Francuska kuchnia w twoim domu – przygotowujemy domowe bagietki

Francuska kuchnia należy do najbardziej znanych i cenionych na świecie. Obfitość smaków, zapachów, wyszukanych składników i potraw, to wszystko przyciąga ludzi z całego świata. Jeśli chcesz wprowadzić taki klimat w swoim domu, koniecznie zacznij od doskonałego pieczywa!

udostępnij

Alicja KamińskaAlicja Kamińska / 08-09-2016

Paryskie piekarnie to obiekty wręcz kultowe. Kolorowe wystawy kuszą słodyczami, bułeczkami, a zapachy rozpościerają się po ulicach. Pewnie nie raz, w filmie lub na żywo, widziałaś Francuzów przemykających rankiem po mieście z bagietką pod pachą! Masz na nią ochotę?

Francuskie bagietki – tradycja i smak

Prawdziwe francuskie bagietki oznaczają smak, który ciężko jest porównać do czegokolwiek innego! Mają charakterystyczny kształt, są długie i smukłe. Do tego posiadają doskonale chrupiącą, lekko zarumienioną skórkę. W środku znajduje się miękkie, puszyste ciasto z dużymi pęcherzykami powietrza. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Akcesoria do pieczenia bagietek

Przed przystąpieniem do przygotowywania domowych bagietek, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria i narzędzia. Dzięki nim praca będzie łatwa i przebiegnie sprawnie!

  • Miska do ciasta – ciasto na bagietki należy ugnieść dłońmi, a potem pozostawić w misce do wyrośnięcia. Sprawdź, czy masz w domu odpowiednio dużą, bo masa podwoi swoją objętość!

  • Stolnica – jeśli planujesz wypieki, koniecznie kup stolnicę. Taki przedmiot przyda się nie raz, a najnowsze silikonowe modele można przechowywać zwinięte w rulon!

  • Forma do bagietek – aby bagietki wyszły idealnie, powinny być pieczone w specjalnych formach. Zapewnią one równe kształty oraz idealne rozprowadzenie ciepła.

Przepis na domowe bagietki

Sposób przygotowania bagietek może wydawać się skomplikowany, jednak to tylko złudzenie. Potrzebne jest dosłownie kilka składników, a czas powstawania zaczynu zaplanuj na noc. Rano będziesz piec pyszne pieczywo w sam raz na śniadanie!

Składniki na zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej typu 550
  • 150 ml wody
  • 7 g świeżych drożdży

Składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem.

Składniki na ciasto właściwe:

  • zaczyn przygotowany wcześniej
  • 300 g mąki pszennej typu 550
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7g świeżych drożdży

Do zaczynu dodaj mąkę, wodę, sól i pokruszone drożdże. Mieszaj kilka chwil i pozostaw do wyrośnięcia na dodatkowe 2 lub 3 godziny. Ciasto podziel na części i wyłóż w formach, pozostaw przykryte ściereczką i poczekaj jeszcze kilkadziesiąt minut. Wierzch natnij nożem i posmaruj wodą lub oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Z czym podawać bagietki?

Świeże, chrupiące bagietki to doskonała baza do śniadaniowych kanapek. Możesz kroić je wzdłuż i wypełniać sałatą, wędliną i pomidorem albo łososiem wędzonym z jajkiem i kaparami. Wspaniale sprawdzają się również na słodko, na przykład z twarożkiem i miodem albo maczane w dżemie. Bagietka to też świetny pomysł na przyjęcia. Pokrój ją w drobne kromeczki – tak, aby goście mogli maczać je w oliwie i przegryzać nimi sery i oliwki.

Jeśli lubisz francuską kuchnię, a klimat Paryża nie jest ci obcy, koniecznie przenieś przynajmniej jego namiastkę do swojego domu! Pomogą ci w tym oryginalne przekąski i potrawy. Być może warto zacząć od bagietek?

Czy ten artykuł był pomocny?

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu

Allegro