. Zbyt drobno zmielone ziarna kawy mogłyby nie tylko wpłynąć na zatkanie sitka, ale również ciężki i brudny smak trunku. Można również użyć ulubionej kawy już zmielonej.
  • Zmieloną kawę należy wsypać do french pressu (mniej więcej w proporcji 60 g kawy na litr wody), wyrównując jej poziom, tak by tworzyła na dnie równomierną warstwę.
  • Kolejnym krokiem jest zalanie kawy gorącą wodą (o temperaturze około 90 stopni C), najpierw jedynie niewielką ilością, tak by tylko pokryła fusy, i delikatnie zamieszać. Następnie należy odczekać około 10 sekund. Tym sposobem z kawy wydobywane są najlepsze właściwości.
  • Następnie dolewamy taką ilość wody, ile porcji kawy chcemy przygotować. Mieszamy i po zakryciu french pressu pokrywką dajemy kawie około 3 minut na zaparzenie. Po tym czasie opuszczamy tłok z sitkiem, aby docisnąć fusy do dna urządzenia. Gotową kawę możemy rozlać do filiżanek.

Dlaczego warto używać french pressu?

French press jest uniwersalnym i funkcjonalnym urządzeniem do parzenia kawy, które świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i biurze czy podczas podróży. Warto wiedzieć, że można w nim przygotować nie tylko kawę, ale również herbatę. Urządzenie warto nabyć nie tylko ze względu na bardzo prostą obsługę, ale również niską cenę. Dobrej jakości francuską prasę można znaleźć już od kilkudziesięciu złotych. French press stanowi zatem jedną z najprostszych i najtańszych metod przygotowywania smacznej kawy. Jest przy tym łatwy w utrzymaniu w czystości, może mieć ciekawy design i pozwala na przygotowanie większej ilości kawy.

Jaką kawę wybrać do french pressu?

Ze względu na to, że na smak trunku przygotowanego przy pomocy french pressu największy wpływ ma jakość kawy, nie warto używać słabego gatunkowo produktu. Najlepszym wyjściem jest kierowanie się własnymi preferencjami smakowymi i stosowanie takiej kawy, jaką już zdążyliśmy polubić, przygotowując trunek na inne sposoby. Może to być kawa już mielona lub świeżo zmielona w młynku do kawy, zwykła arabika lub nawet kawa smakowa wzbogacona np. aromatem wanilii. Używając ziaren, warto jednak zwrócić uwagę na stopień ich mielenia. Ziarna powinny być raczej grubo mielone, by nie zapchały sitka i by kawa przygotowana we francuskiej prasie była smaczna i aromatyczna.

Jak czyścić french press?

French press to doskonałe urządzenie do parzenia kawy, które może służyć nam przez wiele lat. Jednak żeby zachowało trwałość, należy o nie właściwie dbać. Oczywiście przede wszystkim trzeba pamiętać o dokładnym umyciu urządzenia po każdorazowym przygotowaniu w nim kawy. Pozostałości po poprzednim użytkowaniu wpływają negatywnie zarówno na sam zaparzacz, jak i na smak nowo przyrządzanej kawy. Czyszcząc francuską prasę, warto rozkręcić tłok i usunąć resztki kawy, osad i inne zanieczyszczenia. W tym celu najlepiej użyć wody i gąbki nasączonej zwykłym płynem do mycia naczyń (można wcześniej wszystkie części praski namoczyć w misce z ciepłą wodą). Następnie należy dokładnie wypłukać urządzenie pod bieżącą wodą.

French press czy aeropress?

Wielu miłośników czarnego trunku podczas poszukiwań najlepszego zaparzacza do kawy waha się między wyborem french pressu a aeropressu. Oba urządzenia charakteryzuje cylindryczny kształt i obecność tłoka, a także prosty proces przygotowywania za ich pomocą kawy.

Aeropress działa jednak inaczej niż francuska prasa, bywa często nazywany ręcznym ekspresem do kawy. Do parzenia w nim kawy stosuje się papierowe lub metalowe filtry, a sam trunek przeciskany jest do osobnego naczynia, np. kubka lub filiżanki. Do aeropressu zaleca się drobno zmieloną kawę, w przeciwieństwie do french pressu, gdzie najlepiej stosować grubiej zmielone ziarna. Aeropress jest polecany zwłaszcza wielbicielom espresso – przy pomocy tego zaparzacza można uzyskać znacznie mocniejszy trunek i w niewielkiej ilości niż przy użyciu french pressu.

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro